Рання капуста восени




Вести мову про те, що у свіжому вигляді із всіх видів капуст найсмачніша рання білоголова капуста нема змісту, бо про це знають всі. Адже в неї початково вже закладені характеристики які відповідають нашим уявленням про ідеальний салат. Якщо пізньостиглі сорти перш, ніж бути використаними у свіжому вигляді, мають добряче влежатись, то ранньостиглі сорти навіть в стадії невеличкої головки соковиті, хрумкі, не тільки без гіркоти, а навіть із солодкуватим присмаком. Так і бачиш її на столі шаткованою тоненькими смужечками, пересипану подрібненим кропчиком, здобрену олійкою та злегка збризкану оцтом. Ех! Та зазвичай рання капуста  розкошує на городах максимум ще в липні, а далі вважається, що сезон закінчився і слід чекати наступного. І чомусь не всі знають, що рання капуста чудово росте восени та може тішити врожаєм до пізніх осінніх морозів.

Ми не можемо лишити себе розкоші ласувати цим осіннім делікатесом до того ж, зробити це не так вже й складно, а ділянка, яка стає вільною після закінчення збору гороху є додатковим стимулом отримати ще один врожай городини з однієї площі. Отож, приступаємо.




Основи врожаю закладаємо задовго до того, як звільниться грядка. Наш горох ранньостиглого сорту Авола саме в піку цвітіння, а ми висіваємо насіння капусти, це 31.05. Зрозуміло, що за таких умов найоптимальнішим варіантом є отримання розсади. Перевагу віддали гібриду ранньої білоголової капусти Аліна. Найбільше імпонувала стійкість до стрілкування та властивість добре переносити низькі температури про що запевняє виробник. Ну і, звичайно, надранній вихід продукції.

Перші дні посіви потребують ретельного і постійного догляду, а тому тримаємо їх вдома, щоб були на очах, а вже тижневу розсаду з лотком вивозимо на дачу де вона буде рости до висадки в ґрунт.  Місце вибираємо захищене від вітру з легким притіненням, наприклад, альтанка. Ось там розсада капусти буде набиратись сили, гартуватись. При поливах використовували лише чисту, нагріту сонцем воду.

На постійне місце розсаду висадили після збору гороху, 28.06. На цей час рослини мали вік 24 дні. Капусту висаджували у два ряди шахматкою з інтервалом між рослинами 30 см. Для профілактики розвитку кили в посадкові ямки вносили по жмені попелу. Так як для різноманітних шкідників зараз просто «золота» пора і розвелося їх чимало, рослини добре покропили розчином  відвару полину з рідким милом. Для його приготування гілячки полину нарізали, залили водою щоб лишень покрило та прокип’ятили 5 хв. Розводили в пропорції 1 частина відвару і 2 частини води. Садові мурашки в цьому сезоні нам були вже добряче нашкодили. Щоб не підгризли ніжні стебельця капусти, посипали Антимурав’їн.

Підживлення проводили тричі в період із середини липня до початку серпня і використали цього спочатку аміачну селітру, а наступні рази – нітроамофоску, як комплексне мінеральне добриво. Вносили з розрахунку 20-25 г на 1 погонний метр.




Найбільш складним для капусти був період від середини липня до кінця серпня. Постійні високі температури повітря і відсутність дощів призводили до тривалої посухи. Великою мірою виручало попередньо проведене мульчування грядок, але води для капусти також не шкодували. Поливи проводили при кожній можливості, нарівні з перцями та пізньостиглою капустою, віддаючи для цього всі обмежені можливостями запаси води, адже водяна башта, як на те, нас підвела.

Шкідники також не обминали  капустяні грядки увагою і постійно норовили побенкетувати за наш рахунок. Ми захищали наші рослин з перемінним успіхом, виключно народними методами, тим же розчином відвару полину. Сильніші препарати застосовувати не хотіли, до того ж притримуємось думки, що шкідників не обов’язково знищувати при кожній можливості. Правильніше віддати їм на відкуп в розумних межах частину зеленої маси рослини, як щораз, без особливої на те потреби, піднімати кіпіш, а тим більше хапатися за отруту. Грядки з капустою вийшли добряче під’їденими,  але ж капустяні головки маємо – і добре.

Перший збір капусти розпочали 08.10. Слід зазначити, що щоб набрати товарного виду «осінній» капусті знадобилось на 20-ть днів більше, ніж «весняній», але для того є ряд причин, пов’язаних з менш сприятливими умовами вирощування, як то літня жара, брак вологи, шкідники. Але результатом задоволені.




Гібрид Аліна (Професійне насіння, (НОНГ ВУ БІО ЛТД, Корея) виявився дійсно стійким до стресів і здатним зав’язувати головки навіть за найскладніших умов. Не зважаючи на всі перепони, рослини впевнено збільшувались в об’ємах. Зрозуміло, що за весняного посіву мали б значно кращі результати, але претензій щодо щільності капустини, смакових характеристик абсолютно немає. Головки красиві, круглої форми, впевнено здіймаються над основним, покривним листям. Вага не дуже велика, біля одного кілограма,  але це повністю відповідає заявленій характеристиці. В цілому хороший гібрид середньої цінової категорії.

По цій же технології вирощували броколі та цвітну капусту. Садили небагато, по декілька штук, адже з ними добитися вагомого результату набагато складніше, ніж з ранньою. Тут треба ретельніше вибирати сорти та витрачати більше зусиль на догляд. Це не зовсім просто і не завжди все вдається, але без врожаю цьогоріч також не залишились. Правда, хотілося б отримати добірніші, більші головки, але від того по якості вони абсолютно не гірші. Трішки привалили в солоній воді, а далі за бажанням капусту можна обжарити, потім добавити сметану та грибну приправу та ще протушкувати, або залити збитими яйцями і все це засмажити, а можна просто їсти відварену із кетчупом та майонезом або з іншим соусом який до смаку. Всяк класно.

Також розібрались із пізньостиглою капустою: одна на зберігання, інша для квашення. Капуста добре виносить короткотривале зниження температури до мінус 5-6°С. Однак призначену для зберігання, стараємось зібрати до настання стійких морозів, оскільки з підмерзлими листками лежкість головок значно знижується. Для зберігання відібрали не дуже великі, але щільні, без механічних пошкоджень та здорові головки. Залишили корінь та декілька покривних листків, всі решта обірвали. В такому вигляді у підвалі поруч з коренеплодами капуста найкраще зберігається.

Найбільші, найкращі головки підуть на переробку. Їх зрізали, дещо зняли покривне листя і склали в мішки. Щоб квашена капуста була смачною, зо два тижні вона, прикрита від світла рядниною, буде відлежуватись в прохолодній прибудові. За цей час капуста набуде цукристості, стане менш твердою і гіркою. Ось саме таку капусту вже можна буде шаткувати.

05 листопада 2016р. (t: -1,6 / +3,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь