Огірки – перша спроба




img_6994В цьому році огірки для переробки на дачі вирощували вперше. Зазвичай це робить мама, а ми бавились салатними з довгими плодами, мали десь так 3-5 кущиків щоб просто були під рукою. В цьому сезоні вирішили взятись за огірки всерйоз самостійно. Маючи непоганий досвід овочівництва в цілому вважали, що ця задача не буде для нас дуже складною, але про всяк випадок для першої спроби підібрали недорогі сорти і гібриди:

 

Для отримання ранньої продукції, посіяли декілька насінин (3 стаканчики) на розсаду ще 08.04. Аж занадто ранніми строками посіву та великими об’ємами розсади не захоплювались так як за прохолодної нічної температури, яка часто буває в кінці квітня – на початку травня, коріння теплолюбних огірків перестає постачати воду та поживні речовини, розпочинається так звана «фізіологічна посуха», що призводить до припинення росту. Але найнебезпечніше в цьому процесі те, що у рослин розвивається передчасне старіння яке проявляється поступовим загрубінням стебла, пожовтінням листя та значним зниженням врожаю. Навіть з настанням тепла такі огірки оговтатись від перенесеного стресу вже не можуть, мають кволий вигляд і окрім пари надранніх плодів особливо похвастатись не мають чим.

img_4386Розсаду огірків висадили на грядку 28.04, тоді ж посівом насіння безпосередньо в ґрунт заклали основну грядку. Висадка розсади дуже важливий період у житті молодих рослин. Тут необхідно подбати про мінімальне травмування кореневої системи, уникнення сонячних опіків та захист від несприятливих погодних умов. Дуже виручило вирощування розсади в паперових стаканчиках, а під плівковим накриттям насінню та розсаді було тепло і затишно. З появою перших сходів 05.05 плівку зняли.

Огірки у нас росли в один рядок з інтервалом між рослинами 20 см, а поруч, другим рядком, розкладався кущовий кріп у якого з огірками міцна городня дружба.

Догляд за огірками дуже спростило мульчування грядки минулорічним опалим листям та скошеною травою. Завдяки цьому відпала необхідність  проводити видалення бур’янів та систематично розпушувати ґрунт.

Води, нагрітої за день сонцем, а тому тепленької, під корінь (щоб на листі не розвивались хвороби) не жаліли. Робили це ближче до вечора, але не пізніше 19:00. Паралельно з поливом проводили регулярні мінеральні підживлення які огіркам особливо потрібні в період плодоношення. За час вегетації з 21.05 по 23.07 здійснили 7 таких підживлень. Та найбільш вдячні рослини були за настої із кропиви.

img_6136Огірки по своїй природі є ліанами. Довгим сланким стеблам ми надавали вертикального положення, що сприяло провітрюванню посадок, зниженню ризику захворювання та покращенню товарного вигляду плодів. Пасинкування не проводили.

Така грізна хвороба огірків як несправжня борошниста роса (пероноспороз) обійшла наші посадки стороною. Не виключено, що це стало завдяки профілактичній обробці рослин до періоду масового плодоношення препаратом системної дії Ридоміл Голд.

Цвітіння огірків починається залежно від сортових характеристик та навколишньої температури повітря. Підібрані нами сорти та гібриди є ранньостиглими, але травень в цьому році не дуже балував наші огірочки теплом,  тому квіткова зав’язь появилась лише на початку червня, ще через тиждень рослини зацвіли, а перші в сезоні огірки зібрали 23.06 із тих, що вирощувались через розсаду та 04.07 – із насіння прямим посівом в ґрунт.

Сьогодні, 13.08 провели останній збір врожаю. З 4 м/п грядки всього зібрали майже 20 кг товарних плодів, що в перерахунку дає не дуже високу врожайність – 3,6 кг з одного квадратного метра зайнятої площі, хоча як для першого разу також непогано. Враження про сорти та гібриди, які росли у нас в цьому сезоні маємо наступні:

Аристократ F1. Рослини потужні, стійкі до стресових умов вирощування. Висаджена в ще досить прохолодний період розсада непогано розвивалась та добре і довго плодоносила. Також відзначено хороше протистояння хворобам. Плодоношення дуже рясне. Значною мірою це зумовлено тим, що Аристократ F1 –  партенокарпічний (самозапильний) тип огірка. Плоди темно-зелені, однорідні, смачні, без гіркоти та без внутрішніх пустот. При маринуванні та квашенні залишаються хрусткими. Вартий уваги гібрид недорогого цінового діапазону.

Мурашка F1. Самозапильний гібрид огірка. Виробник інформував, що в одному вузлі в’яжеться по 4-6 зеленців. У даного гібриду є такий потенціал, але в наших умовах він не був до кінця не реалізований так як для цього грядку під огірки необхідно було добряче заправити гноєм, а ось гній не купляємо та не завозимо. Але навіть без цього гібрид дружно давав невеликі, корнішонного типу, красиві, як на підбір, смачні огірочки, які чудово підходять для переробки. До того ж ціна насіння як для гібриду дуже низька (5 грн. за 20 шт.).

Паризький корнішон. Якщо хотіти отримати непоганий врожай якісних огірків, заплативши за насіння невеликі гроші (за 50 шт. – 10 грн.), можна сміливо купляти Паризький корнішон. До речі, насправді корнішони (фр. cornichon, англ. gherkin) це не зрізані зразу після цвітіння малесенькі огірочки, а назва самостійного підвиду дрібноплідних рослин виду Огірок посівний (Cucumis sativus L.) із карликовими плодами. Раніше, для того, щоб розуміти про що конкретно йде мова, невеличку, молоденьку зав’язь звичайних огірків називали «корнішот». У Паризького корнішона плоди невеликі, але далеко не карликові, хоча навіть перерослі – адекватних розмірів. Потребують частих зборів. Сорт бджолозапильний, із переважно жіночим типом цвітінням. Рослини не дуже плетисті із акуратними листочками. Смакові якості хороші, гіркота не спостерігалась. В соліннях взагалі чудові.

Серпневої пори на зміну огіркам підходить час збору картоплі. Бадилля повністю пожовтіло, а бульби вкрились міцненькою шкіркою яку просто так вже не зняти. Набрала ваги середньостигла капуста. Тужаві головки аж просяться до столу. Почала цвісти кукурудза №4, передостаннього посіву від 31.05. Збір врожаю набирає обертів.

Та на цьому зупинятись не будемо. Продовжуємо посівну кампанію, адже попереду ще більше двох місяців щоб виростити і зібрати врожай ще однієї культури – редьки.   На грядці після цибулі висіяли насіння дайкону Міновасе (Велес (СПД Могилевський А.В.), білої зимової редьки Вайт Меджик (Профнасіння (Ансем С.п.а., Італія) та японської редьки Ред Міт F1 (Агропакгруп (Takii Europe, Японія) . Посів зробили в 2 ряди,  інтервал між рослинами в ряду 20 см.

13 серпня 2016р. (t: +6,2 /+21,6 0С)



Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь