Морквяні грядки.




IMG_4322Весна саме в розквіті. Стільки всього треба встигнути зробити: посіяти, посадити, розсадити, підживити, покропити, впорядкувати, зворушити, освіжити і всьому тому не видно кінця. Але якщо все заздалегідь правильно організувати та планово реалізувати – жар весняної напруги різко знизиться. Одним із варіантів є осінні посіви. В той час як навесні тільки закладаються грядки з городиною, петрушка, морква, цибулька дружніми зеленими сходами додають оптимізму та впевненості.

05 грудня 2015 року посіяли моркву сорту Дарина та Шантане. 08.04 появились перші сходи і на сьогодні  це гарненькі пучечки з одним справжнім листочком.

Сподіваємось на ранню продукцію, але для цього ще треба буде добряче попрацювати і першочергово це розпушити землю та провести перше прорідження. Робота із сходами моркви, як правило, дуже марудна та кропітка. Але є два моменти які дають змогу це значно спростити.




Перше – це грядка з бортиками та широкі міжряддя.  Щоб позбутись бур’янів, граблями розгортаю бортики та залишаю на 20-30 хвилин землю підсихати. За цей час також підсохнуть всі тоненькі ниточки корінчиків небажаних сусідів, що поселились на морквяній грядці. Тим часом між рядками плоскорізом розпушую ґрунт. Далі натягаю на кутові кілочки по периметру грядки мотузку і граблями обережно нагортаю (відновлюю) земляні бортики. Тоді беру низенький ослінчик, сідаю на нього та приводжу в порядок невеличку смужку (біля 10 см) між рослинами, що залишилась не обробленою і проріджую сходи.

Якби не формування грядок за Мітлайдером, а ділянкою, про ослінчик навіть не було б мови, адже де його там поставиш. До того ж, поки вибереш бур’ян між морквинами та прорідиш їх, весняна волога земля ногами втрамбується як катком. Не думаю, що рослинам це додасть комфорту.  А так сам не дуже втомився і морквочці добре.




До того ж, на грядці рослини розміщені в два рядки і дуже скупчено (через 5 см одна від одної в рядку). Це дає змогу зменшити затрати праці на одиницю продукції та мати непогану врожайність на одиницю площі. В цифрах це виглядатиме так: на грядці довжиною 4,5 м та шириною 45 см., при посіві в 2 рядки та відстані між рослинами 5 см, можемо виростити 180 морквин. При вазі однієї морквини 100-150 г можна зібрати 18-27 кг моркви. Хороший результат.

Друге – спосіб посіву. Раніше сіяла насіння стрічковим методом в зроблені рівчаки. Коли приходиться проривати сидиш над нею дивишся, думаєш: «Може цю і цю залишу та ще оту і ту. Потім вирву, буде молоденька на супчик». Проходить час, а наміри незмінні: «Ай, ще маленька, нехай підросте». В результаті до осені підросла, але не виросла бо загусто, затісно, накопали хвостики.

Вже декілька років морква сіється гніздовим способом. Коли із землі виходить пучок ростків моркви, хочеш-не-хочеш, а приходиться проривати та залишати лише одну яка з часом виростає великою та красивою.  І ніяких тобі мук вибору.




Сьогодні заклали грядку із морквою сорту Скарла та Монтана. Щоб здійснити посів використала маркер-шпагат із розміткою в 5 см та натягнула його повздовж бортика. Навпроти кожної позначки  такою собі шахматкою зробила неглибокі ямки і полила їх водою.

Якщо насіння має хорошу схожість, кладу 3-4 насінини, якщо старе – сиплю побільше та загортаю на глибину 0,5-1,0 см.

Визначити якість насіння можна провівши невеличкий власний експрес-аналіз. Для цього треба відкрити пакетик і зразу вдихнути з нього повітря. Чим сильніший відчувається морквяний аромат, тим свіжіше насіння та вищий процент схожості. Якщо запах ледь-ледь, або відсутній, то така ж його енергія проростання.

23 квітня 2016р. (t: -0,7 /+13,9 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь