День за днем, крок за кроком

Помідори

Помідори

Овочі – моє хобі. Вирощуємо практично все, що можна отримати на землі і якщо не форс-мажор, повністю задовольняємо потреби сім’ї в городині, оскільки збираємо непогані урожаї. Окремі сорти картоплі дають по 400-500 кг з сотки. Помідори збирали до 4,6-5,8 кг з куща. Врожайність цибулі складає 260 кг з сотки. Чудово плодоносять баклажани, капуста, часник. Зрідка бавимось з екзотами. Особливо цікаво було працювати з пепіно.

Зрозуміло, що результати які ми маємо не є рекордом, але і поганими їх не назвеш. Невдачі також бувають, адже городнє щастя таке примхливе. Позаминулого року нашкодила навала слимаків, в минулому – сильна посуха. Часом щось приходиться пересівати чи досівати.

Звичайно, можна розробити супер схему із певної ефективної, перевіреної часом методики та визначеного набору сортів чи гібридів культур і користуватись нею з року в рік. Результатом такого консервативного підходу може бути стабільно високий врожай. Але мені постійно хочеться чогось не такого, неспробуваного. Тому в кожному сезоні вирощується декілька нових сортів, використовуються інші препарати, проводяться експерименти. Це привносить певну інтригу, деколи авантюру в авангарді яких завжди стоїть проста людська цікавість. Звичайно, все це здійснюється виважено, обгрунтовано. До того ж, ставка робиться на випробуваних улюбленців, на те, що реально спрацьовує, що є кістяком, канвою для всього іншого.

Город розбили за рекомендаціями Джекоба Міттлайдера: грядки мають ширину 45 см, міжряддя 80-90 см. По його ж методі висаджуючи рослини, пересвідчились, що даний підхід не є даремним витрачанням місця і результати врожайності в перерахунку на квадратний метр площі підтверджують це. За посівами та посадками легко доглядати, просто забезпечувати сівозміну, зрозуміло як підживлювати,  є змога ефективно проводити полив.

В процесі вирощування овочів прагнемо по можливості максимально вкласти в землю органіку у вигляді компосту, мульчі, сидератів. Без неї родючість ґрунту не підвищити, хоча для підживлення використовуємо мінеральні добрива, попередньо збалансовуючи їх по поживній цінності та до грамів вимірюючи норму внесення. В ході догляду за рослинами поряд з народними методами захисту, також послуговуємось стимуляторами росту, хімічними препаратами, часом без них просто ніяк не обійтись.

Вже давно організовуємо роботу таким чином, щоб можна було встигнути зробити максимум необхідного за один день в тиждень, адже хоча дача це класно, 5-ти денна робоча неділя – класика жанру. Сильно допомагає складений перед виїздом на дачу попередній план того, що треба буде зробити, а по приїзду виконання починаємо із самого важливого, невідкладного.

Як це все в нас відбувається, будемо розповідати та показувати  –  день за днем, крок за кроком, щоб при бажанні мати змогу  взяти на озброєння все краще і надалі не допускати помилок.

 

 

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь