Картопля Лабелла




Країна походження: Німеччина, оригінатор – Solana GmbH & Co. KG

Характеристики виробника

Ранньостиглий високоврожайний столовий сорт. Утворює великі вирівняні подовжено-овальні бульби з червоним забарвленням шкірки. Розварюваність середня. Відмінний смак. Вміст крохмалю 12 -14 %. Кущ середній, добре залистяний з червоно-фіолетовими суцвіттями. Маса бульб 78-102 г, кількість в кущі – до 14 шт. Потенційна врожайність 450-500 ц/га.  Лежкість бульб дуже висока. Сорт стійкий до раку картоплі, вірусам і картопляної гнилі. Стійкий до підвищеного температурного режиму.

Технологія вирощування

Попереднє прогрівання, пророщення та прозеленення (яровизація) 2-4 тижні. Посадка картоплі проходить в період  09-20 квітня. В день посадки насіннєві бульби обробляються одним із спеціальних препаратів комплексної дії (Селест-Топ, Тирана, Нупрід 600). На грядці рослини розміщуються двома рядами в шахматному порядку по відношенню одна до одної. Відстань між рослинами в рядку 35 см.  Глибина загортання – 8-10 см землі над картоплиною. Підживлення: 3-4 рази мінеральними комплексними добривами з додаванням мікроелементів. Оскільки картопля не підгортається, застосовується  мульчування грядок, як обов’язкова складова агротехніки вирощування. Перед цвітінням здійснюється одна обробка фунгіцидним препаратом (Інфініто, Ридоміл Голд, Чемпіон, Купроксат чи інший)  сумісно з одним із стимуляторів росту (Імуноцитофіт, Емістим С, Потейтін  чи інші) та живильними компонентами, що містяться в препаратах типу Реаком, Хелатин, Новоферт та інші. Збір – друга половина серпня.




Результати

Кущі компактні, прямостоячі, середнього росту (65-75 см). Стеблам характерне легке антоціанове забарвлення, листя з невеличкою хвилястістю. Достигання раннє, але ближче до середнього.

Бульби рожево-червонуватого кольору з тонкою шкіркою, подовжено-овальної форми, середнього та великого розміру. Доля дрібної незначна – біля 7-10%.  Вічок мало, залягання мілке.  М’якуш жовтий, з невеликим вмістом крохмалю, смачний.

Сорт проявляв схильність до розтріскування окремих бульб в період росту в ґрунті навіть у найбільш врожайний рік без особливо відчутних перепадів у водопостачанні рослин. Потворними такі картоплини не назвеш, але так звані ростові тріщини вони мали досить глибокі та широкі.

Урожайність може бути значною. При середній продуктивності 350 кг із сотки, максимальна у нас досягала відмітки 470 кг/с. Навіть в посушливий рік з довготривалим браком ґрунтової вологи сумісно з високими температурами в період початку росту, бутонізації та цвітіння, сорт продемонстрував доволі хорошу як для таких складних умов продуктивність – 222 кг з сотки. Правда, доля нетоварної зросла до 17%.

Загальне враження

Якщо не зважати на певну примхливість у вологозабезпеченості, що виражалося у появі окремих бульб із дефектами, Лабелла – вартий уваги сорт смачної картоплі із непоганою врожайністю.




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь