Такий смачний кислий румбарбар.

IMG_4116Румбамбар як посадили років 10 назад, так він і росте постійно на одному місці. Не страшні йому ні шкідники, ні хвороби, ні великі морози і має відмінне здоров’я. Недаремно його батьківщина Сибір та північ Монголії. Без підживлень та особливого догляду дає змогу ласувати ревеневими оладками, бісквітами чи компотиком.

В цьому році сьогодні вперше зібрали врожай цієї культури. Ще міг би підрости, але ранній найсмачніший. Весною ніжні черешки румбамбара містять багато корисних компонентів в тому числі яблучну та лимонну кислоту. Саме вони надають йому кислинки, а не щавлева кислота яка не має смаку і буде зашкалювати в старих листках на початку літа. IMG_4228Та якщо навіть влітку зривати черешки із молоденькими, зморщеними, не повністю розпрямленими листочками, матимемо смачну і корисну продукцію.

Збирати будемо щотижнево, до липня, за раз не більше 3-4 листка з куща. Зрізані черешки дуже скоро втрачають вологу і стають в’ялими. Щоб призупинити цей процес, черешки не зрізаємо, а обережно вириваємо. Коли обрізаємо листя, незначну його частину обов’язково залишаємо, також не обриваємо, тоненьку плівку з іншого кінця (при основі). Частина листка зверху і кінці плівки знизу підсохнуть, закупорять черешок з обох кінців та зупинять випаровування вологи, завдяки чому збільшиться термін зберігання.

IMG_4229Наш кущ вже розпочав процес підготовки до насіннєвого розмноження. Так як цвітіння сильно ослаблює рослину та знижує її продуктивність, квітконоси обрізаємо як можна раніше.

Продовжуємо слідкувати чи нема повторного цвітіння – якщо рослина стара, вона буде постійно прагнути зацвісти. В такому випадку восени кущ викопаємо та закладем нову посадку.  При цьому дуже важливо не забути добре ущільнити землю навколо кореня так як в іншому випадку він може загинути.

19 квітня 2016р. (t: +3,6 /+11,8 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь