Посів високорослих помідорів.

020820152972В цьому році традиційно  багато уваги буде приділено помідорам. Сіятись вони будуть поетапно в залежності від сортових ознак та поставлених цілей. Першим в посівні ящики піде насіння високорослих помідорів. Оскільки у них врожайність з одиниці площі набагато більша, ніж у низькорослих, цим помідорам відводиться основна роль. Для розвитку високорослим томатам треба більше часу, адже перше суцвіття у них утворюється після 9-12 листка.   При підборі сортів перевага надавалась біф-томатам. В питомій вазі основної групи вони складатимуть 75%.

Оскільки розсаду помідорів хочу висадити на грядку 20-25 квітня у віці 55-60 днів, саме пора висівати насіння.

Враховуючи те, що частина насіння може не зійти або якась кількість рослини випаде в процесі розвитку, планова доля резерву насіння для посіву має становити біля 40-50%, а у випадку наближення кінцевого терміну придатності – ще вище.  Позаяк у мене насіння свіже, хорошої якості, висіватись буде лише на 25-30% більше, ніж потрібно.

Передпосівна обробка насіння не проводиться. Помідори спочатку густенько сіються в один ящик, а згодом розсаджуються. Насіння висівалось на відстані 2-3 см одне від одного, так розсада краще провітрюється, до того ж, це хороший профілактичний спосіб запобігання пошкодження сходів «чорною ніжкою». Глибина загортання до 1 см. Насіння проростатиме в субстраті “Універсальний для кімнатних рослин”, виробник ДП «Агроторф» ВАТ «Івано-Франківськ торф».

Щоб не пересихала земля, посівний ящик накрито целофановими пакетом та переміщено до батареї опалення. При температурі ґрунту 23-25 °С, помідори мають зійти на 4–5-й день після посіву, приблизно 23-24.02. Якщо батареї будуть недостатньо гарячі і температура ґрунту становитиме менше 20 градусів, сходи можуть з’явитись  на 7-10 день від посіву.

IMG_2409Декілька слів ще про одного маленького “Помагая”.   Дуже зручно зазначати на розсадному ящику назви сортів липкими цінниками. Вони продаються у магазинах канцтоварів, недорого коштують, їх надовго вистачає, ними легко користуватися. Головне переконатись, що товар не залежалий і цінники зберегли хорошу липучість. Такими наліпками із датою виготовлення у мене також позначена вся домашня консервація.  Швидко і надійно.

19 лютого 2016р. (t: +1,5 /+5,6 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь