Природа і строки проведення городніх робіт.

240220152789Зацвіли підсніжники. Перші весняні квіти. З яким нетерпінням їх чекаєш, скільки радості приносить в душу їх споглядання.

До того ж, спостереження за природою дає землеробам можливість зорієнтуватись в строках проведення городніх робіт. Змінюється клімат, екологія. Нерідко погода приносить сюрпризи і весь раніше розписаний календар весняної посівної летить шкереберть і тільки природа в своїх проявах є незмінним орієнтиром, що і коли слід робити.

Рослини починають пробуджуватись до життя лише за необхідної для їх розвитку температури повітря та ґрунту, тому підказки одних рослин про сприятливі строки посіву чи висадки розсади інших не можуть обманювати. Це вірні і чіткі сигнали на які варто звертати увагу.

Існує спеціальна наука – фенологія. Вона вивчає періодичні сезонні явища розвитку живої природи, терміни їх настання і їх зв’язок із змінами пори року та метеорологічними умовами. Система таких знань дає можливість встановити певні закономірності на основі яких складаються та успішно реалізуються регіональні календарі сезонних робіт в різних галузях господарювання.

На основі таких спостережень помічено багато цікавих речей, наприклад, зацвіла мати-й-мачуха – середньодобова температура підійшла до позначки 5 0С, а зацвіла горобина – приморозків більше не буде.

Спробуємо також простежити за розвитком дерев, кущів, багаторічних трав’янистих рослини і занотувати, що було зроблено та як росли городні культури, посіяні у відповідні періоди.

23 лютого 2016р. (t: +2,2 /+7,2 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь