Лютий квітень




Вже який тиждень холодно. Хоча садки якось умудрились зацвісти (квітує черешня, терен, черемуха, починає розпускатись слива, абрикоси та алича розсипають білі пелюстки), а ніжного, такого довгоочікуваного весняного тепла немає. Температура вдень коливається в межах 7-10 0С, вночі опускається до 1-3 0С, серйозні приморозки також часті гості. До того ж постійно дують сильні, холодні, північні вітри з поривами 10-16 м/с.

За такої погоди в зимовій курточці якось себе затишніше почуваєш, а висаджена і висіяна городина, доступна всім капризам природи, ніяк не може нормально розвиватись.

Від посадки картоплі пройшло більше 20 днів, а вона не поспішає на поверхню, це і добре, адже ранкові приморозки зразу б знищили її соковиті росточки. Морква, посіяна ще 23.03 також не появляється. Тут можливі два варіанти: проблема з насінням, або причина у тому ж таки постійному холоді. Почекаємо до 1-ї декади травня, а там у випадку чого пересіємо.




Боби із насіння домашнього збору рекордно довго лежали у холодній, вологій землі – 18-ть днів і ось над землею лишень виглядають невеликі закарлючки, а сходів із придбаного насіння так і не видно, хоча всі боби сіялись одночасно.

Непогано почувається холодостійкий горох. Посіяний насінням домашнього збору зійшов як завжди на 12-14-й день (06-08 квітня) і дуже дружно, а ось горох сорту Дінга від ТМ АТС (Агріматко), виробник SATIMEX, Німеччина із терміном придатності 07.2017, прийшлось 10.04 досівати, адже з пакетика насіння отримали тільки 2 рослини.

Найуспішніше протистоїть складним умовам висаджена цвітна, рання капуста і броколі. Під агроволокном та пластиковими пляшками їй затишно та досить тепло. Потихеньку росте, випускає нові листочки. Але головною причиною високої стійкості рослин є те, що з перших днів вирощування, вони розвивались в жорстких умовах вулиці, маючи над собою лише легке накриття, а тому добре загартувались.

Салат на холод реагує гірше. Висадили його розсаду 08.04 у віці 25-ть днів під накриття з агроволокна та хоча довгого, але вузького куска плівки який ліг до половини дуги. Листочки, що виросли в тепличних умовах балкону, майже всі від морозу пропали, а нові із середини піднімаються дуже повільно і мають насичене забарвлення, притаманне сорту.




Найкраще почувається багаторічна цибуля батун та рогата цибуля. Ось для них така погода – рай, наростили розкішне зелене перо, є вже з чого робити перші вітамінні салати. Помив, порізав, добавив жменю домашнього сиру, зо два відварених яйця, трохи сметани, дрібку солі, вимішав все це і смакуй.

Весняна прохолода також до вподоби цибулі, посадженій під зиму. Для посадки вибирали найдрібніші цибулинки, інколи взагалі просто мізер, а ось зараз вона дуже швидко набирається міцності, зеленіє рівненькими рядочками. З першим теплом зразу ж підживимо щоб надати їй додаткової сили.

Не менш красива зараз петрушка. Рясна зелень ніжних, молодих листочків аж вкриває грядку. Збираємо їх щотижня, а вони продовжують наростити просто як нізвідки.

Та в цілому сьогодні, за тиждень до травня, якось порожньо на грядках. Розсаду, яка хоча вже добре розвинута і готова до висадки, не поспішаємо віддавати на милість природи. На її вирощування йде багато часу і сили, а пропасти може за годину. Сумно дивитись, що морози зробили навіть із здавалось би  стійкою малиною, петрушку і ту прихопили. Пелюстки у квітів Царської корони (рябчик імператорський чи фритіллярія) побляклі, як вогнем обпечені.

Маємо великий кущ голубої гортензії. Як цвіте, здається, що то частинка вмитого дощами літнього неба  впала на землю. Краса неймовірна. Щоб її побачити необхідно захистити від морозів квіткові бруньки, які закладаються на минулорічних пагонах. Гортензія всю зиму пережила закрита агроволокном і сухими рослинними рештками. На весну її звільнили. Під сонечком бруньки скоро набубнявіли і невдовзі зазеленіли молоденькими листочками. Зараз вже з впевненістю можна сказати, що квіту не буде. Від арктичного холоду вершки загинули, стирчать  обвугленими конусами.

Не менше шкода фруктових дерев на яких вже розпустились квіти. Морози, що систематично навідуються, вже добряче прихопили краї білосніжних листочків у квітучої заме зараз черешні та погубили багато зав’язі. Чорніють мертвими серединками в жовтому обідку тичинок квіти полуниці.




Та найбільше постраждали від непогоди північні та східні регіони України. Там декілька днів хазяйнувала справжня зима із високим сніговим покровом та морозами до 4-5 градусів. Журналісти влучно охрестили цьогорічний квітень – лютим і для цього є всі підстави. Білий сніг на зеленому листі романтичний лише в піснях, насправді температурний шок і сніг погублять за оцінками спеціалістів до третини врожаю, а це вже не смішно і далеко від романтики.

Отож, більшість розсади залишається на балконі. Щоб рослини поступово загартовувались, підігрів відключили ще два тижні назад. З того часу підживлення також припинили. На сьогодні не в наших інтересах, щоб розсада жирувала, витягалась. Акцент ставимо не на ріст, а на те, щоб рослини тужавіли, кремезнішали і поступово адаптувались до непростих умов відкритого ґрунту де зовсім скоро опиняться.

24 квітня 2017р. (t: -1,1 / +8,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь