Листопадовий салат




В листопаді нерідко ще як би осінні дні і особливо ночі, мають справжній зимовий подих. Вже не раз морозець добряче притискав, аж вода льодом бралась, так і до сніжку недалеко. Але навіть в цих умовах є можливість притримати за хвостик зелене літо і продовжувати возити з дачі різну смакоту, як ось хрумкий та ніжний салат. Зараз він особливо нарозхват, чи то в салатах з помідорами і моцареллою, або просто так, листочками. Головне, що є його вдосталь, великого, свіжого, соковитого, адже засадили ним дві грядки.

Виростити листопадовий салат зовсім не складно і під силу навіть городникам-початківцям. Необхідно лишень захотіти це зробити та знати деякі нюанси агротехніки.

Починаємо все з підбору сортів. Звертаємо увагу на найбільш скоростиглі, адже обмежені в часі. З них вибираємо ті, які дають велику і пишну зелень, якщо вже братись за справу то чого там із всяким мізером морочитись. Остання вимога – непримхливий і недорогий. Осіння пора може стати серйозним випробуванням, були роки коли вже на Покрову сніг лягав і ніженки та капризулі, які до того ж, зазвичай, ще й дорогі, в цих умовах можуть вперто не рости, а нам це ні до чого.




Забігаючи вперед, скажу, що сорт Азарт від торгової марки GL SEEDS (виробник – Грін Лайн Насіння) був дуже вдалим вибором. Скоростиглий, перший збір розпочали на 55-й день після сходів. Рослини великі, вагою 250-300 г, листя лапате, гофроване, хрумке. Смак ніжний, без гіркоти. Добре виносить брак освітлення. Ціна більш як доступна. Облюбували його ще за весняно-літнього вирощування. Тоді він виріс ще більшим, біля 400 г одна розетка. Правда, підвищеним температурам протистояв не дуже вдало і пішов в стрілку, але ось в осінні холоди  розвивався чудово, до того ж проявив не аби яку морозостійкість.

Салат вирощували через розсаду. Для цього найкраще підходить спеціальний торф’яний субстрат для розсади, але ми використовуємо залишки землі яка залишається після висадки розсади помідорів чи цибулі, адже її не викидаємо, а зберігаємо для таких от цілей. Насіння посіяли 08.08.

Період після сходів найбільш проблемний. В серпні часто стоїть спекотлива погода, а тому не виключене пересихання земляного субстрату в якому починає розвиватись молоденький і надзвичайно вразливий корінець. Тільки полили, а волога від впливом високих температур туди-сюди і випарувалась, дивись, а розсада вже як сіно. Перезволоження також не бажане, адже зростає ризик захворювання сходів на чорну ніжку від якої салат часто сильно потерпає. Необхідно щоденно, а то й частіше, слідкувати за станом розсади і постійно шукати золоту серединку.




Як тільки сходи трохи зміцніють, розсадний ящик перевозимо на дачу. Під пряме сонячне проміння рослини не виставляємо, найкраще вони почуваються в легкому затінку. В умовах тепла та достатності вологи розсада росте дуже скоро. Підживлення не проводимо, впродовж 20-ти днів розсадного періоду їй хватає поживи, що знаходиться в ґрунті.

На грядку розсаду висаджували 04.09. В цей час на дачі вже маємо багато вільного місця. Займаємо грядки де перед цим росла картопля. Треба сказати, що картопля для салату як попередник дуже хороша культура, але щоб були вільними грядки після капусти чи помідорів, віддали б перевагу їм. Річ у тім, що личинки травневого хруща полюбляють картоплю. Зазвичай дивись і знайдеться біля неї якийсь хробак. Коли картоплі не стає, борозняк жере, що попаде і часто пошкоджує посадки салату. Але будемо сподіватись, що ця напасть нас обмине.




Салат чудово виносить пересадку. Садили його в два ряди з інтервалом між рослинами в ряду мінімум 20 см. Перед посадкою ямки щедро полили водою. Якби земля у вибраному під грядку місці була зовсім «пісна» у поливну воду добавили б 50 г аміачної селітри на 5 л води, а так лишень чиста водичка. Салат має схильність до накопичення нітратів і сприяти цьому ми не збираємось.

Ще один важливий момент без якого вся праця зійде нанівець. Пробували і так, і сак та переконались, що або так, або ніяк. Вийшло заплутано, але все дуже просто.  Посаджені рослини необхідно обов’язково накрити агроволокном, натягнутим на дуги. Полотно берем середньої густини (№32). Воно краще захищає від вітру та витримує сильніші морози. Лише під таким захистом рослини добре приживаються та гарно і швидко розвиваються.




Догляд зводився до щотижневих поливів, адже до середини вересня мали температуру повітря навіть до 29 0С та контролю за наявністю шкідників. Як тільки бачили, що якась рослина виглядає підв’ялою, відгрібали від неї землю і шукали борозняка, адже це головна ознака, що він поруч і пошкодив в основі стебло. На щастя, таких прикрих випадків майже не було. Підживлення та мульчування не проводили.

Збір салату розпочали коли зелень набрала вагу 100 г  – 08.10 (34-й день після висадки розсади).

Зараз він має взагалі розкішний вигляд. Прохолода та волога йому те, що треба, а під агроволокном затишно, комфортно, ось і порозкладав свої хрусткі листочки, кучерявиться та пишнотіє. Нарізали, наскладали цілий пакет і до наступного тижня. Листопадовий салат це дійсно розкішно і зовсім не складно.

05 листопада 2016р. (t: -1,6 / +3,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь