Доглядаємо цибулю

IMG_4815Слідкуємо за розвитком та станом цибулі. Зараз головне завдання наростити до кінця червня як можна потужніше перо, адже кожний листочок це запас поживних речовин для формування ріпки. Якщо обривати перо, цибуля буде знову його нарощувати та відкладе утворення цибулини. Озимі посадки у нас вже отримали два підживлення, розсадна та порей – одне.

У цибулі компактна коренева система, тому контролюємо наявність вологи у верхніх шарах ґрунту. Найбільша потреба у воді перші 3-4 тижні після посадки чи посіву так як в цей час інтенсивно формується коренева система та наростає перо. Брак вологи викликає слабкий розвиток рослин та високий процент стрілкування. Але надлишок води також приносить шкоду – перо набуває блідо-зеленого кольору, рослини з більшою ймовірність можуть захворіти. Зараз систематично проходять дощі тому потреби у поливах немає.

Наявність вологи це добре, але разом з тим збільшується ризик враження рослин мучнистою росою. Одного року було помічено спалах хвороби вже 9.05. В першу чергу вражається багаторічна цибуля. Тому придивляємось до батуну, чи не появились на ньому сіруваті нашарування і при перших проявах хвороби зробимо профілактичну обробку грядок із цибулею на ріпку.

IMG_4612Цибулю на зелень вирощуємо на окремій грядці. Таку цибулю садимо під зиму і ще додатково навесні. Там вона росте за принципом «як вже вийде», тобто без підживлення та обробок від хвороб і шкідників. Звичайно, що без підживлення вона не буде дуже пишною, до того ж існують ризики втрати врожаю від різної напасті, зате маємо екологічно чисту, смачну продукцію яку споживаємо досхочу.  В таких посадках дуже добре себе зарекомендувала кущова та багатогніздова цибуля так як з однієї головки можна отримати цілий пучок зелені.

07 травня 2016р. (t: +6,2 /+14,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь