Капустяний конвеєр.

IMG_4155Коли дивлюсь рекламні ролики потужних підприємств по вирощуванню городини чи насіннєвих господарств завжди милуюсь гектарами рівненьких, однорідних посадок капусти. Просто вся одна в одну і до горизонту. Краса неймовірна, аж за серце бере.

На власній ділянці такого ніколи немає. Справа не в тому, що не можемо виростити велику ділянку наприклад, цвітної капусти. Можемо. Але для чого? Ось поспіло одночасно 30 головок першокласної капусти. Ну розібрались з нею: одну головку, ні, нехай дві, приготували та подали на стіл, щось заготовили, решту  роздали. Кінець сезону. А капустки свіжої ще потім хочеться, і пізніше з’їлося б, а вже скінчилась.

Тому на нашій грядці одночасно росте велика, мала, малесенька і та, що в землі тільки пускає корінчик.  Дивиться все це не дуже вражаюче, проте до самих морозів із капустою.

Щоб запустити капустяний конвеєр, можна піти двома шляхами:

  • підібрати сорти від ранньостиглих до пізньостиглих та висіяти все це за один раз, або
  • висівати 1-2 улюблених сорти в декілька строків.

Зазвичай використовуємо другий спосіб. Купили пакетик свіжого насіння та поетапно його висіваємо. До власної розсади можна додати куповану.

Таким чином посадки ранньої капусти у нас виглядатимуть так:

  • придбана на базарі;
  • власна 33-х денна розсада посіву 14.03 гібрид Мірор;
  • власна 15-ти денна розсада сорт Куор Ді Буе Гроссо посіяна 01.04.

Грядка з цвітною капустою сформована з:

  • придбана на базарі;
  • власна 15-ти денна розсада гібрид Амфора.

Броколі не висіваю в декілька строків так як після того як зріжеться основна головка, протягом сезону можна буде зібрати ще додаткові 2-3 врожаї головок правда набагато менших.

 Для захисту капусти від кили в кожну лунку всипано по 0,5 ст. ложки кальцієвої селітри та по жмені попелу. Замість кальцієвої селітри та попелу можна зробити вапняне молоко (80 г вапна-пушонки на 1 л води) яке використовувати як поливну воду по 1,5-2 склянка в кожну лунку. На грядці капуста висаджена двома рядами в шахматному порядку. Відстань в рядку для броколі та цвітної капусти 35 см. Рання капуста висаджувалась через 30 см. Посадки накрито агроволокном.

16 квітня 2016р. (t: +6,8 /+17,1 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь