Пережити морози без втрат




Якщо говорити без лукавства, то насправді в огородництві шлях до хорошого врожаю довгий і складний. Тут вдумливо і розважливо необхідно підійти до підбору насіння, розбивки грядок з врахуванням сівозміни, забезпечити належний догляд та обійти ряд перепон які часто абсолютно від нас не залежать. Але для людей допитливих, наполегливих і небайдужих, битва за врожай перетворюється у змагання в якому поєднується логіка, кмітливість, фізичне загартування та навіть якоюсь мірою внутрішня інтуїція. Образно інколи все це схоже на складання пазлів, часом на перегони, а то навіть на рукоділля. Як не дивно звучить, але в огородництві, як у кожній улюбленій справі, також присутня доля азарту і лише результат забігу по кожній культурі дає можливість зорієнтуватись наскільки успішними стали сезонні перегони в цілому.
Дуже складним і серйозним випробуванням цієї весни виявилися морози. Квітневе щедре сонце вселило надію на ранню і теплу весну. Ми щиро раділи такому подарунку та тішитись ним прийшлось не дуже довго. Тільки підготувались в кінці місяця до масової висадки розсади, а тут різке похолодання, а за ними приморозки. Добряче так вперіщили. Дісталось навіть таким стійким рослинам як петрушка, що вже говорити за інших. Перший цвіт плодово-ягідних культур начисто згубили. Прийшлось терміново змінювати плани і лягати у вимушений дрейф.
Але весна є весною, щодень сонце піднімається вище, а світловий період стає довшим. За декілька днів, хоча ночі були досить прохолодними, обідньої пори температура піднімалась до 20 0С, а природа на такі зміни відреагувала бурхливим розвитком.
Вирішили і собі не відставати та приступили до висадки розсади. 25 квітня висадили 55-ти денну розсаду помідорів. На цей час багато сортів вже мали квіткові китички: Золоті купола, Каротинка, Фіолетовий, Негритянка, Ем-чемпіон, Селвін жовтий, Хіпова зебра, Золотий клад. Щоб знищити ґрунтову інфекцію в поливну воду добавляли розчинений в гарячій воді мідний купорос з розрахунку 5 г на 10 л води.
Більше не стали затримувати посадку розсади порею та цибулі. Як правило, на городі вони опиняються вже з 20-х чисел квітня, адже розвиток кореневої системи краще проходить у прохолодному ґрунті. Складно передбачити якою буде погода в травні та на випадок посухи квітнева цибуля із добре розвинутими мичкуватими корінцями краще протистоятиме браку вологи.
Процес висаджування цибулі залишився незмінним.




В цьому році будемо вирощувати новий сорт селери, що має назву Едвард. Рослини виявились із сильно галузистою кореневою системою, через що є побоювання щодо того, чи сформуються гарні головки. По центральному стержню максимально обрізали чисельні бокові корінці і в такому вже вигляді при посадці присипали його землею.
29.04 повним ходом вже цвіли сливи та груші і хоча погода знову стала прохолоднішою та такою ж, передбачалося, буде триматися ще три дні, висадили 7 сортів перцю. В поливну воду давали розчинений в гарячій воді мідний купорос із розрахунку 8 г на 8 л води. Щоб прогріти землю в зоні розміщення коріння, поливна вода також була майже кип’яток. В кожну ямку вливали її біля 1 л. Після того, як вода вбиралась землею, розкладали розсаду, прикривали коріння вологим теплим ґрунтом, а зверху досипали більш сухіший.
Баклажани висаджувати не ризикнули. Вони як тільки попали на свіже повітря, моментально опустили вуха, куди ж їх таких висаджувати. А от кабачкам хоч би й що. В паперових стаканчиках їх було легко переміщати в посадкові ямки, правда вже там, трішки підсипавши навколо землю, для кращого розростання коріння постарались дуже обережно максимально розірвати стаканчики. Здавалося б – папір, що там тієї міцності, а от для молодих і ніжних корінців це серйозна перепона.
02.05 закінчили висаджувати розсаду. На грядки пішли баклажани, кукурудза та огірки. Зрозуміло, що грядки з теплолюбами накрили агроволокном.
Маркування агроволокна залежить від його щільності. Зазвичай використовуємо агроволокно марки 30 і 23 г/кв.м, хоча марка 17 також знаходить застосування. Ніжній, слабо загартованій розсаді агроволокно надає захист від вітрів, шкідників, палючого сонця і навіть приморозків. Виробники запевняють, що марка 17 г/кв. м вбереже рослини від короткочасних нічних заморозків у мінус 1-2 градуси, 23 г/ кв. м – мінус 2-3, 30 г/кв. м – мінус 3-4 градуси.




Закінчивши посівну кампанію аж видихнули з полегшенням, адже на якийсь час можна розслабитись, найгарячіша пора позаду. Та відпочивати довго не вийшло. Вже за декілька днів інтернет та телебачення вибухнули попередженнями про небувало сильні приморозки що невдовзі мають пройти майже по всій території України. Аж не вірилося, що в пору цвітіння яблунь, бузку та каштанів матимемо таку високу загрозу пошкодження та навіть загибелі багатьох рослин.

Оскільки про конкретну дату часу Z були проінформовані заздалегідь, приступили до тотального захисту всіх овочевих культур які можуть постраждати від мінусових температур. Лишень на агроволокно навіть марки 30, яким накриті теплолюби не покладались і перець, баклажани, огірки та частину помідорів додатково прикрили зверху ще поліетиленовою плівкою. Сподівались, що подвійний шар та повітря між ними стануть хорошою перепоною для морозу. До того ж під плівкою за день земля добре прогріється, а вночі ґрунт почне віддавати тепло, яке піднімаючись догори зігріватиме рослини. Один рядок помідорів накрили ще одним полотном агроволокна.
Дещо прийшлось повозитись з кукурудзою. Дуги у нас закінчились, а кидати накриття зверху, хоча кукурудза вже досить міцненька, небезпечно. Не раз помічали, що підмерзають саме місця зіткнення рослин з покривним матеріалом. Щоб цього уникнути, увіткнули в землю поздовж посадок кілочки і на окремі зверху щоб не рвалась матерія, надягли які були під рукою пляшки, а зверху всю цю конструкцію накрили агроволокном у якого прикопали краї.




Кабачки також захистили такими собі імпровізованими міні-термосами. Виглядало це наступним чином: спочатку рослини прикрили пластиковими пляшками, а потім ще й обмотали зверху подвійним агроволокном марки 17.
З картоплею справились дуже скоро. Вона вже майже вся зійшла, хоча окремі бульби лишень показали чубчики над землею. Широкі проходи між грядками дали змогу підійти до кожного кущика не втрамбовуючи пухкий ґрунт на грядках і ми швиденько садовою лопаткою засипали картоплю землею не залишивши зверху жодного зеленого листочка.
В цілому наморочились добряче і 9 травня пройшло у нас як одна хвилина. Розуміли, що вклали багато праці заради всього лишень однієї ночі, але якої ночі, мороз це не жарти. Навіть сходи жоржин засипали землею, а ці ж квіти з розсади закрили пластиковими пляшками. Добре, що цибуля, горох, боби, часник, морква, капуста приморозків не бояться, а квасоля ще не зійшла, а то було б хоч плач, все не накриєш. З почуттям виконаної місії поїхали додому та все ж з тривогою чекали наступної ночі.

Ранок 10 травня виявився сивочолим. Трава вся біла, автівки на стоянках іскряться інієм, калюжі взялись легенькою шкірочкою льоду. Залишається лише гадати скільки було о 4-5 годині ранку: 1-2 градуси морозу, а може всі 5. Та яке це вже має значення. Їду на дачу.
По дорозі помітно, що на ділянках в людей померзли сходи картоплі. Та що там картопля, навіть деякі бур’яни померзли. Особливо неприємно, що приморозок пройшовся не лише по поверхні ґрунту, побурів цвіт у багатьох яблунь. Таке вже бачили із цвітом черешні при квітневих морозах, а тут прийшлось ще в травні схоже стріти. Після такої халепи рости і розвиватись буле лише окрема зав’язь, а ягоди і фрукти в цьому році стануть на вагу золота.
З острахом піднімала накриття щоб поглянути, як там почуваються теплолюби. На щастя, заходи захисту городини та квітів виявились напрочуд ефективними і жодна рослинка серйозно не постраждала! Зрідка у високих помідорів були пошкоджені листочки, переважно у місцях зіткнення з накриттям, а от дрібнішим хоч би що. Перець, баклажани, огірки під подвійним накриттям мороз також не дістав. Кукурудзі теж виявилось достатньо захисту, а ось у картоплі де шар насипаної землі був тоншим за 1 см листочки дещо прихопило. Але в цілому рубіж успішно подолано, результатом задоволені, перегони за врожайний кошик продовжуються.

11 травня 2017 р. (t: +3,4 / +14,3 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь