Квасоля шпарагова Борлотто




Семена Украины, виробник – ТМ «Семена Украины».

Характеристики виробника

Ранньостиглий сорт. Вегетаційний період від сходів до стиглості 55-65 днів. Кущ низькорослий, висотою 25-40 см. На одній рослині формується 10-12 товстих стручків, товщиною 1,5-2 см, довжиною 11-13 см, без пергаментного шару, відмінних смакових якостей. Забарвлення лопаток кремово-зелене з червоними розмитими смугами та плямами. Використовують в домашній кулінарії, для консервації та заморожування.



Результати

Насіння (досить велике, кремове, з темно-червоними смужками та плямами) висівалось 29.04. На початку вегетації проведено мульчування грядки та два підживлення комплексними мінеральними добривами з мікроелементами.

Кущі потужні, розкидисті, висотою 50 см із широким, лапатим листям. Через півтора місяці від сходів квасоля рясно зацвіла ніжно-фіолетовими квітами. Плодоношення (збір лопаток) розпочалось на 55-й день від сходів. На кожному кущі утворилось біля 11 м’ясистих, великих стручків, світло-зеленого кольору з червоними штрихами та плямами, довжиною 13-15 см і шириною 2 см.

Молоденькі лопатки смачні та ніжні, але мають здатність швидко втрачати хорошу якість. Вже починаючи із другого збору необхідно уважно приглядатись до стручків чи бува вони вже не застарі, оскільки стають доволі волокнистими. Квасоля занадто стрімко, як для шпарагівки, наливає зерно. В цьому можна знайти як переваги, так і недоліки. Позитивом є можливість в ранні строки отримати велике, добре налите, молоде зерно для приготування страв, а з іншої сторони, акцент в першу чергу ставився на те, що це шпараговий тип квасолі.

Все насіння з пакетика між собою нічим не відрізняється, але по факту трапляються рослини виткої форми, тому необхідно виважено вибирати місце під квасолю.

Хоча Борлотто має властивість відновлювати цвітіння та довго плодоносити, друга та наступні за нею хвилі врожаю дають дуже мало лопаток.

Загальне враження

Сорт Борлотто якось не справив особливо позитивного  враження, адже властивість давати великі, м’ясисті лопатки сильно перекреслюється швидкими темпами старіння та набуття волокнистості. Через наявність серед кущових рослин екземплярів витких форм створюються додаткові незручності при догляді, до того ж, загальна врожайність далеко не висока.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь