Перець – результати сезону




Як в ідеалі виглядає перець знають всі – великий, хрусткий, товстостінний, солодкий і соковитий. Все решта, це вже деталі, для когось деколи важливі, а іноді які не мають ніякого значення: форма, колір, призначення. Особливо привабливий свіжий перець взимку. Привезений з Італії, Іспанії чи Туреччини він вигідно відрізняється від інших тепличних овочів здоровим, апетитним видом. Але подивишся на ціну і переважно йдеш купляти помідори,  даючи собі обіцянку, що в наступному сезоні закладу цілу грядку з перцем і отоді вже вся сім’я поласує досхочу, ще й друзям буде.

Та перець є досить складною  для вирощування культурою і отримати багатий врожай не завжди вдається. Тут необхідно врахувати, що солодкий перець характеризується досить тривалим вегетаційним періодом, а тому без розсади не обійтися, а її якість напряму пов’язана з продуктивністю рослин в майбутньому.




Перець дуже любить тепло та потребує багато сонця. Зниження температури до 15 0С значно затримує ріст і розвиток перцю, а за недостатнього освітлення рослини скидають квіти та зав’язь.  Якщо рослинам не вистачає тепла, плоди починають набувати фіолетового відтінку.

Розкішний перець виросте лише на родючому, легкої структури та нейтральної кислотності ґрунті. Разом з тим за додаткове, систематичне підживлення він також буде радий, але тут головне  не переборщити з азотовмісними добривами. Добре реагує на внесення попелу, також не забуваємо про мульчування грядок.

Ще одним надзвичайно важливим питанням при вирощуванні перцю є постійна вологість ґрунту. На обезводненій землі перець погано росте, а плоди виходять малими, викривленими та сухуватими. Тому в нашому списку городини на полив перець розділив перше місце з капустою.




Досвідчені агрономи стверджують, що з одного куща перцю можна збирати по 3 кг плодів, а це до 14 кг/м2. Не виключено, що такі результати отримують за тепличних умов і інтенсивного овочівництва. В наших широтах у відкритому ґрунті віддача набагато скромніша. В поточному сезоні в підсумку матимемо лише 2 кг з м2, але враховуючи величезну кількість виведених селекціонерами сортів та гібридів, продовжуємо пошук отого найкращого і найменш вибагливого перцю.

Асті Єллоу. ТМ Професійне насіння. Виробник – АНСЕМ, Італія. Зазначена торгова марка без сумніву викликає велику довіру, переважно співпрацює з відомими і поважними насіннєвими фірмами, але ось із даним сортом все було далеко не гаразд. Спочатку помітили, що хоча насіння зійшло cтопроцентно, сходи появились слабкими, відставали в розвитку і дали чималу кількість рослин з генетичними вадами, що проявлялись у зрощенні листків, а іноді навіть деформації стебла. Прийшлось частину розсади відбракувати.  Решта висаджених на грядку рослин погано розвивались і пізно вступили в стадію цвітіння. На середину липня майже не мали зав’язі. Недобір врожаю став очевидним.

Хоча якщо розглядати сортові характеристики, то за якісного насіннєвого матеріалу, сорт досить цікавий. Навіть на наших бідненьких кущах висотою 45-50 см до кінця літа зав’язалось по 4-5 кубовидних плодів, жовтого забарвлення із середньої товщини стінками та приємного смаку. Правда, перший врожай збирали аж на початку вересня. Згодом спробуємо виростити перець цього сорту із насіння іншої партії.

Тореадор Ред. ТМ Професійне Насіння. Виробник – ANSEME, Італія. Сорт цього перцю можна було б назвати раннім і тішитись скорому початку плодоношення якби не його підвищена вимогливість до наявності оптимальних умов для зав’язування плодів. А так, після утворення 1-2 зав’язей сорт припинив цвітіння і зосередився на нарощуванні цього мізерного врожаю. Прийшлось перші перчини обірвати і досить довго чекати відновлення цвітіння. Внаслідок цього загальна врожайність не дуже радує.

Зате якість плодів хороша. Перчини плоско-округлої форми, ребристі, в біологічній стиглості насиченого, темно-червоного кольору, набирали вагу 65-115 г.  Мають приємний смак, а завдяки товстим стінкам досить м’ясисті і соковиті.

Бугай. ТМ Сибірський сад. Назва сорту зразу дає орієнтир щодо величини плодів. На кущі може зав’язатись по 5-6 величеньких перчин, але коли росте лише 2-3, сорт демонструє справжній гігантизм. Тоді плоди набирають вагу більше 400 г і ще й завдяки жовто-оранжевому кольору, сильно привертають до себе увагу. Від таких красунчиків просто очей не відвести. До того ж, перець має товсті стінки та чудовий смак. Слід зазначити, що значних розмірів та салатово-жовтуватого забарвлення, які знаменують технічну стиглість, плоди набувають досить скоро, однак ранньостиглим, як інформує виробник, з точки зору біологічної стиглості, його не назвеш. Не зважаючи на це, сорт дуже сподобався.

Червоний велетень. ТМ GL SEEDS. По багатьох наданих виробником характеристиках, таких як висота рослин (100-120 см), вага плоду (400-600 г), довжина плоду (до 20 см), перець, що ріс у нас в умовах відкритого ґрунту був далеко не таким.  Кущі наполовину нижчі, вага перців набагато менша (біля 125 г). Не виключено, що сорт через певні обставини просто не зміг розкрити свій потенціал. Але ось що співпало, так це дивовижна здатність зав’язувати багато плодів навіть за не зовсім сприятливих умов вирощування. Кількість плодів на кущі просто вражає, по 8-10 шт. Достигання розтягнуте, завдяки чому сорт довго тішить стиглими плодами. Перчини червоного кольору, злегка видовжені, досить великі  із стінками середньої товщини, хороших смакових характеристик. В цілому сорт вартий уваги.

Фіолетовий красень. Країна походження США. Насіння цього перцю у складі міксу сортів подарували друзі із США. Він відразу став нашим улюбленцем. Перш за все треба відзначити надзвичайну невибагливість. Ще в юному, розсадному віці він був найміцніший. Після висадки в ґрунт скоро пішов в ріст і не дивлячись на холодний та вітряний травень, першим утворив чисельну зав’язь, завдяки чому раніше за всі інші сорти почав віддавати урожай.

Якщо в переважної більшості сортів перцю після зав’язування плодів цвітіння припиняється і відновлюється лише після збору врожаю, то в цього сорту практично немає періоду без цвітіння. Завдяки такій властивості на одному кущі одночасно є перець в біологічній, технічній стиглості, молода зав’язь, що розвивається та квіткові пупляхи, а кількість плодів, що одночасно ростуть на кущі становить 7-9 шт.

Молоді перчини мають майже чорний колір. По мірі достигання цей колір поступово світлішає, набуває коричнюватого, далі зеленкуватого відтінку і під кінець плід стає темно-червоним. Враховуючи те, що на кущі є перець різного степеню зрілості, від чорного кольору до червоного, грядка із достиглим перцем дивиться дуже чепурною, контрастною та красивою.

Плоди кубовидної форми, досить великі (до 185 г), однорідні, з товстими стінками, чудового смаку.  Сорт хворобостійкий, добре виносить несприятливі погодно-кліматичні умови, толерантний до низької вологості ґрунту. Однозначно будемо вирощувати і надалі.

Помаранчеве сонце. Ще один красень від друзів із США, насіння якого було передано в складі міксу сортів. Невеликі, компактні кущі, висотою 50-55 см,  обвішані близько один біля одного, по 5-6 шт., одномірними, всі як один, кубовидними перчинами вагою до 150 г. В біологічній стиглості сорт демонструє насичено-оранжевий з медовим відтінком колір, плоди аж світяться. Стінки середньої товщини. Перець має хороший смак і чудовий аромат.

З другої половини вересня перцю дуже дошкуляють прохолодні ночі. А ось салат і пекінська капуста в цю пору ростуть дуже добре. Довжина світлового дня для них ще більш, ніж достатня, сонячна погода та помірний температурний режим позитивно впливають на розвиток, а накриття з агроволокна захищає від нападу шкідників та сприяє покращенню внутрішнього агроклімату.




Щотижня піднімаємо агроволокно щоб перевірити  стан рослин. Для молодого салату і капусти зараз особливо небезпечні личинки травневого хруща. Вартує завестись одній і за декілька днів вона знищить посадки на  половині грядки. Отож, якщо побачили підв’ялу рослину, шукаємо в землі навколо неї борозняка та знешкоджуємо його.

Не забуваємо про високу потребу капусти і салату у воді та, враховуючи відсутність дощів,  здійснюємо щедрі поливи під корінь.  Ф

В тунелях із агроволокна підросла редиска, посіяна 20.08 після збору картоплі. Сьогодні провели перший збір врожаю. Не дивлячись на жару та посуху, редиска під агроволокном навіть без поливу добре росла та швидко набирала вагу. Сорт редиски Сора як і завжди не підвів та достиг найраніше. Слід відзначити той факт, що якщо весною ту ж саму Сору чекали до 34 днів, то восени – 23 дні і готово. Разючий результат. Навіть шкода, що після посіву редиски 20.08 з інтервалом в 7-10 днів не було зроблено ще 1-2 посіви.  Редиска велика, ніжна та соковита. Смакує не згірше, як весною.

17 вересня 2016р. (t: +9,8 /+21,0 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь