Буряк – це просто.




В кінці вересня, на початку жовтня викопуємо столові буряки. Зрозуміло, що збирати їх розпочали вже давно. Початково рослини пішли в борщик ще при прорідженні, зовсім маленькими, разом із ніжною гичкою та коренеплодами з нігтик. А ось перші справжні бурячки отримали в другій половині   серпня на 105-й день вирощування. Сьогодні викопуємо всі підряд. Якщо буряки попадуть під приморозки, які в жовтні можуть несподівано наскочити будь якого дня, добре зберігатись вони вже не будуть.

По складності вирощування, столовий буряк одна з найпростіших культур. Особливого догляду не потребує. Може рости без додаткового підживлення, поливу і навіть в легкому затінку. Однак на кислих ґрунтах утворює дрібні, волокнисті та несмачні коренеплоди, а тому перед перекопуванням обов’язково вносимо вапно з розрахунку 100 г на 1 метр погонний грядки.




Щоб буряк не стрілкувався, посів робимо після того як земля вже добре прогріється, але ще достатньо волога, приблизно в кінці квітня. Слід зауважити, що буряк більш теплолюбний, ніж морква.

По аналогії з морквою, насіння висіваємо купками з інтервалом, необхідним для нормального росту коренеплодів. Для буряка це 7,5 см. Щоб коренеплоди виросли великими, відстань можна збільшити і за відповідного догляду отримати справжні гіганти, але ми віддаємо перевагу невеликим, середнього розміру коренеплодам. Прорідження проводимо двічі.

Як не дивно, але найближчими родичами буряка є шпинат і лобода. Виявляється, що всі вони в