Пора підживлень




Отримати хороший врожай без особливих зусиль можна лише на родючих ґрунтах. Та де ж їх взяти коли ж під садово-городні кооперативи переважно виділяють землю на якій бур’яни і ті погано ростуть. Тому без підживлень звичайному дачнику ніяк не обійтись. Інше діло селянські господарства. Там ніхто такими речами як підживлення не заморочується. Навесні вивезли декілька фір гною, багато, мало, хто там його розбере, вже як є, приорали, посадили і квітка. У нас все по-іншому. Гною немає та і ну його, а компосту замало. Ось тут і виручають підживлення.
В літературі зустрічається дуже багато рекомендацій щодо того чим і в яких нормах підживлювати овочі. Безперечно, що більшість інформації ґрунтується на наукових дослідженнях та враховує індивідуальні особливості кожної городньої культури. Одним подавай побільше азоту, іншим калію і при тому не забути б про фосфор. Ці обжори, тільки давай, а ті скромні, аби хоч трішки щось перепало, а надлишки вони скоріше за все відкладуть в тканинах у формі нітратів. До того ж, овочі на кожному етапі свого розвитку потребують одного елементу більше, а іншого менше і навпаки. От і виходить, що з підживленням у дачників проблеми. І підживили б, але що там його сипати і скільки, хіба розбереш, а мороки то ж скільки. Тому і не сиплять, а воно і не росте. Городина спочатку ще якось як би тягнеться до життя, а потім все помітніше здає позиції, припиняє ріст, жовтіє, ще місяць-два от і припливли. Прийшла пора збирати, а збирати особливо-то нема що. Знаємо про це не зі слів. Спочатку і у нас була така дача.




На щастя в світі не без добрих (вірніше – талановитих) людей. Свого часу Джейкоб Мітлайдер подарував всім бажаючим універсальну формулу підживлення  городніх культур. Тільки бери і користуйся. На перший погляд здається, що це реалізувати також складно. Певне співвідношення, куча компонентів. Де це все взяти, як порахувати? Бігали по магазинах, видивлялись що є в продажу. Сиділи з ручкою, калькулятором, вираховували. Одного разу зробили суміш на основі суперфосфату. Буцімто все правильно, маємо необхідні компоненти в потрібних співвідношеннях, розсипали полили, а суперфосфат як лежав на поверхні, так і лежить, рослинам до нього не добратись. З часом підібрали всі складові, отак щоб суміш була і розчинна, і концентрована. Користуємся нею вже не перший рік і переконані, що результат, без сумніву, вартий потрачених зусиль.

Паралельно із підживленнями на основі мінеральних добрив, використовуємо органіку у вигляді настоїв кропиви, живокосту та курячого посліду. Такий настій багатий на азот і мікроелементи та діє на рослини як еліксир молодості, до того ж він покращує структуру ґрунту та оздоровлює його.

Для приготування настою достатньо 1 кг зеленої маси на 10-ти літрове відро та ми зелені не жаліємо, нарізаємо повне відро і добавляємо води скільки вміститься. Ферментація розпочинається майже відразу та справжньої ефективності настій набуває через тиждень-два.
Найкращою порою для проведення підживлень є травень. В цей час значно піднімаються середньодобові температури, рослини розпочинають активну вегетацію, а тому потреба в поживних речовинах в цей період у них найвища. Якщо до середини червня наростимо потужне перо, лапате листя та міцні стебла, будемо з цибулею, капустою, картоплею і т.д. Все зрозуміло як два і два.

Щотижневу програму підживлень запустили 02.05 і розпочали з цибулі, часнику, гороху та бобу. Горох з бобом самодостатні культури. Коли розростеться коренева система, азот, як цеглинки для росту, і самі добудуть, та на ранніх стадіях розвитку – потребують підживлення. Щоб горох та біб добре розростались, варто зробити 3 підживлення. Ми на них дещо економимо. Земля вже досить родюча, а тому обмежуємось двома підживленнями для гороху і одним для бобу. Завдяки прискореному розвитку, до кінця травня-початку червня рослини входять у фазу цвітіння.

Зазвичай цибуля потребує 5-6 підживлень, часник 5. Тут не скупимось. В іншому випадку, без достатньої поживи, рослини погано розвиватимуться і першою ознакою стане пожовтіння пера та низькі темпи набору маси. Щоб врожай радував, до кінця травня часник і цибуля мають стояти як щітка, тому не лінуємось, готуємо суміш і вперед.

З 11 травня розпочали підживлювати броколі, ранню та цвітну капусту. Якщо земля пісна, броколі і цвітній капусті необхідно забезпечити 5, а то і 6 підживлень. Ранню капусту краще не загодовувати, 3-х разового підживлення їй буде повністю достатньо. Ми по всіх цих видах капусти обмежились трьома підживленнями: 11.05, 19.05, 26.05. Цього було повністю достатньо, капуста і так рвонула в рості, що ого-го! Збільшувалась просто на очах. Додаткову потребу в калії закрили щедрим посипанням грядок деревним попелом.

З підживленням картоплі найбільші перегони. Після того як зійде, росте вона дуже швидко, а нам треба встигнути зробити три підживлення допоки не зімкнеться листя між рядками на грядці. Якщо до цього моменту не встигнути, розсипати добрива дуже незручно, адже можна не тільки поламати хрусткі стебла, а й завдати опіків молодим листочкам. Отож довго не чекаємо і як тільки на поверхні землі з’являються зелені чубчики сходів, приступаємо до підживлення. На цей час картопля вже має добре розгалужену кореневу систему і поживні речовини підхоплюватиме на раз, тільки давай. Але як не поспішаємо, 3-тє підживлення нерідко робимо по мульчі, що утруднює процес розчинення добрив. Тут нам на допомогу нерідко приходять дощі які все ж таки доставляють внесені поживні речовини в кореневу зону. Можна провести 4-те підживлення, але на нашій землі такої потреби немає, картопля і так виростає мало що не в пояс.

18 травня зняли накриття з помідорів, перцю та баклажанів. Хоча від приморозків в ніч на 10.05 їх вдалось зберегти, сильне похолодання стало неабияким стресом для цих теплолюбів. Перець після перенесених негараздів виглядав зовсім кволенько, жовтенький такий, але бадьориться, на окремих кущиках навіть умудрився утворити зав’язь. Взагалі ж, така поодинока рання зав’язь стримує утворення іншої, адже всі невеликі сили рослини йдуть на оту єдину кохану перчинку. Хоча це не дуже правильно, але обламувати її не стали. Якщо рослинам буде затяжко, вони їх самі поскидають. Якщо ж ні, зірвемо в червні підрослі перчинки, а до кінця літа кущики ще встигнуть обліпитись плодиками.
Баклажани стояли міцненько. Хоча нижні листочки мали жовтуватий колір, серединки зелененькі, до того ж, багато кущиків із великими квітковими пупляхами.
У окремих помідорів померзли верхівки які дотикались до накриття. Залишається сподіватись на пасинки, які густо поросли із пазух листків. Та більшість кущів почуваються чудово і навіть розпочали цвітіння (Гном Бій з Тінню, Каротинка, Настуня, Московська грушівка, Ехо, ЕМ-Чемпіон, Хіпова Зебра, Негритянка, Фіолетовий, Золоті купола).




Підживлення помідорів є обов’язковим, але має певні особливості. Як тільки помідори добряче вкореняться після висадки, надходження додаткових поживних речовин є дуже доречним. Воно підтримає рослини, надасть поштовх для росту. Але для цього 2-х разів повністю достатньо. Подальше внесення добрив призведе лише до жирування та відтермінування входження помідорів у фазу плодоношення. Тому допоки не розпочнеться період активного, масового цвітіння і утворення першої зав’язі робимо паузу. А далі, щоб допомогти рослинам наростити багато великих плодів, знову приступаємо до підживлення. Рекомендується для помідорів провести до 8-ми підживлень, але ми орієнтуємось на стан рослин і зазвичай обмежуємось 4-5-ма. Оскільки помідорам потрібний додатковий калій, міжряддя густо посипали попелом.
Обділяти перець не виходить. Щоб кущі були аж обвішані перчинами, доступ до поживи має бути постійним і майже не обмеженим, плюс волога. Перець незгірший обжера, ніж гарбуз і якщо на перших фазах розвитку (травень), даємо мінеральні добрива, то з червня перейдемо лише на зброджені трав’яні настоянки з додаванням курячого посліду і так щотижня, або не рідше раз на 10 днів і до початку достигання перших плодів. Аналогічно підживлюємо баклажани.
Завдяки підживленням до кінця місяця перець став виглядає молодцем: кущики зелененькі, на стеблі багато пасинків, верхівки обліплені великими пупляхами. У баклажанів хоча нижні листки темно-зеленого кольору не набали, в цілому кущики гарно виглядають: появились нові листочки, рослини піднялись і хочуть цвісти.

Ще одними любителями попоїсти є огірки та кабачки. Це, звичайно, добре, що перед висаджуванням розсади в землю внесли подвійну норму органіки, але від підживлень вони просто в захваті. Приходиться балувати. Спочатку це робимо за допомогою мінеральних добрива, а початком плодоношення почнемо використовувати зброджені трав’яні настоянки з курячим послідом. Дев’ять днів, а огірки не впізнати. Гібрид Еліза F1 ще ось недавно, 21.05, мав тільки один листочок, а зараз вже хизується квіточками із зав’яззю, що вже точно за пару днів почнуть цвісти.

Хорошу кукурудзу на пісному ґрунті також не виростиш. Щоб утворились великі, повнозернисті качани, необхідно провести 4, а то і 5 підживлень. Ми обходимось 2-ма, оскільки наші грядки вже досить родючі, адже добряче заправлені щорічним внесенням органіки у формі компосту, мульчі та сидератів. Але два підживлення для кукурудзи дають чудовий поштовх і ось вона ще зовсім маленька, а за декілька днів вже не впізнати.

Та є ряд культур які у нас чудово вдаються без будь яких підживлень. Зворушив після зими грядку, посіяв чи висадив, прикрив трохи до травня агроволокном для комфорту і чекай врожаю. Мова йде про салат, пекінську капусту і редиску. Для салату головне не полінуватись виростити розсаду. Щоб гарантовано була якісною, її можна взагалі вирощувати в парничку на вулиці, а потім розсадити у відведеному місці. За бажання, якщо земля малородюча, у поливну воду можна додати аміачну селітру з розрахунку 50 г на 10 л води. Через холодну погоду в цьому році масовий збір салату розпочали дещо пізніше, ніж зазвичай – 21.05.

З редискою ще простіше. Посіяв – зібрав. Поливів і підживлень, хоча багато хто рекомендує, взагалі не проводимо. 09.05 отримали перший врожай, якісних коренеплодів.

А ще, травень не тільки період інтенсивного розвитку городини, а й пора появи чудових квітів. Ароматних і не дуже, але завжди чарівних і вишуканих. Милуймося!

30 травня 2017р. (t: +16,4 / +26,3 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь