Квасольове різноманіття

IMG_5172 З однієї сторони на городі як би є культури різні за видами, будовою, степенем розвитку. Але разом з тим на сьогодні, якщо за критерій взяти зріст, дивляться вони, хоча не скажеш «як під лінійку», але більш-менш однаково. Цибуля, перець, морква – все не вище коліна.

Зараз найпотужнішою є картопля. Вона саме досягла стадії бутонізації. Кущі вже давно покинули 45-ти сантиметрові межі грядок та продовжують розростатись як у ширину так і у висоту.

Не дрімає і горошок. Ми забезпечили йому вже другий рівень підв’язування шляхом обрамлення рослин шпагатом який фіксуємо на стовпчиках.

Якщо сорти гороху Телефон, Віра та Авола ще лише набирають висоту, то гібрид гороху Преладо найраніший. Він не тільки продовжує масово цвісти, а й вже зав’язав багато стручків в яких наливаються зернята.

Та найбільшим велетнем на грядках буде поки що приземиста витка квасолька.  Але все по порядку. Квасолю любимо, а тому насадила всякої різної: шпарагова сидун, шпарагова витка, на зерно сидун, на зерно витка. Ще було зерно смачної та ніжної вігни, але так як потрібні високі опори (довжина боба може сягати 40-50 см, а рослина піднімається на 4-5 м), відклала її вирощування на наступний рік. Щодо сортів та видів і не перерахувати: лопатки жовті, зелені, фіолетові, зерно біле, кольорове, велике, мале, продовгувате, кругле.

Зерна покладені в землю де тільки можна: на окремих грядках, як ущільнювання на грядках з іншими культурами, на вільних невеличких місцинках. Одного року витку квасолю навіть зрідка висіяла між кукурудзою висота якої на той час була 40-50 см.  Хоча побутує думка, що витка квасоля на кукурудзі дає втричі більший врожай із досвіду особливого приросту врожайності помічено не було, але на одній площі отримати врожай 2-х культур вже непогано. Кукурудза почувалася добре, затінення квасолею на ріст та плодоношення не вплинуло.

Строки посіву також різноманітні. Найпершою посіяла 16.04 шпарагову квасолю сидун під агроволокно до висадженої розсади високорослих помідорів. Основні посіви припали на 28.04, а ось останньою була квасоля сидун на зерно  Під неї відвела окрему грядку на яку 29.04 посіяла 2 рядки редиски, а через 9 днів (07.05) – квасолю.

IMG_5040Завдяки великій кількості вологи (не залежно від вологості ґрунту рядочки перед посівом поливались) та мілкому загортанні, вся квасоля показала досить високий процент схожості. Сходи підживлювались лише один раз через декілька днів після появи. Як тільки в повну силу розгортались два справжніх листочки, грядки мульчували.

Для виткої квасолі питання опор вирішили просто та дешево. На поставлені посередині грядки дерев’яні рами, V-подібно, зиґзаґом вверх – вниз, намотано синтетичний шпагат. Ця конструкція буде слугувати опорою для витких квасолевих стебел. Щоб на перших порах допомогти рослині закріпитись, стебла-вусики намотано на шпагат з врахуванням того, що квасоля в’ється проти годинникової стрілки.

28 травня 2016р. (t: +11,7 /+26,6 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь