Заготовляємо щавель

180520163489Збір городньої продукції розпочали ще з кінця березня. Це була перша зелень: непримхлива багаторічна цибулька та петрушка. Через три тижні врожайний конвеєр почав розширюватись, підріс румбамбар. А з перших чисел травня пішло – покотилось: кріп, редиска, салат, бораго, рукола, листова гірчиця.  Класно!

IMG_4889Щавель вже також 2 рази використовувала для приготування борщику в який обов’язково кладу ніжне листя жалкої кропиви. І смачно, і корисно. Зараз щавель особливо багатий на різноманітні елементи та речовини. Серед них ?-каротин, ряд кислот, вітамінів, ефірні масла, а також калій, кальцій магній, залізо та багато іншого.

Щоб мінімізувати кількість шкідливої щавлевої кислоти, щавель на грядці не перетримую. Як тільки появляються квітконоси – пора збирати. Можливо трохи втрачаємо в масі отриманої продукції, адже міг би ще підрости, зате виграємо в якості по складу . До того ж, чим раніше зрізати першу хвилю зелені, тим кращою буде друга, адже відростатиме вона за помірних температур та багатої на дощі погоди яка є зараз та по прогнозах утримається ще зо три тижні. За цей час списики нових листочків наберуть сили, розростуться. Між іншим, з латині назва щавлю перекладається саме як «спис».

Зібраний щавель перебираю, відкидаю старі листочки, обрізаю тверді черешки і добре промиваю в чистій воді.

Порізаний щавель перекладаю в миску, додаю сіль та трохи води щоб на початках не приставав до стінок і дна. У загальному об’ємі 2 л вміст води 150-200 мл, солі одна повна столова ложка. Регулярно помішую допоки щавель не змінить колір і вся маса не закипить. Через 3-5 хвилин після закипання розкладаю по стерильних 0,5л баночках та закупорюю провареними металевими кришками.

До речі, консервація з вмістом кислоти та солі (щавель, томатна паста) найкраще зберігається під кришками одеських виробників ТМ «Таламус». Особливо коли метал із внутрішньої сторони стального кольору. Дешеві, неякісні кришки не тільки швидко іржавіють, а й забруднюють продукцію відшаруваннями оксиду заліза, що утворюється внаслідок корозії.

Використовую ще один спосіб заготовок. Частину щавлю добре промокаю від води, ріжу та вимішую в пропорції 1:1 із подрібненим шпинатом. Суміш порційно розсипаю по целофанових пакетиках та кладу в морозильну камеру. Якщо таку заморожену зелень викласти на сковорідку і до випаровування води протушкувати на жирку із дрібненькими шкварками, а потім вимішати з подрібненими вареними яйцями, любим сиром який є та посолити, виходить смачна, злегка кислувата начинка для картопляних пиріжків.

17 травня 2016р. (t: +2,4 /+13,3 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь