Наповнення посівних ящиків та висів насіння.

IMG_2411Наповнення посівного ящика, наприклад, висотою 8 см та висів насіння проводжу наступним чином:

  1. На дно шаром 1-2 см викладаю подрібнену солому, сіно чи просто сухі залишки стебел бур’яну. Також іноді використовую тирсу осокори (тополя чорна) хоча підходить тирса інших листяних порід дерев (окрім дубової).  Перед використанням ніякі маніпуляції з нею не здійснюю добрива не додаю. Створений органічний шар буде функціонувати як дренаж, поглинаючи надлишок вологи із ґрунту при поливі. Також він підтримуватиме в кореневій зоні оптимальну температуру, оскільки виконуватиме ще і функцію своєрідної теплоізоляційної прокладки між прохолодним підвіконням та ґрунтом. Якщо термін вирощування розсади не перевищує 30-35 днів, дренажний шар в розсадному ящику не вистеляю.
  2. На дренажну основу висотою 4-4,5 см насипаю самостійно приготовлену з осені земляну суміш, яку обережно поливаю киплячим рожевим розчином марганцівки чи йоду із розрахунку 7 капель йоду на 5 л води. Це зволожує, знезаражує та прогріває ґрунт.
  3. Зверху по земляній суміші висотою 1-2 см даю шар купованого субстрату на який викладаю насіння. Висіяне насіння зверху висотою 1-2 см знову прикриваю купованим субстратом. Для кращого контакту насіння з землею посіви легенько приплескую долонею та зволожую дуже гарячою водою.

Тобто, для вирощування розсади використовується як самостійно приготовлена грунтосуміш так і куплений субстрат. Причому, шар із самостійно приготовленої грунтосуміші може змінювати висоту в залежності від висоти посадкової тари, а верхній шар із купованого субстрату в якому проростає розміщене там насіння, має постійну висоту 2-4 см. Це дає змогу здешевити процес вирощування розсади та забезпечити ніжному росточку в початковий період його розвитку перебування в найбільш комфортних і збалансованих по багатьох позиціях умовах, забезпечених промисловими можливостями виробників городніх субстратів.

Глибина загортання насіння також має важливе значення. При заглибленні більше норми рослини вийдуть на поверхню із затримкою та ослабленими, а при недостатньому – появляться із насіннєвою оболонкою, що у багатьох випадках унеможливить розгортання сім’ядольних листків.

Для підтримання оптимальної вологості, ємність із ще паруючим після поливу окропом ґрунтом та посіяним у нього насінням, загортається в поліетиленовий пакет чи накривається склом і для забезпечення підвищеної температури, ставиться біля батареї опалення для проростання.

27 січня 2016р., (t: +2.1 / +3.5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь