Буряк – це просто.




В кінці вересня, на початку жовтня викопуємо столові буряки. Зрозуміло, що збирати їх розпочали вже давно. Початково рослини пішли в борщик ще при прорідженні, зовсім маленькими, разом із ніжною гичкою та коренеплодами з нігтик. А ось перші справжні бурячки отримали в другій половині   серпня на 105-й день вирощування. Сьогодні викопуємо всі підряд. Якщо буряки попадуть під приморозки, які в жовтні можуть несподівано наскочити будь якого дня, добре зберігатись вони вже не будуть.

По складності вирощування, столовий буряк одна з найпростіших культур. Особливого догляду не потребує. Може рости без додаткового підживлення, поливу і навіть в легкому затінку. Однак на кислих ґрунтах утворює дрібні, волокнисті та несмачні коренеплоди, а тому перед перекопуванням обов’язково вносимо вапно з розрахунку 100 г на 1 метр погонний грядки.




Щоб буряк не стрілкувався, посів робимо після того як земля вже добре прогріється, але ще достатньо волога, приблизно в кінці квітня. Слід зауважити, що буряк більш теплолюбний, ніж морква.

По аналогії з морквою, насіння висіваємо купками з інтервалом, необхідним для нормального росту коренеплодів. Для буряка це 7,5 см. Щоб коренеплоди виросли великими, відстань можна збільшити і за відповідного догляду отримати справжні гіганти, але ми віддаємо перевагу невеликим, середнього розміру коренеплодам. Прорідження проводимо двічі.

Як не дивно, але найближчими родичами буряка є шпинат і лобода. Виявляється, що всі вони відносяться до одного сімейства – Мареві (лободові). З підживленням дуже обережні, особливо з азотовмісними добривами, адже буряк, як і інші овочі зазначеного сімейства, має схильність накопичувати нітрати. Фахівці кажуть, що нерідко видимими ознаками цього є темні плями або білі концентричні кола на зрізі коренеплоду. А ось науковці стверджують, що пізньостиглі плоди містять менше нітратів, ніж ранньостиглі. Побутує думка, що навіть форма має значення і округлі та циліндричні буряки  зазвичай менш нітратні, ніж плескаті.

У буряка дуже велика потреба в воді в період набухання та проростання насіння. Оскільки насінина поглинає води в 2 рази більше за свою вагу, сіємо тільки у добре зволожену землю. Молоді рослини також при потребі поливаємо бо посуха та жара в цей період  в подальшому можуть призвести до стрілкування.  Але така необхідність виникає вкрай рідко, адже до липня дощі у нашому регіоні досить часті гості.  Добре сформована коренева система рослини проникає на глибину до 4 м де завжди є волога, а тому на стадії росту  коренеплоду поливи не проводимо взагалі.




Вибираючи в магазині насіння, звертаємо увагу багатонасінний чи однонасінний це буряк. У багатонасінного декілька плодиків зростаються в один клубочок з якого при посіві в ґрунт виростає 2-4, а то і більше росточків. Беручи до уваги таку особливість можна значно економити на посівному матеріалі.

Спеціалісти рекомендують віддавати перевагу гібридам буряка, а не сортам. Мотивують це вищим вмістом цукрів, темнішим забарвленням плоду, більшою стійкістю до захворювань та стрілкування, швидким приготуванням, підвищеною лежкістю. Звичайно, що це привабливий набір якостей, але ж ціна за таке насіння є досить високою. Враховуючи велику пропозицію насіння столового буряка, вирішили спробувати підшукати недорогі сорти із хорошими характеристиками. В поточному сезоні вирощували два сорти. Більше вподобали сорт Ред Бул із дуже красивими коренеплодами, але сорт Гарольд виявився дещо солодшим.

Ред Бул, ТМ « Професійне насіння», виробник – Юнайтед Дженетікс С.п.а., Італія. Гичка невисока, шийка дуже маленька. Коренеплоди красивого товарного вигляду: округлі, гладенькі, чудово підійдуть для  ринкових продаж. Середина темно-червоного кольору, без волокон, ніжна, хорошого, приємного смаку, добре зберігає колір при термічній обробці. Сильно сподобався. Ціновий діапазон середній.

Гарольд, ТМ «Садиба центр», виробник – Ларк Сідз Україна. Багаторостковий сорт. Коренеплід не можна сказати, що зовсім округлий, легка видовженість прослідковується. Шкірка у верхній частині зрідка із світлими поперечними штрихами, тоненька. Гарольд має сортову схильність набувати великих розмірів. Середина темно-червона, майже однотонна, ніжна, солодкуватого смаку.  Врожайний сорт, але хотілося б темнішого забарвлення коренеплоду.

01 жовтня 2016р. (t: +12,1 / +23,4 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Please turn AdBlock off                               Будь ласка вимкніть AdBlock

Повідомлення для користувачів AdBlock

Будь ласка вимкніть блокування реклами для цього сайту. Це допоможе нам його розвивати та оплачувати хостинг.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.