Гарбузові на вузьких грядках

img_6237Сімейство гарбузових надзвичайно різноманітне. Спеціалісти кажуть, що воно включає понад 100 родів і 1000 видів рослин. Це і не дивно, адже якщо за гарбузи, кабачки патисони, огірки, дині, кавуни знають навіть діти, а люфа, легенарія, мамордика культивуються досить багатьма овочівникам, то такі культури як ангурія, бенінказа, мелотрія, сікана, трихозант, тладіанта, циклантера, чайот  –  рослини із розряду екзотики які добре відомі лише науковцям та вирощуються тільки окремими аматорами.  Є ще такі, наприклад, як ехіноцістис, народні назви колючий огірок або огірок-прискун, що був завезений у культурній формі та дуже скоро здичавів. Зараз його сланкі зарослі з плющевидними, але більшими по розмірах листками і дрібними, білими квітами які перетворюються в зелені, колючі шарики,  можна зустріти навіть на пустищах.

240820101327Гарбузовим культурам для нормального росту необхідно забезпечити світло та простір. А ще вони люблять «попоїсти» і на родючих ґрунтах виростають дуже потужними. До того ж, багато видів рослин мають сланкі стебла. Одного року у нас гарбуз забрався аж на яблуню, там зручно вмостився і з радощів прикрасив дерево великим помаранчем. Цьогоріч  вже кабачок з однієї сторони облюбував загорожу із сітки, а з іншої потягнувся до виткої квасолі, мабуть на її високі опори також поклав око.

Та таким сланким верхолазам на наших вузьких грядках не місце. Їх висіваю зовсім мало і лише на вільні місця біля молодих ягідних кущів та на околицях дачі.  img_6120Насіння цих сортів досить дешеве. Молоді плоди кабачка з таких рослин не збираю, а даю їм можливість вирости до біологічної стиглості. Таким чином стримується подальший ріст куща, адже сили вже переважно йдуть на формування врожаю та отримуємо дозрілі, з твердою шкіркою плоди які гарно зберігаються до середини зими.

Добре, що селекція не стоїть на місці і на 45-ти сантиметрових грядках вирощуємо інші види гарбуза та кабачка – кущові. В них на генетичному рівні закладена компактність куща, а тому вони чудово поміщаються на нашому городі та не заважають рости іншим овочам, розміщеним поруч.

img_6118Для вирощування в цьому році підібрала кущові гібриди кабачка Мостра (Професійне насіння (Клоз, Франція) та Карамболь (Профнасіння (Ансем С.п.а., Італія). У пакетиках знаходилось по 5-ть оброблених насінин.

Насіння висівала в декілька строків:

08.04 – Мостра F1, на розсаду в паперові стаканчики. У віці 13-ть днів (28.04) розсаду було висаджено на грядку під тимчасове накриття. Плодоносити рослини почали на 60-й день росту, 14.06.

25.04 – Мостра F1, на розсаду в паперові стаканчики. У віці 5-ть днів (07.05) розсаду було висаджено у відкритий грунт. Збір врожаю розпочався 23.06 на 52-й день росту.

28.04 – Карамболь F1, безпосередньо в ґрунт. Віддача врожаю розпочалась на 46-й день росту, 23.06.

У всіх випадках схожість насіння була стопроцентна, тобто, маємо 10 кущів.

Відмінність між Мостра F1 і Карамболь F1 незначна та полягає, як на мене, лише у забарвленні листя. В Мостра F1 воно з сірими мазками, у Карамболь F1 однотонне.

 Форма, розмір куща однакові. Відрізнити плоди одні від одних я також не в змозі, там і там продовгувасті салатові циліндри із світлими вкрапленнями. Консистенція та смакові характеристики також ідентичні.

Але із спільного найбільше радує врожайність. Кущі просто втикані зав’яззю. Лише 25.06 збирали і ось на тобі – знову маємо повний пакет.  Якщо так піде далі, 10 рослин нас просто закидають кабачками.

Із гарбузів в минулому році дуже добре зарекомендував себе кущовий сорт Малишка (Гавриш) та помірно сланкий сорт Лікувальний (Гавриш). Так як залишилось насіння, а гарбузи сильно сподобались, посіяла їх в цьому році також. Рости вони будуть на крайній грядці поруч з картоплею, тому навіть довгеньким стеблам Лікувального місця буде вдосталь.  Рослини ще невеликі так як насіння, посіяне 29.04 не зійшло, а повторним посівам 17.05 лише місяць від сходів.

Кущових форм огірка поки що ще не виведено, та вертикальні опори успішно вирішують проблему сланких стебел.

28 червня 2016р. (t: +17,2 /+22,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь