Сіємо холодостійкі культури

IMG_3541

Погода ще досить прохолодна, нерідко приморожує, але весна все більше вступає в права, природа бурхливо розвивається, тому час сіяти городину.

Першими будуть наступні культури: ярий часник, горох, редиска, салатна листова гірчиця і рукола. Також можна висівати у відкритий ґрунт насіння цибулі, моркви, шпинату, бораго та ми зробимо це трішки пізніше.

Ярий часник необхідно висаджувати якомога раніше, бажано не пізніше першої декади квітня. Це пов’язано з тим, що початковий період його росту має проходити при низькій температурі та високій вологості ґрунту. Для посадки з головки часника відбираю найбільші зовнішні зубці, адже чим більші зубці, тим більші виростають головки. Внутрішні зубки для посадки не використовую так як під однією покривною лушпинкою часто бувають сховані 2 зубки. З такого посадкового матеріалу розвивається 2 рослини які конкурують за місце. В результаті ні одна не досягає великого розміру.

Головки розділяю в день посадки або напередодні ввечері так як зубки, вилущені за декілька днів до висадки,   підсихають, втрачають схожість та частіше пошкоджуються хворобами. Ніколи не висаджую зубки вагою менше 1 г – з них виростає дрібна однозубка. Також не придатні для висаджування зубки із головок, сформованих з 2-3, хоча і великих, зубків. Це є ознакою того, що часник вироджується і продовжувати його вирощувати недоцільно.

Зубки висаджено з інтервалом 7,5 см. Щоб мати змогу чітко відмірювати такі, або інші, необхідні відстані, по городу з лінійкою не бігаю. Для цього маю два маркери у вигляді шпагату, прив’язаного з обох кінців до кілочків. На шпагат чорним маркером нанесені позначки: на один через 5 см, а на інший через 35 см. Ось і вся премудрість. Встромив на початок та в кінець рядка кілочки з натягнутим шпагатом потрібної  розмітки та сій собі гарненько.  Для посадки часнику використано маркер з розміткою 5 см. Вткнула зубець, відрахувала 3 позначки (15 см), вткнула знову, а між ними ще один. Вийшов рядочок із рівномірно посадженим через 7,5 см часником. Нічого складного.

На грядку з ярим часником також висіяно маленькі зубчики придбаного озимого часнику сорту Любаша (GL SEEDS). В пакетику було зо два десятки сухих малюсіньких, прим’ятих зубок-діток. Навіть якщо зійдуть, довго прийдеться чекати з них справжніх головок. До того ж не факт, що виростуть такими, як рекламує виробник: маса одного зубка 15-20 г, а головки 100-120 г. Зазначена фірма не раз переплутувала сорти.

Сортів та гібридів горошку виведено досить багато. Нам найбільше подобається солодкий, мозковий горошок. Його зерно у сухому стані зморшкувате, нагадує мозкові звивини. Звідси і назва (хоча вже з’явилися сорти із гладенькою поверхнею). Такий горошок в порівнянні з лущильним, містить багато цукрів, чудово підходить для заморожування і консервації. Але найсмачніший – свіжий, просто на грядці із стручка. Та не всі сорти і гібриди мозкового горошку є смачними: то недостатньо солодкі, то горошини скоро старіють (ще як би зелені, а вже їсти їх не хочеться). У нас є один улюблений сорт, називається він Телефон (Телеграф). Він високорослий, може досягати висоти 2м. Тому посіяли ще три нові низькорослі види: Авола, Вера, Преладо F1. Низькорослий горох менш урожайний та перевага в тому, що йому не потрібні опори.

IMG_3532 Місце для вирощування гороху вибрано максимально сонячне так як найменший затінок суттєво знижує  врожайність культури. Висівалось сухе насіння з інтервалом 5 см. Для уникнення можливої зрідженості сходів в окремих місцях клалось разом по 2 насінини. В подальшому, при необхідності, лишні рослини будуть видалені. Насіння гороху заглиблювали в ґрунт на товщину насінини. Глибоко загорнуте насіння може взагалі не прорости. Подальші досівання, як правило, не дають хорошого результату так як рослини, що зійшли раніше є більшими та сильнішими, а тому затіняють і пригнічують молоді сходи. До появи перших сходів добре було б накрити посіви плівкою. Це дало б змогу утримати наявну вологу, підвищити температуру ґрунту та зберегти насіння від замокання при надлишку води у період  дощів. Але ми цього не робили. Якщо проґавити появу росточків, під плівкою вони можуть загинути.

IMG_3531Редиску слід сіяти дуже рано, як тільки земля розтане і можна вийти в город. Вибрали грядку на якій потім буде рости пізня капуста та посіяли три рядки редиски №1 (будуть ще інші посіви) сорту Рудольф та Джолі. Рівчаки для посіву зроблено глибиною 1-2 см. Для того, щоб отримати неушкоджену шкідниками і соковиту навіть за жари редиску, посівні рядочки посипають кухонною сіллю. Але враховуючи прохолодні, ранньовесняні строки вирощування редиски цього посіву, даний метод не застосовувався. Відстань між насінинами рекомендується робити 2,5 см, але так як закладено не 2, а 3 рядки, для уникнення загущеності, насіння висівалось з інтервалом 5 см. Щоб сходи не були надміру зрідженими в окремих місцях з певним інтервалом клалось по 2 насінини. Редиска на стадії сім’ядольних листків після пересадки гарно приживається, тому при бажанні рослини з місць загущення можна буде пересадити на вільне місце. Поруч з редискою посіяно листову салатну гірчицю та руколу яка гарно ароматизує весняні салати. Посіви накрито агроволокном, натягнутим на металеві дуги.

Не забули про садові суниці. Після зими грядка дивиться занедбаною, неохайною.   У рослин обрізано сухе минулорічне листя, проведено підживлення нітроамофоскою (16:16:16) із розрахунку 30 г на м/п, між кущиками вибрано багаторічні бур’яни. Для закриття вологи і збільшення повітропроникності розпушено ґрунт.

З погребу дістали насіннєву картоплю. Перед закладкою на пророщення її промили в проточній воді – це дає можливість виявити скриті дефекти (гнилі, тріщини), а також змити наявні хвороботворні мікроорганізми. Добре просушили і склали в ящики. Для того, щоб розпочався процес пробудження вічок, перший тиждень картоплю будемо тримати у теплі (в квартирі), а далі переставимо у більш прохолодне місце (на балкон), де підтримується температура 16,5-18 0С. При більш високих температурах може виникнути вірусна інфекція. Процес пророщення  має тривати біля місяця.

А тим часом, вчора, на 7-й день почали сходити помідори, посіяні в лоток 18.03. Хто не мав змоги заздалегідь посіяти насіння томатів, можуть висівати на розсаду насіння ранніх сортів та гібридів ще до 10 квітня або виростити ранньостиглі помідори безрозсадним способом, посіявши вже зараз насіння в землю просто на грядку.

26 березня 2016р. (t: -3,6 /+8,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь