Що сподобалось розсаді




Сьогодні за вікном початок квітня, все в бруньках, зеленіє, тішиться першому справжньому теплу, адже стовпчик градусника вже який день перетинає позначку 15 0С, досягаючи навіть 20-22 0С.

На цей час два найскладніших місяці вирощування розсади вже позаду. Ще тиждень, другий і поетапно вона піде на грядки, а тому можна підвести підсумки, зробити висновки та занотувати те, що особливо сподобалось розсаді.

З тієї миті, як маленька насінинка потрапляє у вологе і тепле середовище, розпочинається її шлях до зміцніння, розквіту і процесу відтворення себе в наступних поколіннях. Наскільки все це буде успішним, значною мірою залежать від навколишніх умов, адже як і більшості живих організмів їй обов’язково потрібне світло, тепло та пожива. Відсутність або брак хоча б одного з цих компонентів можуть обернутися відставанням в розвитку, а то і загибеллю.

Людина, прагнучи підлаштувати світ під себе, зробити його цікавішим, практичнішим, зручнішим або навіть неординарним, багато справ з успіхом впроваджує на перекір обставинам і при цьому досягає чудових результатів.  Тепличні комплекси, різноманітні оранжереї є одним із таких напрямків. В них лимони і мандарини, огірки і помідори, орхідеї і троянди, навіть взимку почуваються як вдома та віддячують пишним цвітом і рясними врожаями, адже їх споконвічні вороги – темрява, холод і голод, залишились за стінами цього маленького раю. Покладаючи на себе обов’язки по догляду за рослинами, люди в допомогу придумала ще ряд препаратів, які покращують комфорт їх підопічних, стимулюють внутрішні біологічні процеси, а також захищають рослини від різноманітних негативних зовнішніх впливів.




Щоб отримати ранній врожай овочів або дочекатися стиглого перцю, звичайному дачнику також приходиться вирощувати розсаду. В цій справі кожен пристосовується як може. Для створення рослинам умов, найсприятливіших з можливих, варіантів є досить багато – одні за допомогою додаткового обладнання, інші на основі пізніх посівів. Вже не один рік вирощуючи розсаду, здобули немалий досвід в питанні тепло/світло. Тут безвідмовно спрацьовує правило: менше світла – менше тепла та навпаки. В черговий раз пересвідчитись в цьому заставив невеличкий інцидент. Ближче до середини лютого перегоріла освітлювальна лампа. На цей час розсада баклажанів була зовсім молоденька, оскільки мала трохи більше тижневого віку. На вулиці лютували морози, до батареї центрального опалення не доторкнутись, від неї аж дихає жаром. Великою мірою це надмірне тепло, піднімаючись догори вздовж штори, зосереджувалось в районі вікна, а там на стелажі розсада перцю та баклажанів. Ночі в лютому ще довгі, а дні часто похмурі і світла вони приносять зовсім мало. Перець ще так-сяк, а розсада баклажанів на такі умови (жарко-темно), моментально відреагувала швидким видовженням стебла і лише відновивши підсвічування вдалося зупинити цей хворобливий ріст.

Забезпечення розсади правильним, своєчасно застосованим співвідношення тепла і світла є дуже важливою, але не єдиною складовою успішного її вирощування. Гарного розвитку, особливої міцності і стійкості вдається досягнути завдяки застосуванню підживлюючих та стимулюючих препаратів. Спеціалізовані магазини пропонують багато різноманітних засобів для догляду за розсадою. Постійно прикупляємо та випробовуємо щось інше. В цьому році, завдяки чотирьом препаратам, мали дружні, міцні сходи, розсада росла як на дріжджах, не хворіла і вийшла особливо розкішною.   Ось про ці препарати дещо детальніше.

Бурштинова кислота (російською – янтарна) є унікальним продуктом переробки натурального бурштину. Вона не тільки абсолютно безпечна при використанні, а й володіє безліччю корисних властивостей. Мало яка речовина так позитивно впливає на будь-які форми життя. Як профілактичний та лікувальний засіб в таблетках її купляють в аптеках для оздоровлення та омолодження організму. При цьому вона не має побічних ефектів та не викликає звикання. По своїй дії схожа з широко відомим препаратом коензим Q10, а також проявляє антивірусні та антитоксичні властивості при отруєннях, в тому числі алкоголем. Сприяє нормалізації роботи всіх органів та тканин, покращує метаболізм, підсилює імунітет, сприяє швидкій гормональній перебудові організму вагітних і ще дуже багато всього іншого. Позитивний вплив бурштинової кислоти проявляється не тільки на людський організм.

В рослинництві бурштинова кислота також має широке застосування, адже діє як регулятор росту, антистресовий засіб, нормалізує мікрофлору ґрунту. Вона допомагає рослинам краще засвоювати поживні речовини, протистояти несприятливим умовам, швидко відновлюватись після пошкоджень, інтенсивно рости та щедро плодоносити. Це чудовий реаніматор рослин. Висока ефективність препарату проявляється навіть після внесення мікродоз, наприклад, обробка рослин 0,002%  водяним розчином. До переваг також можна віднести те, що передозування не є небезпечним і надлишок речовини використовується мікроорганізмами та рослинами як поживна субстанція.

Бурштинову кислоту часто використовують для замочування насіння. Ми дещо спростили цей процес і підготовлену в розсадному ящику для посіву землю поливали слабеньким, приготовленим на око, теплим розчином бурштинової кислоти. Потім викладали насіння, засипали його грунтовим субстратом і все це зверху знову поливали розчином бурштинової кислоти. Перебуваючи в такому середовищі, насіння набиралось додаткової енергії для проростання, давало дружні сходи дещо раніше, як зазвичай і в подальшому жоден росточок не загинув від чорної ніжки.




Розсаду поливаємо лише як земля відчутно підсохне. Воду ллємо по периметру розсадного ящика і по центру, слідкуючи, щоб навколо стебла було якомога сухіше. Якщо до появи першого справжнього листочка рослини не підживлюємо, то далі полив і підживлення завжди йдуть одночасно.

Першим застосували універсальний біопрепарат Біокомплекс БТУ-р від торгової марки «Жива земля», виробник ПП «БТУ-Центр», Вінницька обл., м. Ладижин, додавши його в поливну воду із розрахунку 2 мл на 1 л води. До його складу входять азотофіксуючі бактерії, фунгіцидні бактерії широкого спектру дії, фосфор- і калійномобілізуючі ґрунтові бактерії, інші корисні бактерії (молочнокислі, симбіотичні) і біологічно активні продукти їх життєдіяльності: фітогормони, вітаміни, фунгіциди, амінокислоти, макро- і мікроелементи. Це дало змогу збагатити ґрунт корисними мікроорганізмами, насичуючи та покращуючи його мікрофлору, провести ефективне, легке підживлення та знизити ймовірність виникнення грибкових та бактеріальних захворювань. Оскільки тої кількості розчину, що можна зробити із вмісту пакету нам на один раз забагато, медичним шприцом зробили прокол і голкою витягли необхідну кількість препарату. На таку турботу розсада відповіла потовщенням та швидким розгортанням листочків.

Процес росту пішов ще скоріше після застосування органічного добрива з біостимулюючим ефектом та фунгіцидними властивостями Rost-концентрат, виробник ТОВ «ХГ «Восор», торгова марка «ROST», м.Запоріжжя, дистриб’ютор в Україні ТД «Кіссон».  Цей препарат виготовлений на основі гумату калію і містить збалансований комплекс макро- та мікроелементів у високій процентній концентрації, а також природні стимулятори, вітаміни, антибіотики, біологічно активні речовини. Rost-концентрат випускається в трьох формулах з різноманітним співвідношенням азоту, фосфору і калію щоб забезпечити повноцінне живлення рослин на всіх стадіях вегетації.  Для розсади береться стартова суміш, де NPK –  5:5:5, саме таку ми використовували. Є ще азотна суміш, де NPK –  15:7:7, яку застосовують після висадки розсади в ґрунт для активного нарощення рослинами зеленої маси і калійна з NPK –  5:10:15, яка найкраще підходить починаючи з часу цвітіння та наливання плодів.  Користуватися препаратом дуже просто, якщо в аптеці прикупити невеличкий мірний стаканчик. Відлив скільки треба, ми давали 4 мл на 2 л води і поливай. Розсада стає просто як малинка. Тішить ще те, що одночасно з дієвою формулою, ціна препарату дуже доступна. Беручи до уваги те, що розхід препарату дуже малий, пляшечки мінімальної розфасовки 300 мл за яку прийдеться заплатити 30-35 грн., вистачить надовго.




Подальші поливи проводили обома препаратами одночасно. При спільному застосуванні Rost-концентрату і Біокомплексу БТУ-р мрія про красиву і сильну розсаду стає чудовою реальністю. Рослини реагують на такі поливи моментально і ростуть просто на очах, щодень стаючи розкішнішими. До того ж, термін вирощування розсади значно скоротився. Споглядаючи гуліверові темпи розвитку наших підопічних стали замислюватись, чи не притормозити цей процес, адже весна буває непередбачуваною і не завжди вдається перенести вирощування овочів у відкритий ґрунт в заплановані строки.

З 21.03 перейшли на підживлення розсади комплексним добривом ROYAL MIX, виробник ТОВ Агрохіммаркет м.Рівне. Воно привабливе тим, що в ньому азот, фосфор і калій знаходяться в кристалічній формі, а тому легко розчиняються у воді та є більш доступними для кореневої системи рослин. ROYAL MIX містить такі мікроелементи як залізо, мідь, цинк і має цілеспрямоване призначення – вирощування розсади, а це саме те, що треба. Завдяки докладеній виробником в пакетик мірній ложечці, дуже зручно нормувати концентрацію розчину. ROYAL MIX прекрасно справлявся із завданням підтримувати розсаду в хорошій формі та завдяки підвищеному вмісту фосфору сприяв росту кореневої системи (N:P:K – 15:23:16). Позитивний вплив цим не обмежувався. Отримуючи достатню кількість фосфору, молоді рослини мали змогу створити його запаси, адже недостача цього елементу у ранній період розвитку має на рослини великий депресивний ефект який потім складно усунути. Скільки б в подальшому не вносити фосфоровмісних сполук, рослини залишаються пригніченими, погано ростуть, пізно розпочинають плодоношення, адже без фосфору репродуктивна функція порушується.

В квітні на розсаду будемо висівати насіння ще багатьох різних овочевих культур. Сподіваємось, що їх вирощування також буде вдалим, адже добре знаємо, що подобається розсаді.

05 квітня 2017р. (t: +8,0 / +17,1 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь