Сорти моркви – Шантане, Дарина, Монтана, Скарла




Вже який тиждень стоїть жарка та суха погода. Та протримається вона вже не довго. За прогнозом з понеділка похолодає, а там вже і дощик піде. Після тривалої посухи рослини почнуть жадібно вбирати воду. Звичайно, що напоєна дощами соковита морквочка це смачно, але підвищений вміст води в коренеплодах знижує лежкість: морква частіше підгниває, проростає. До того ж, частина коренеплодів розтріскається. А про те, що моркву необхідно закладати для зберігання тільки із сухенькою поверхнею, нема що й говорити. Будемо збирати врожай.

В поточному сезоні вирощували чотири сорти моркви посівом під зиму:

  • Шантане, ТМ «Професійне насіння», виробник – Клоз, Франція;
  • Дарина, ТМ і виробник «MoravoSeed», Чехія,

і весняного посіву:

  • Монтана, ТМ «Професійне насіння», виробник – Rijk Zwaan, Нідерланди;
  • Скарла, ТМ «Агропакгруп», виробник – Clause Tezier, Франція.




У викопаної моркви обережно, щоб не пошкодити плечики обрізали гичку і  розклали там же на грядці щоб обдулась вітерцем, підсохла. Можна потихеньку підводити підсумки морквяного сезону.

Під моркву відвели дві грядки загальною довжиною 11,4 м/п (6,8 м/п підзимового посіву, та 4,6 м/п – весняного). Як ми її сіяли, можна прочитати тут. З перебігом часу хотілося б добавити єдине, що висів моркви кучками на відстань, необхідну для нормального росту рослин, вважаємо одним з найоптимальніших рішень. Адже ще при посіві закладається потрібний інтервал і вже при прорідженні абсолютно не переймаєшся тим, скільки залишати місця для кожної морквини.

Хоча солоденькі коренеплоди були дуже до вподоби мишам і вони безсоромно бенкетували за наш рахунок, нерідко залишаючи після себе одні лушпайки, всього зібрали 32,8 кг моркви, що в перерахунку на одну сотку дає врожайність 210 кг.

А тепер враження про сорти, що вирощували в цьому році.

Шантане. Добротний, перевірений часом сорт. Коренеплоди мають цікаву, привабливу конусовидну форму, такі собі короткуваті, до 15-17 см, з тупим кінцем, важкенькі грубасики. Серцевина досить велика, м’якоть насичено-оранжева. Хоча по строках достигання середньопізня, завдяки підзимовим посівам, молоду моркву вибірково почали збирати на початку липня, а вже з другої половини липня сорт дав товарну продукцію яку вибирали скільки треба всю підряд вздовж рядка. Сорт добре виносить перепади вологості ґрунту та не розтріскується, але стійкість до стрілкування при посіві під зиму слабкувата.  Не вибагливий до родючості землі, гарно плодоносить навіть в легкому затінку. Продемонстрував високу врожайність – 220 кг з сотки і вважаємо, що це далеко не межа для цього сорту.

Дарина. Цей пізньостиглий сорт, здається, має все що хочеш. Красиві, злегка конічні, однотипні, довгі (до 20 см) з тупим кінцем великі морквини. Маленька, майже відсутня серцевина. Хороший смак. Висока стійкість до стрілкування. Надзвичайна невибагливість і до того ж, найвища серед всіх сортів, що вирощувались в поточному сезоні врожайність: в перерахунку на одну сотку 300 кг. Чудовий сорт.

Монтана. Голландці і тут не підвели. Сорт середньоранніх строків достигання. Листовий апарат невеликий. Морквини довгі, циліндричні. Серцевина маленька. Але найбільше в цьому сорті вражає солодкувата, ніжна і соковита м’якоть. Завдяки цьому сорт можна охарактеризувати, як найсмачніший. Хоча цьогоріч Монтана не вразила нас врожайністю (1,5 кг/м2), є всі підстави вважати, що потенціал у неї дуже великий. Переконливо сподобався.

Скарла – Сорт пізніх строків достигання. Коренеплоди великі, видовжені, до 20 см, з гострим кінчиком і потребують глибокого передпосівного обробітку ґрунту. М’якоть не вирізняється якимось особливим смаком і на наш погляд містить значну частку сухих речовин, що дає підстави сподіватися на високу лежкість моркви. Врожайність навіть дещо вища, ніж було заявлено виробником, отримали 1,2 кг/м2. І це явно не межа.

На вивільнених грядках традиційно продовжуємо висівати сидерати. Використовуємо не тільки придбану суміш вівса та вики, а й інше насіння, що є під рукою: кукурудзу, соняхи, чорнобривці, гірчицю.

17 вересня 2016р. (t: +9,8 /+21,0 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь