Буряк – це просто.




В кінці вересня, на початку жовтня викопуємо столові буряки. Зрозуміло, що збирати їх розпочали вже давно. Початково рослини пішли в борщик ще при прорідженні, зовсім маленькими, разом із ніжною гичкою та коренеплодами з нігтик. А ось перші справжні бурячки отримали в другій половині   серпня на 105-й день вирощування. Сьогодні викопуємо всі підряд. Якщо буряки попадуть під приморозки, які в жовтні можуть несподівано наскочити будь якого дня, добре зберігатись вони вже не будуть.

По складності вирощування, столовий буряк одна з найпростіших культур. Особливого догляду не потребує. Може рости без додаткового підживлення, поливу і навіть в легкому затінку. Однак на кислих ґрунтах утворює дрібні, волокнисті та несмачні коренеплоди, а тому перед перекопуванням обов’язково вносимо вапно з розрахунку 100 г на 1 метр погонний грядки.




Щоб буряк не стрілкувався, посів робимо після того як земля вже добре прогріється, але ще достатньо волога, приблизно в кінці квітня. Слід зауважити, що буряк більш теплолюбний, ніж морква.

По аналогії з морквою, насіння висіваємо купками з інтервалом, необхідним для нормального росту коренеплодів. Для буряка це 7,5 см. Щоб коренеплоди виросли великими, відстань можна збільшити і за відповідного догляду отримати справжні гіганти, але ми віддаємо перевагу невеликим, середнього розміру коренеплодам. Прорідження проводимо двічі.

Як не дивно, але найближчими родичами буряка є шпинат і лобода. Виявляється, що всі вони відносяться до одного сімейства – Мареві (лободові). З підживленням дуже обережні, особливо з азотовмісними добривами, адже буряк, як і інші овочі зазначеного сімейства, має схильність накопичувати нітрати. Фахівці кажуть, що нерідко видимими ознаками цього є темні плями або білі концентричні кола на зрізі коренеплоду. А ось науковці стверджують, що пізньостиглі плоди містять менше нітратів, ніж ранньостиглі. Побутує думка, що навіть форма має значення і округлі та циліндричні буряки  зазвичай менш нітратні, ніж плескаті.

У буряка дуже велика потреба в воді в період набухання та проростання насіння. Оскільки насінина поглинає води в 2 рази більше за свою вагу, сіємо тільки у добре зволожену землю. Молоді рослини також при потребі поливаємо бо посуха та жара в цей період  в подальшому можуть призвести до стрілкування.  Але така необхідність виникає вкрай рідко, адже до липня дощі у нашому регіоні досить часті гості.  Добре сформована коренева система рослини проникає на глибину до 4 м де завжди є волога, а тому на стадії росту  коренеплоду поливи не проводимо взагалі.




Вибираючи в магазині насіння, звертаємо увагу багатонасінний чи однонасінний це буряк. У багатонасінного декілька плодиків зростаються в один клубочок з якого при посіві в ґрунт виростає 2-4, а то і більше росточків. Беручи до уваги таку особливість можна значно економити на посівному матеріалі.

Спеціалісти рекомендують віддавати перевагу гібридам буряка, а не сортам. Мотивують це вищим вмістом цукрів, темнішим забарвленням плоду, більшою стійкістю до захворювань та стрілкування, швидким приготуванням, підвищеною лежкістю. Звичайно, що це привабливий набір якостей, але ж ціна за таке насіння є досить високою. Враховуючи велику пропозицію насіння столового буряка, вирішили спробувати підшукати недорогі сорти із хорошими характеристиками. В поточному сезоні вирощували два сорти. Більше вподобали сорт Ред Бул із дуже красивими коренеплодами, але сорт Гарольд виявився дещо солодшим.

Ред Бул, ТМ « Професійне насіння», виробник – Юнайтед Дженетікс С.п.а., Італія. Гичка невисока, шийка дуже маленька. Коренеплоди красивого товарного вигляду: округлі, гладенькі, чудово підійдуть для  ринкових продаж. Середина темно-червоного кольору, без волокон, ніжна, хорошого, приємного смаку, добре зберігає колір при термічній обробці. Сильно сподобався. Ціновий діапазон середній.

Гарольд, ТМ «Садиба центр», виробник – Ларк Сідз Україна. Багаторостковий сорт. Коренеплід не можна сказати, що зовсім округлий, легка видовженість прослідковується. Шкірка у верхній частині зрідка із світлими поперечними штрихами, тоненька. Гарольд має сортову схильність набувати великих розмірів. Середина темно-червона, майже однотонна, ніжна, солодкуватого смаку.  Врожайний сорт, але хотілося б темнішого забарвлення коренеплоду.

01 жовтня 2016р. (t: +12,1 / +23,4 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь