Квітень – розпал посівної




Квітнева пора найгарячіша для овочівників, адже стільки всього треба встигнути зробити. Багато хто ринувся у активні пошуки хоча б підводи гною, а інші махнули на нього рукою та виглядають тракторця чи коника для оранки.
Споглядаючи цю метушню лише здвигуємо плечима, адже у нас таких проблем немає. Удобрення грядок проводимо самостійно приготовленим компостом, який по поживності мало чим відрізняється від гною, а завдяки розбивці городу на стаціонарні вузькі грядки, перекопуємо лише ті, які саме сьогодні будемо засівати чи засаджувати. До того ж, завдяки такому підходу, перекопці підлягає лише третина площі, а насіння кладеться у тільки що скопану, а тому пухку і вологу землю. Треба в березні посадити ярий часник – за іграшку скопали відведене під нього місце, а от грядка під квасолю буде чекати травня, землю наперід, щоб лежала і пересихала, не обробляємо. Так поступово, тиждень за тижнем, без поспіху і поетапно доводимо до ладу всю ділянку.
Наші березневі посіви та посадки вже зарясніли молодими сходами: зійшов горошок, часничок. Повним ходом збираємо зелень минулорічної петрушки, рогатої цибулі і цибулі батун.

Вже декілька років цибулю на ріпку вирощуємо через посадку сіянки під зиму і щоразу не перестаємо тішитись її ранній появі та потужній енергії росту. Таке враження, що вона весь холодний період невпинно акумулювала сили, щоб з першим теплом просто вибухнути стрімким пером. Для закриття вологи, зворушила верхній шар землі між рядками та досадила цибулю-сіянку в поодиноких місцях на заміну пропалої.
А от що садити чи сіяти в першій половині квітня треба подумати. Погода навесні буває дуже примхливою. Ось тільки пару днів назад було ще досить прохолодно, адже 5-7 0С для активного овочівництва недостатньо, а земля грузла під ногами і раптом на тобі, перші дні місяця розпочались літнім теплом в 20-21 0С. Якщо на деревах до цього часу лише прокидались бруньки, то за тиждень геть зазеленіли, а земля при легенькому вітерці вже й підсохла, стала розсипчастою і в міру вологою. Вирішили, що далі краще не вичікувати і приступили до посадки картоплі, адже найкращим для цього часом вважається період відколи на березі появляться листочки розміром в 1 копійку до початку цвітіння черемухи, отже саме раз.

Попередньо провели яровизацію насіннєвого матеріалу і в день посадки картоплю обробили препаратом Селест-Топ. Його розробником є швейцарська компанія Syngenta, що вже тривалий час виступає лідером в напрямку виробництва дієвих засобів захисту рослин, розроблених на основі сучасних досліджень і технологій. Слід зазначити, що оброблена картопля в порівнянні з необробленою, зазвичай дещо пізніше сходить, але перевага полягає в тому, що препарат довго і надійно захищатиме посадки від чисельних шкідників. А захищати є від кого. От перекопували грядки, а там дивись туди-сюди і личинка травневого хруща чи колорадський жук. Цих знищили, а скільки їх просто не побачили. Сидять після зими голодні і лишень чатують чим би то поживитись. Наша картопля для них стане тим харчем, за допомогою якого успішно позбавимось різноманітної напасті, а коли за два місяці дія препарату зійде нанівець і почнуть зав’язуватись молоденькі бульбочки, великі картопляні кущі вже не так просто буде здолати. До того ж Селест–Топ має стимулюючу дію та захищає посадки картоплі від різноманітних захворювань.




Слід визнати, що з сьогоднішніми природними аномаліями багато прикмет не спрацьовує. Надмірно тепла погода стимулює активний розвиток рослин і приближує початок цвітіння. В першій половині місяця зацвіли абрикоси, алича, черешні, появились квіткові пупляхи у груш та вишень. Але вмить все може кардинально змінитись і тому прислів’я: «Поспішиш – народ насмішиш», в квітні щодо огородництва надзвичайно актуальне.

Задарма час втрачати також не стали. З інтервалом в десять днів посіяли дві грядки редиски. На одній після збору коренеплодів посадимо пізню капусту, а на іншій до редиски досіємо квасолю – згодом редиску зберемо, а квасоля ростиме на зерно. Але це не все, оскільки на потім запланували додатково зробити ще мінімум два посіви.
На зелене перо ще в березні заклали грядку із цибулі-ріпки. Зараз поруч з нею посадили цибулю шалот, по простому – кущівку. Її поціновуємо за те, що вона досить швидко, за місяць-півтора, дає багато зелені, адже на основі багатозачатковості з однієї цибулини одночасно виростає 5-10 стебел.




Приступили до висадки розсади холодостійких культур: салат і капуста. Посадили їх 8.04. На цей час розсада салату мала 25 днів. Для захисту від можливих приморозків посадки накрили агроволокном.

Капуста по своїй природі холодостійка, а враховуючи те, що розсада вирощувалась на вулиці, приморозки вона також перенесе без проблем. Правда, накриття для розсади робили. Використовували для цього плівку та великий прозорий контейнер з-під торту. Пересадка на грядку в плані температур для неї практично нічого не змінює, а от простору для розвитку кореневої системи матиме багато.




Розсада ще зовсім молоденька, їй всього 13-16 днів. Вона випустила лише один невеличкий справжній листочок. Поливною водою слугував розчин вапна (вапняне молоко) із розрахунку 80 г вапна-пушонки на 1 л води. Цей простий спосіб надійно захистить капусту від кили про що не раз пересвідчувались. Висадили цвітну, ранню, пекінську капусту та броколі. Всі без винятку рослини накрили агроволокном чи пластиковими пляшками з обрізаним дном.

В парничок посіяли на розсаду пізньостиглу капусту. Посіви накрили віконними рамами та целофановою плівкою.
Оглянули грядку з ярим часником. З окремих зубків появилось по 2 ростки і якщо їх залишити як є, з жодного великої головки не буде. Щоб вирішити проблему, навколо рослини відгрібала землю, на материнській часничині по боках гострим ножиком робила розрізи, обережно відділяла менший росток та пересаджувала його в інше місце. Операція по розділенню проходила без особливих проблем адже часник ще не встиг добре вкоренитись, (пройшло тільки 6-ть днів від сходів), а тому лишній зубчик вдавалось досить легко відокремити і дістати із землі з невеличким, але густеньким, коріннячком. Скоріше за все, відсаджені рослини скоро і добре приживуться.




А ось чепурити дачу можна за будь-якої погоди, аби не дощ. Дерева вже давно побілили, залишилось розібратись із клумбами. Після того, як було забрано минулорічне листя, зрізано сухе бадилля, розпушено землю, квіти, що зараз на них цвітуть, почали дивитись набагато виразніше і імпозантніше.

Лісові квіти стороннього догляду не потребують. Головне для них пробитись через опале листя, а там вже розберуться. Виплеснулось їх безліч, переплелися між собою. Тут тобі білосніжна анемона і голубоокий барвінок, і ніжна фіалка. Не можна байдуже обминути таку красу, а ще складніше втриматись від спокуси прихопити із собою веснянковий букетик.

Квітнева посівна не обмежується лише городом. Але якщо при проведенні польових робіт орієнтуємось на примхи природи, то закладку нового врожаю через висів насіння на розсаду, здійснюємо по календарних датах, визначених на основі попереднього досвіду. Дуже добре вдаються кабачки із розсади, вирощеної з насіння посіяного в першій декаді квітня. Про всяк випадок частину насіння висіваємо в кінці квітня – на початку травня безпосередньо в ґрунт, але розсада також ще ні разу не підводила. Отож знову посіяли в паперові стаканчики декілька насінин.
На ранню продукцію вирощуємо розсаду 4-5 кущиків огірків. Вони не завжди є продуктивними тому основні посіви будуть зроблені значно пізніше у відкритий ґрунт, а поки що на балконі росточки в паперових стаканчика піднімаються із землі та розкривають сім’ядолі.




Кукурудза дуже добре виносить пересадку, як цим не скористатись, 06.04 посіяли на розсаду її також. В теплій кімнаті перші сходи появились скоро, через 4 дні. Ще днів 20-22 розсадного періоду і міцненькі рослини можна буде висаджувати на грядку.

За поточними турботами не забуваємо про світлий День Воскресіння Господнього. Напекли пасочок, ковбаски, пофарбували яйця, натерли хрону, наладнували кошичок. Вночі підемо з ним до церкви на освячення. Ще трішки і будемо радісно вітатися: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!».

15 квітня 2017р. (t: +2,4 / +12,4 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь