Висаджуємо розсаду кавуна та кабачка

050520163438Весняна погода надзвичайно примхлива. То сонечко припече, то морозним холодом повіє. В першій половині квітня було дуже тепло, температура повітря піднімалась навіть до +26 0С, далі різко знизилась. В таких умовах досить складно спрогнозувати як буде почуватися висаджена розсада. Нерідко частина рослин не витримує погодних перепадів, форс-мажору та зазнає пошкоджень або навіть гине. Так сталося з частиною помідорів, висіяних 19.02 та висаджених у ґрунт 16.04 коли буревій зірвав накриття. Але нічого, декілька пошкоджених морозом кущів підживлених та оброблених стимуляторами росту поступово відновлюються, а інші, за цей майже місяць наростили хорошу кореневу систему, зміцніли, добре прибавили в рості, почали цвітіння.

Можна нічим не ризикуючи сидіти та чекати стабільного тепла в кінці травня, а тоді пробувати щось посадити. Але за власний ранній врожай навіть не варто мріяти. Щоб бути максимально готовим до багатьох несподіванок та підстрахуватися, посіви багатьох культур здійснюю в різні строки. За сприятливих умов, до створення яких по мірі можливості долучаємось також, отримаєм ультраранню продукцію. Якщо пропаде самий ранній  посів, є велика надія, що виживе наступний, що також непогано.

На грядці вже ростуть огірки, що вирощуються з розсади у яких зараз 22-й день росту та огірки, посіяні 28.04 насінням безпосередньо в ґрунт (3-й день від сходів). Ті та інші чудово почуваються.

Щоб отримати ранній врожай так само обережно і поступово висівались кабачки. Перші насінини гібриду Мостра поклала в наповнені землею паперові стаканчики досить рано, 08 квітня. Звичайно, існують великі ризики, що з такої розсади буде щось путнє, але спробувати варто.

Наступну партію цього ж гібриду висіяла на розсаду аж 25 квітня, поближче до теплих травневих днів. Як і попереднього разу використовувались паперові стаканчики.

IMG_438728 квітня рослини першого посіву у віці 13-ть днів були висаджені на грядку. На цей час вони мали добре розвинутий справжній листочок та ще один маленький. Процедура висадки аналогічна тому, як висаджувались огірки  з тією відмінністю, що кабачки розміщались гніздами по 2-3 в одному з інтервалом 60 см. Щоб незагартовані рослини не потерпали від сонця та вітру, над ними було поставлено обрізану по самій довгій стороні пластикову пляшку ємкістю 6 л. В цей же день на цю ж грядку посіяла насіння кабачка гібриду Карамболь. Хоча зі всіх видів гарбузових культур кабачок найбільш холодостійкий, висіяне в недостатньо прогріту землю насіння досить часто загниває. А земля, враховуючи низьку нічну температуру для нього ще досить холодна. Щоб цього не сталось, посіви до часу сходів накрила шматком поліетиленової плівки.

Сьогодні на кабачковій грядці зняла накриття із ранньої, найпершої розсади. Рослинам було тепло, світло та затишно. Застосований метод вирощування та висадки розсади дав змогу розсаді безболісно перенести пересаджування та маючи більше простору активно піти в ріст. З дати висадки пройшло лише 9 днів, а кущики вже випустили по 3 зелені та здорові справжні листочки.

Посіяне в ґрунт насіння хоча сходило довше, ніж висіяне в кімнаті на розсаду, вже показало салатові голівки.

Висаджено 5-ти денну розсаду кабачків гібриду Мостра з великими сім’ядольними листочками та малюсіньким справжнім.

Загалом маємо досить великі рослини із ранньої розсади, невеликі з наступної та перші петельки сходів.

Також час висаджувати розсаду кавунів. Вона висівалась в два строки: 14.04 та 25.04. і має вік відповідно 14 та 2 дні. Як і з попередніми культурами притримувалась правила згідно якого при посадці розсада не заглиблюється в ґрунт.

07 травня 2016р. (t: +6,2 /+14,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь