Рахуємо коли сіяти насіння на розсаду




IMG_2534Однією із важливих умов успішного вирощування городини та квітів є правильно вибрана календарна дата висіву насіння. Коли мова йде про розсаду, це питання набуває особливого значення.

Насіння на розсаду висіваю трішки раніше загально прийнятих строків, оскільки вважаю, що добре підрощена розсада краще протистоїть несприятливим умовам зовнішнього середовища та після висадки в ґрунт скоріше починає плодоносити, завдяки чому збільшується загальний обсяг зібраного врожаю. Крім того, не завжди можна бути впевненим, що придбане насіння зійде, а тому за необхідності є час провести повторний посів.

Підготовку і висів насіння починаємо з культур у яких найдовший період від сходів до збору врожаю, це перець, баклажан та селера.




Щоб підрахувати коли проводити посів насіння на розсаду, до уваги беру дві позиції: дата висадки розсади в ґрунт та вік розсади на цей час. Відлік починаємо з кінця, тобто від планової дати висадки розсади в ґрунт. Оскільки на дату висадки, а це 24 квітня, хочу мати розсаду перцю та баклажанів віком 75-80 днів, роблю простий підрахунок календарних днів згідно якого виходить, що масово насіння має зійти 04-10 лютого. Беручи до уваги, що температура повітря в квартирі 19-200 С, то навіть біля батареї опалення, з досвіду, масові сходи появляться на 7-12 день. Звідси планова дата посіву насіння– 27-29 січня.

По селері: якщо висадку в грунт плануєм провести 09-16 квітня при середньому віці розсади 60-65 днів, насіння має зійти 05-16 лютого. Враховуючи те, що період сходів дуже розтягнутий, від 9-11 і до 21-27 днів, посів насіння здійснимо 27 січня.

Такі ось плани, хоча певні обставини, нерідко, в них вносять свої корективи.

23 січня 2016р. (t: -14,8 / -5 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь