Заготовляємо щавель

180520163489Збір городньої продукції розпочали ще з кінця березня. Це була перша зелень: непримхлива багаторічна цибулька та петрушка. Через три тижні врожайний конвеєр почав розширюватись, підріс румбамбар. А з перших чисел травня пішло – покотилось: кріп, редиска, салат, бораго, рукола, листова гірчиця.  Класно!

IMG_4889Щавель вже також 2 рази використовувала для приготування борщику в який обов’язково кладу ніжне листя жалкої кропиви. І смачно, і корисно. Зараз щавель особливо багатий на різноманітні елементи та речовини. Серед них ?-каротин, ряд кислот, вітамінів, ефірні масла, а також калій, кальцій магній, залізо та багато іншого.

Щоб мінімізувати кількість шкідливої щавлевої кислоти, щавель на грядці не перетримую. Як тільки появляються квітконоси – пора збирати. Можливо трохи втрачаємо в масі отриманої продукції, адже міг би ще підрости, зате виграємо в якості по складу . До того ж, чим раніше зрізати першу хвилю зелені, тим кращою буде друга, адже відростатиме вона за помірних температур та багатої на дощі погоди яка є зараз та по прогнозах утримається ще зо три тижні. За цей час списики нових листочків наберуть сили, розростуться. Між іншим, з латині назва щавлю перекладається саме як «спис».

Зібраний щавель перебираю, відкидаю старі листочки, обрізаю тверді черешки і добре промиваю в чистій воді.

Порізаний щавель перекладаю в миску, додаю сіль та трохи води щоб на початках не приставав до стінок і дна. У загальному об’ємі 2 л вміст води 150-200 мл, солі одна повна столова ложка. Регулярно помішую допоки щавель не змінить колір і вся маса не закипить. Через 3-5 хвилин після закипання розкладаю по стерильних 0,5л баночках та закупорюю провареними металевими кришками.

До речі, консервація з вмістом кислоти та солі (щавель, томатна паста) найкраще зберігається під кришками одеських виробників ТМ «Таламус». Особливо коли метал із внутрішньої сторони стального кольору. Дешеві, неякісні кришки не тільки швидко іржавіють, а й забруднюють продукцію відшаруваннями оксиду заліза, що утворюється внаслідок корозії.

Використовую ще один спосіб заготовок. Частину щавлю добре промокаю від води, ріжу та вимішую в пропорції 1:1 із подрібненим шпинатом. Суміш порційно розсипаю по целофанових пакетиках та кладу в морозильну камеру. Якщо таку заморожену зелень викласти на сковорідку і до випаровування води протушкувати на жирку із дрібненькими шкварками, а потім вимішати з подрібненими вареними яйцями, любим сиром який є та посолити, виходить смачна, злегка кислувата начинка для картопляних пиріжків.

17 травня 2016р. (t: +2,4 /+13,3 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Please turn AdBlock off                               Будь ласка вимкніть AdBlock

Повідомлення для користувачів AdBlock

Будь ласка вимкніть блокування реклами для цього сайту. Це допоможе нам його розвивати та оплачувати хостинг.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.