Цибуля ріпчаста Гледстоун




Придбано у спеціалізованому магазині. Постачальник – Польща.

Характеристики виробника

Стійкість до захворювань і стрілкування, адаптованість до несприятливих факторів, відмінні товарні якості, чудова лежкість! Ранній, високоврожайний сорт цибулі білого кольору, призначений для тривалого зберігання. Цибулини округлої форми, з блискучим верхнім лушпинням і білосніжним м’якушем, виростають до великих розмірів – до 350-400 г. Пристосований до несприятливих умов вирощування – здатен витримувати повітряну і ґрунтову посуху. Стійкий до рожевої і фузаріозної гнилі, толерантний до стрілкування. Рекомендований для вирощування у всіх кліматичних зонах України.

Технологія вирощування

Сіянка (димка) висаджувалась у другій половині жовтня (17–29.10) з розміщенням на грядці у два рядки та інтервалом у рядку між рослинами 5 см. Глибина посадки 3–4 см землі над цибулькою. Шийка в сіянки не обрізалася. Попередньо в рівчаки вносився суперфосфат та попіл. На зиму для утеплення посадки нічим не накривалися. За період з кінця квітня до кінця травня рослини 5 разів підживлювалися комплексними мінеральними та органічними добривами. Грядки утримувалися в замульчованому стані. У першій декаді червня для захисту від хвороб проведено профілактичну обробку препаратом «Монокалій фосфат» від ТМ «Професійне насіння». Від цибулевої мухи та інших шкідників застосовано препарат «Актор» ТМ «Сімейний Сад».




Результати

За осінньої висадки димка не зовсім добре перезимувала, адже навесні недорахувалися третини посадкового матеріалу. Зате після зими жодна рослина, котра продовжила розвиток, не випустила квіткової стрілки. У подальшому сорт вирощувався за підвищених температур повітря та браку ґрунтової вологи, що мали місце в травні – середині червня. Але, навіть за таких складних умов, Гледстоун наростив потужну зелену масу і з другої половини червня розпочав активно зав’язувати головки. Отримати цибулю вагою 350–400 г не вдалося, однак за обмеженого в частині поливу догляді, сорт продемонстрував не найгіршу врожайність (172 кг з сотки) за максимальної маси однієї цибулини в 170 г.

Рослини генетично потужні, міцні, довго залишаються зеленими. Цибуля набирає товарного вигляду в середині липня, однак повне всихання бадилля закінчується на початку серпня.

Цибулини округлі, із середньої товщини шийкою. Лушпиння біло-рожевувате, надзвичайно цупке, щільно облягає ріпку та міцно на ній тримається. М’якуш твердий, з високим вмістом сухих речовин, доволі гострого смаку. Під час зберігання стає дещо ніжнішим та солодшим. Лежкість висока.

Ознак захворювання помічено не було.

Загальне враження

Немає ніяких сумнівів, що за сприятливих умов вирощування сорт здатен демонструвати дуже високу врожайність та радувати великими цибулинами. Дещо бентежить твердуватість та низька цукристість м’якушу, але не виключено, що це наслідки посухи. Необхідно буде випробувати цей сорт ще раз і не забути зробити підзимові посадки трішки густішими, ніж зазвичай необхідно.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь