Мульчування картоплі

IMG_4831Для того, щоб посаджена картопля появилась на поверхні знадобилось 20 днів. Та маленькі, міцні ростки не все, що утворила покладена в землю бульба. Перш за все даний час був використаний на формування досить розвинутої кореневої системи. Тому не стали зволікати та на 6-й день після сходів проведи перше підживлення.  Таке стимулювання дало додатковий поштовх ростовим процесам і ще через 6-ть днів маємо кущики, які ось-ось зімкнуться між собою. Земля після дощику волога, прогріта. Зачистила картопляну ділянку від бур’янів, злегка розпушила, провела ще одне підживлення, пора мульчувати міжряддя.

Про користь мульчі можна писати цілі оди. В декількох словах переваги наступні:

– можливість утримувати вологу. Це дуже важливий пункт у процесі вирощування картоплі.  Якщо в період від бутонізації до кінця цвітіння картопля не відчуватиме браку води – отримаємо багатий врожай.

– запобігання утворення ґрунтової шкірки. Земля зберігає свою структуру, залишається пухкою, повітропроникною.

– збагачення ґрунту поживними речовинами.

– створення бар’єру між зеленими частинами картоплі та ґрунтовими інфекціями.

–  уникнення забур’янення. Шар мульчі є суттєвою перешкодою для росту бур’янів. Посадки довго залишаються чистими.

До того ж, мульчування посадок є невід’ємною частиною агрозаходів при вирощуванні картоплі на вузьких грядках. Річ у тім, що підгортання картоплі не проводиться. В процесі росту картоплі грядка стає просто втикана бульбами. При цьому окремі картоплини як би не поміщаються на грядці та випирають із землі. Під впливом сонячного проміння вони можуть позеленіти.  Щоб цього не сталося, землю між рослинами покриваємо  мульчою.

Мульча складається із двох шарів.

1-й – минулорічне опале листя. Цього матеріалу в осінньому лісі лежить під ногами скільки хочеш. А ось весною, коли травостій ще не сформувався, така мульча просто знахідка. Закладаю ним всю грядку, лише для циркуляції повітря залишаю проміжок між стеблами рослин та мульчою. Викладаючи мульчу слідкую, щоб не присипати листя. Загниваючи під шаром мульчі воно перетвориться на джерело інфекції. Товщина шару довільна (2-8 см) і залежить від кількості наявної мульчі.

2-й – газонна трава. Найкраще, щоб скошена трава перед тим, як стати мульчою хоча б трохи підсохла. Зелена маса, складена товстим шаром, має властивість в процесі перегнивання сильно нагріватись.  Якщо трава свіжоскошена, кладу її зовсім небагато, лише щоб вітер не розвіяв листя.

Все, картопелько, волого, сито, затишно. Рости далі. Через тиждень проведем останнє, третє підживлення.

11 травня 2016р. (t: +12,4 /+21,1 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь