Жовті і оранжеві біф-томати




img_7758Жовтоплідні помідори завжди, де б то не було, на прилавку магазину, на грядці, чи на столі привертають до себе увагу. З психологічної точки зору жовтий є кольором мудрості, допитливості, почуття гумору і подобається оптимістам, людям щедрим, світлим, надійним. У філософії він є символом багатства. Насичений, сонячний, життєрадісний колір не лише вабить. Фізіологи говорять, що він тонізує та стимулює нервову систему. Якщо дивитись у лікувально-профілактичному ракурсі, жовтоплідні томати ідеальні для алергіків та дуже корисні так як відзначаються великим вмістом каротину, який запобігає виникненню передчасного старіння, серцево-судинних захворювань, катаракти. Перелік цілющих властивостей можна ще продовжувати і продовжувати. Ми  ж поціновуємо ці помідори не тільки за здатність позитивно впливати на настрій та здоров’я, а й за неперевершені смакові властивості.




Але який же він той смак? Стародавня Римська імперія послуговувалася латинською мовою. На сьогодні вона можна сказати мертва. Та багато нетлінних афоризмів, крилатих виразів та прислів’їв було запозичено і до цього часу використовуються в багатьох сучасних мовах. Одне з них говорить: “De gustibus non (est) disputandum”, що перекладається як: «Про смаки не сперечаються». Звичайно, що мова йде про притаманні кожній людині свої критерії оцінки та уявлення про естетику по відношенню до всього, що її оточує. Але якщо говорити про більш обмежений діапазон людського сприйняття, а саме, смак як частину сенсорної системи, то тут також безумовно в кожного буде своя оцінка рівня наскільки той самий продукт солодкий, гіркий чи кислий. Так і в помідорах. Частинки одного плоду в кожної людини, що їх скуштує викличуть різні смакові відчуття. До того ж, вже наше, українське прислів’я говорить: «Перший шматок з’їм у смак, а другий вже не так».  Ще одна розбіжність у відчуттях та сприйнятті породжена вже насиченістю. Якщо врахувати, що на смак овочів реально впливає безліч різноманітних факторів природно-кліматичного, агротехнічного, ґрунтового, водно-повітряного та іншого характеру, часом взагалі складно однозначно говорити про смакові характеристики конкретного сорту будь-якого овоча. Все це до того, що всі характеристики, які ми даємо по відношенню до смаку помідорів, чи інших овочів того чи іншого сорту не претендують на вищу категорію справедливості і є лише нашою, і до того ж, досить суб’єктивною оцінкою.




Але один факт залишається фактом і тут не посперечаєшся. Серед всіх помідорів у жовтоплідних зустрічається найбільше солодких і суперсолодких сортів, де вміст цукру може доходити, а то й перевищувати рівень у 7 %. До того ж у них, особливо у великоплідних, зазвичай маленькі насіннєві камери в яких майже немає насіння і як наслідок – надзвичайна м’ясистість. Їсти свіжими такі помідори одне задоволення.

В цьому році, як завжди, вирощували багато жовтоплідних біф-томатів детермінантного та індетермінантного типу. До речі, з латині (знову оця мудра латинь) слово «детермінація» перекладається як «обмеження». Тому помідори, які на певній фазі розвитку припиняють подальший ріст називають детермінантними, а з безперервним ростом – індетермінантними. А тепер детальніше про жовті та оранжеві великоплідні томати на наших грядках поточного року.

img_7774

Amana Orange

Амана оранж (Amana Orange). Потужні кущі із товстим, лапатим листям висотою 1,8 м на яких росте багато  велетенських томатів. Хоча у нас вага одного помідора коливалася біля 500 г, потенціал сорту полягає в можливості давати томати вагою до 1,5 кг кожен. Плоди округло-плескаті з насичено-оранжевою м’якоттю, малонасіннєві і завдяки солодкуватому присмаку дуже смачні.

img_8289

Медово-цукровий

Медово-цукровий. За показниками врожайності, смакових характеристик і краси цей сорт є просто неперевершеним. Кущі середньооблистені, високорослі (1,8 м), всипані густо-оранжевими, з медовим відтінком солодкуватими, м’ясистими плодами. Помідори цього сорту можуть мати різноманітну форму: округлу, конусовидну, приплюснуту. Назбирав і чудуєшся, невже це все з одного куща. Перші великовагові, до 400 г, наступні дещо легші. Але якої б форми та ваги не набули томати, їх об’єднує ніжний, солодкий смак.

Великий лимонний Оксхард (Huge Lemon Oxheart). Помідори селекції США. Кущі високі, до 1,8 м, слабооблистені. Плоди дивують своєю красою і розмірами. Лимонно-жовті, іноді з рожевинкою на вершку округло-плескаті гіганти. Рівненькі, без плям і тріщин, просто чудесні. Потенціал до 1,5 кг один. Насіння зовсім мало, м’якоть солодка та ароматна. Сорт урожайний, дає стандартні плоди високої якості до самих морозів.

Руслан. Шикарний сорт. Кущі високі, 1,55-1,65 м. Хоча сорту не притаманна ранньостиглість, його врожайність чимала. Помідори так і висять один біля одного. Плоди насиченого оранжевого кольору, округлі, гладенькі, великі, більше 300 г. Просто краса. Насіннєві камери маленькі. При зміні вологості ґрунту помідори не розтріскуються. Смакові якості відмінні. Стабільна віддача, не підведе за будь-якої погоди.

Селюк (Hillbilly), російська назва – Деревенский. Сорт родом із пагорбів Західної Вірджинії де вважається старою сімейною реліквією. Кущі середньорослі 1,3-1,4 м, листя потужне. Плоди округло-плескаті, набирають вагу до 400 г і мають приголомшливе забарвлення: насичено-жовті з густими червоними розводами від центру. До того ж двобарвність характерна не тільки для поверхні, а й для середини плоду. Дуже смачні, позаяк м’якоть вирізняється підвищеною цукристістю. Суперсорт!

img_7455

Зоря

Зоря. Чудовий сорт великоплідних помідорів. Кущ середньорослий, 1,3-1,4м, темно-зелений, густооблистений. Помідори набирають вагу 500 г і це не межа. Менші розміром – чисто-жовтого кольору, а ось більші з рожево-червоними промінчиками від вершка. Дуже врожайні, плодоношення триває до жовтня. Оскільки сорт стійкий до несприятливих погодних умов, навіть останні плоди надзвичайно хорошої якості та смаку.

Цукерки Вірджинії. Один з наших найулюбленіших сортів. Кущі середньорослі (1,2-1,3 м), слабооблистені, урожайні. Плоди приплюснутої форми, великі, красиві,  цікавої кольорової гами із суміші жовтого-оранжевого та червоного як ззовні, так і в середині. Насіння зовсім мало, майже одна іскриста м’якоть. Але перш за все, сорт унікальний за своїми смаковими характеристиками, адже як для помідорів, має надзвичайно високий вміст цукру, така собі томатна цукерочка. Цими помідорами якось пригостили знайому бабусю, а та віднесла їх своїй внучці. При наступній зустрічі стара жінка розповіла, що дитина скуштувала принесений гостинець та питає в неї, а що це таке вона їсть. Бабуся каже: «Ну як що? Це ж помідорчик». На що дитина відповіла: «Бабуню, а хіба помідори бувають такими солодкими?». Ось така от промовиста історія. Не дивно, що дитина розгубилась, у цих помідорів дійсно колір та смак, що не описати.

img_7483

Самохвал

 Самохвал. Як тільки починають зав’язуватись перші помідори, стає зрозумілим, що цей сорт не потребує якоїсь особливої презентації чи додаткового вихваляння. Його вигляд, смакові характеристики говорять самі за себе.  Просто гори великих (300-500 г), серцевидних плодів, яскраво-жовтого кольору, окремі з легкою рожевинкою, якими обвішані пагони на всіх рівнях. Сорт детермінантного типу, а тому рослини виростають не дуже високі. У нас вони набрали 1,0-1,2 м та завершкувались. Достигання раннє та досить дружне. Плоди соковиті, з гармонійним смаком, просто ідеальні для вгамування спраги.

Якщо врожай помідорів щорічно маємо хороший, то отримати у відкритому ґрунті великі кавуни поки що не вдається. Не допомагає навіть вирощування через розсаду. В цьому році посіяли ультраранній сорт «Солодка крихітка». Сподобалось, що від сходів до збору буцімто лише 72-80 днів. Допоки виріс і достиг перший плодик, пройшло 107 днів. Дійсно крихітка і далеко не така як повідомляв виробник. Свою крихітку він бачив величиною мінімум 4 кг. Якби ж то так. Насправді отримали кавунчик величиною в два невеличкі кулаки. В середині червоний, стиглий, але тієї іскристості та солодкого смаку як у південних побратимів не має і близько.

Зате середньостигла капуста сортів Кубок, Наомі та Пруктор виросла дуже велика та вже готова до збору. Так як чи то забагато посадили, чи задобре вродила, щось її більше як треба. Прийдеться квасити. Поспішати з цим не будемо, адже на вулиці ще занадто жарко, а відповідно в наших підвалах ще затепло, квашенина може перекиснути.

Розпочався масовий збір кукурудзи Русалочка і Суперсолодка F1 третього по порядку посіву, здійсненого 07.05. Незабаром будемо збирати врожай «осінніх» помідорів, посіву 12.05 та шпарагової квасолі, посіву 09.07. Кріп, посіяний 16.07 вже дав до столу молоденьку зелень.

Обривали персики. Правильніше збирали та трусили. Плоди достигають нерівномірно. Ті, що просто падають до рук найбільш ароматні, солодкі та соковиті. Зеленіші, які міцно тримаються на гіллі не зачіпали. Із персиків варили на зиму компот, варення та їли досхочу свіжими.

Та все це вчорашні, вірніше минулої суботи, справи. Сьогодні День Незалежності. Оділи вишиванки і на майдан. А там свято в розпалі. Особливого колориту та хорошого настрою додає фестиваль Поліське літо з фольклором. До нас в Луцьк приїхало із своїми культурними програмами багато гостей із-за кордону. Яскраві костюми, музика, танці, веселощі. Неперевершені враження.

img_8155Але екзотика екзотикою, та своє рідне миліше понад усе. Дивишся на молоденьку, усміхнену україночку в національному вбранні і думаєш: «Чи то дівчина як калина, чи калина як дівчина?».

24 серпня 2016р. (t: +12,8 /+23,2 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь