Цибуля ріпчаста Торнадо




Виробник – невідомий, придбано в спеціалізованому магазині.

Характеристики виробника

Новий ранній, зимостійкий сорт озимої цибулі. Вегетаційний період становить 210-235 днів або 72-75 днів за весняної вегетації. Дозріває в першій половині червня. Цибулина округлої форми, вагою 100-220 г, зовнішнє лушпиння золотисте, міцне. Сорт характеризується високою врожайністю, стійкістю до хвороб, стрілкування та посухи. Торнадо вирізняється потужною кореневою системою, що дозволяє отримати хороший врожай, навіть у несприятливих умовах вирощування. Термін зберігання 4-5 місяців. Стійкий до пероноспорозу, завдяки чому фунгіцидні обробки зводяться до мінімуму. Потенціал врожайності 700-800 кг із сотки. Торнадо більш морозостійкий, врожайний та краще зберігається, ніж відомий сорт озимої цибулі сорту Сеншуй.

Технологія вирощування

Сіянка (димка) висаджувалась у другій половині жовтня (17–29.10) з розміщенням на грядці у два рядки та інтервалом у рядку між рослинами 5 см. Глибина посадки 3–4 см землі над цибулькою. Шийка в сіянки не обрізалася. Попередньо в рівчаки вносився суперфосфат та попіл. На зиму для утеплення посадки нічим не закривалися. За період із кінця квітня до кінця травня рослини 5 разів підживлювалися комплексними мінеральними та органічними добривами. Грядки утримувалися в замульчованому стані. У першій декаді червня для захисту від хвороб проведено профілактичну обробку препаратом «Монокалій фосфат» від ТМ «Професійне насіння». Від цибулевої мухи та інших шкідників застосовано препарат «Актор» ТМ «Сімейний Сад».




Результати

Озимий сорт ріпчастої цибулі із надзвичайно високою здатністю протистояти непростим умовам зимового та ранньовесняного періоду. Завдяки цьому відсоток втрат не перевищував 15 %, а в процесі подальшого розвитку жодна рослина не випустила цибуків. Опірність хворобам також на хорошому рівні й невеличкої профілактичної обробки препаратом «Монокалій фосфат» вистачило, щоби посадки протягом усього періоду вегетації були здоровими. До того ж, сорт вирізняється завидною витривалість до посухи й, навіть за браку ґрунтової вологи та високих температур повітря, показав врожайність на рівні 1,9 кг/м2.

Строки достигання дуже ранні. У перших числах червня розпочалося вилягання пера, а ріпка набула товарних розмірів. Цибуля середніх розмірів, вагою біля 80 г, окрема до 170 г. Форма округла, більше до амфорної. Лушпиння тонке, легко відлущується, оголюючи цибулину. Внутрішні луски надзвичайно соковиті, неперевершеного ніжного смаку.

Хоча цибуля цього сорту готова до збору найпершою та має салатне призначення, до лютого в прохолодному й сухому місці лежала дуже добре. Перевірити подальшу лежкість не виходить, адже відмовити собі в смачних ласощах дуже складно, а тому розходиться першою.

Загальне враження

Завдяки ранньостиглості, легкості у вирощуванні та відмінним смаковим характеристикам сорт однозначно став улюбленим.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь