Рожеві, червоні та чорні біфи.




img_7271Пора збору помідорів саме в розпалі. Жовті, рожеві, червоні, оранжеві – висять на кущах яскравими лампочками. Хоча біф-томати, яких у нас більшість, можна порівняти скоріше з такими собі чималими горнятками, адже їх вага починається від 200 грамів.

Користь томатів беззаперечна, але лікувально-профілактичні властивості, виявляється, можуть відрізнятись в залежності від забарвлення плодів. В яскравий червоний колір помідори розфарбувала особлива речовина – лікопен. Та найбільше лікопен цікавий не властивістю пігментувати, а здатністю захищати нервові клітини, запобігати мутації ДНК і знижувати ризик онкозахворювань. Найкраще він засвоюється з термічно оброблених продуктів. Тому в цьому плані кетчупи, соуси, соки є кориснішими, ніж свіжі помідори.

Вибираючи продукти для їжі ми переймаємось не лише питаннями їх корисності. Риб’ячий жир дуже корисна річ, але ж хочеться смачненького, наприклад, підсмаженої рибки чи печінки тріски в салатику. Ось так із помідорами. Кетчуп кетчупом, це на маловітамінну зиму, а влітку свіжий, іскристий помідорчик, навіть без солі, спецій,  просто з грядки  і щоб пом’ясистіший та солодший, і обов’язково соковитий – оце насолода.




Великоплідні томати в повній мірі відповідають таким вимогам, а тому в нашій колекції їх так багато. Беручи до уваги те, що переважно це високорослі, середньо та пізньостиглі  сорти, насіння висіваємо досить рано, в цьому році 19.02. Розсаду висадили 16.04 під накриття з агроволокна та плівки. Якби не прикрий випадок, урожай помідорів був би набагато більшим, а збір почався раніше. А так потужний, практично ураганний вітер повністю зірвав укриття і за тих шість днів, що нас не було на дачі помідори досить сильно постраждали від квітневого приморозку і потім довго приходили до тями. Хороший ефект дало проведене обприскування пошкоджених рослин розчином Епіну із розрахунку 8 крапель на 500 мл води. Помідори як би прокинулись, дружно випустили молоді пагінці і почали швидко набирати зелену масу та підніматись у висоту. Хоча, на жаль через описані обставини, плодоношення розпочалось дещо пізніше як зазвичай, з іншої сторони мали хорошу можливість провести захист кущів до масового достигання помідорів, адже в пік шквалу хвороб більшість плодів були ще зелені.

Загальною характеристикою рожево-, червоно- та чорноплідних біф-томатів, що росли на наших грядках в цьому сезоні, є їх індетермінантність. Внаслідок цього до кінця сезону рослини у висоту досягали 1,6-1,9 м, а тому зрозуміло, що потребували підв’язування. Для отримання великовагових плодів рекомендується не тільки  формувати кущ в 2-3 стебла, а й обмежувати до 1-2-х штук кількість плодів в китиці. Кущі обов’язково формуємо в 3-4 стебла, а ось за виставковими гігантами не гнались, а тому зав’язь не нормували. Зрідка обривали лише некондиційні плоди.

А тепер про кожний сорт зокрема більш детально.

Австралієць. Кущ надзвичайно потужний, міцний, сильно загущений великим, товстим листям. Висота рослин до 1,8 м. Сорт середніх строків достигання. Плоди плескато-округлої форми, насиченого червоного кольору, величезні. Ми збирали помідори вагою до 700-800 г один, хоча потенціал 1,5 кг і більше. До того ж, дрібних плодів немає взагалі. Не тріскаються при нерівномірному забезпеченні вологою. Плодоносить навіть у сильну посуху. Сорт стійкий до комплексу хвороб.

Космонавт Волков. Дуже популярний вже більше двох десятків років сорт. Насіння під такою назвою пропонується багатьма виробниками, а тому його можна знайти у майже у всіх спеціалізованих магазинах. Якщо вдасться купити справжній «Космонавт Волков», це буде високорослий, (1,6-1,8 м) кущ із середньопізніми строками достигання, тому для підвищення рівня врожайності починати вирощувати розсаду необхідно дещо раніше. Помідори плескато-округлої форми, червоні, м’ясисті, смачні, хоча без особливого солоду. Перші плоди великі, можуть досягати 500-700 г. Сорт вирізняється високою врожайністю.

Потрібний розмір F1. Ці помідори стали відкриттям у широкій томатній пропозиції від ТМ «ВАССМА». Придбала їх ще в 2009р. і з тих пір постійно висіваю насіння саме з цього пакетику. 020820152980Справа в тому, що «Потрібний розмір» як гібрид від ТМ «ВАССМА» в продажу більше не зустрічала. Є багато інших подібних, але все ж не таких. Звичайно, що схожість щороку знижується, але хоча термін придатності зазначений 2010 рік, декілька насінин, посіяних на початку лютого, все ж таки днів за 20-ть не тільки прокльовується, а й при хорошому догляді швидкими темпами наздоганяє своїх сильніших побратимів. До того ж, «Потрібний розмір F1» в когорті гібридів є приємним винятком. Свого часу на одному огородньому сайті піднялася тема щодо того, чи зустрічаються серед гібридів помідори із ніжною, соковитою, смачною м’якоттю. В ході обговорення товариство дружно визнало, що якщо зрідка можна натрапити на гібриди з такими характеристиками, то «Потрібний розмір» саме такий і серед подібних один з найкращих.

Кущ високий, 1,5-1,7 см, індетермінантного типу. Плоди великі (перші до 700 г), повністю червоні, хоча можуть бути з жовтими плечиками. Шкірка тоненька, м’якоть ніжна, приємного смаку. Стійкий до хвороб та несприятливих погодних умов. Постійно утворюється все нова та нова зав’язь. Плодоносить до самих морозів. Якщо говорити про врожайність, то цей гібрид просто шедевр. Кущі рясно обвішані плодами, по 25-30 штук на одному. В середньому з куща збирали до 6-ти кілограмів помідорів. Беззаперечний улюбленець.

Tiawen German. Високорослий (до 1,8 м) сорт середніх строків достигання з плескато-округлими плодами насичено-рожевого кольору. Високоврожайний, дає багато плодів вагою 400-500г. Потенціал сорту закладений в можливості набирати вагу одного помідора більше кілограма. Смакові якості дуже хороші.

Медовий. Сорт середньостиглий. Кущ високий, до 1,8 м, слабооблистений. Плоди – практично одномірні гіганти вагою більше 600 г, хоча для даного сорту це не межа. Форма більше до плескатої. М’якоть м’ясиста, солодкуватого смаку, малиново-рожевого кольору. Врожайність висока. Також помічено достатню стійкість проти несприятливих погодних умов та хвороб.  Чудовий сорт.

Севрюга. Популярний сорт, насіння якого можна придбати в спеціалізованих магазинах. Нерідко зазначають, що інша назва цього сорту є «Пудовик». img_7789Сорт однозначно вартий уваги так як по всіх характеристиках показує дуже хороший результат. Спочатку радують око великі, до 500 г рожеві, а згодом, при повному достиганні,  рожево-червоні, серцевидні плоди. Далі тішишся солодкуватим смаком та пружною, соковитою м’якоттю. А після того, як підведеш підсумки збору врожаю де бачиш, що на фоні високої стійкості до фітофтори один кущ в середньому дав до 4 кг помідорів, остаточно переконуєшся, що цей сорт справедливо зайняв гідне місце в нашій колекції.

Морадо (Morado). Країна походження – США. Сорт відноситься до категорії чорноплідних. Зрозуміло, що термін досить умовний і екзотичний колір помідорів цього сорту можна назвати скоріше коричнево-червонуватим. Кущі середньорослі, біля 1,3 м. Плоди красиві, досить щільненькі, вагою понад 200 г, приємного смаку.  По термінах достигання сорт є середньостиглим. Здатність зав’язувати плоди, а відповідно, врожайність, висока.

Чорне биче серце. Солодкуватий смак та рідкісний для серцевидних томатів колір робить цей сорт одним із найпривабливіший в своїй групі. Зав’язує дуже багато плодів коричнево-вишневого кольору, де вага одного може досягати 500 г. Кущі не дуже високі, 1,2-1,3 м, середньооблистені. При вирощуванні даного сорту важливо підтримувати вологість ґрунту на однаковому рівні так як при надмірному зволоження землі після тривалої посухи ніжна шкірка може розтріскуватись.

До того ж, прямі сонячні промені в полуденну пору, коли температура повітря перевищує 30 0С, попадаючи на поверхню стиглого плоду, нерідко призводять до термічних опіків, внаслідок чого знижується товарна якість помідорів. Тому не забуваємо про притінення Ця засторога стосується не лише даного сорту, а є загальним підходом до вирощування всіх томатів темного забарвлення.

Врожайна пора не лише на помідори. Почали копати картоплю. Перші результати дають підстави сподіватись, що на наших 45 см грядках заготовимо бульби більше, ніж треба.  Найбільше здивував сорт картоплі Лаперла, який минулого року посадили вперше. В цьому році з найбільшого куща отримали 21 картоплину загальною вагою 4,2 кг, а одна бульба в цьому кущі заважила 610 г.

img_7809На грядках, що вивільнились після збору картоплі посіяли редиску сорту Сора, Націонал та Кримсон гігант. У весняному посіві сорт Кримсон Гігант весь пішов у стрілку. Побачимо, як він буде почуватись в осінній культурі. Перед висівом насіння рядки добряче полили водою. Після сходів посіви накриємо агроволокном.

Ще частину звільнених грядок залишили під салат та пекінську капусту, розсада вже підростає, а решту засіяли сидератами із суміші вівса та вики.

Достигли перші персики. Ура! Ото поласуємо.

А на балконі підходить чергова, але як видно не остання хвиля збору гіркого перцю. Адже якщо в середині куща полум’яніють стиглі перчини, то всі вершки мають зелену зав’язь і вкриті цвітом та квітковими пупляхами. Вдала ідея, без особливої мороки перцю достатньо на все.

20 серпня 2016р. (t: +17,2 /+29,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь