Кукурудза – велика та маленька

IMG_4649Репресовані батьки, які відбували покарання в Сибіру, розповідаючи своїм дітям про Україну казали: «А знаєте яка там росте кукурудза. Велика, смачна. Одним качаном наїстися можна!» Голодні діти, які ніколи не бачили кукурудзи дивувались: «Як то можна наїстись, ще й одним качаном? Дійсно, країна мрій та див!». Це із родинних переказів.

Мабуть всім подобаються солодкуваті зерна кукурудзи молочної стиглості. Та коли у нас був звичайний город довго ласувати ними не приходилось.  Скопана чи зорана земля вся одночасно засівалась, дозрів урожай – зібрали і до побачення в наступному сезоні. За такого розкладу попоїсти кукурудзи можна було лише раз-два і якого розміру ділянка значення не має, адже запасів, як, наприклад, картоплі не зробиш. Городництво на вузьких грядках дало змогу більш вибірково підходити до закладки грядок: сьогодні працюємо ось тут з такими-то культурами, а потім там з іншими і ніяких проблем та поспіху.

Для того, щоб протягом літа постійно збирати кукурудзяні качани,  як і по багатьох інших овочах, насіння  висівала в декілька строків. Кукурудза першого посіву (06.04) сорт Сахарний поток (DGH) вже росте на грядці. Її розсаду у віці 16-ть днів 28.04 висадили на постійне місце в два ряди з інтервалом між рослинами 17,5 см. Завдяки маркеру з розміткою 35 см таку відстань дуже легко прораховувати. Місце вибрали сонячне так як навіть в легкому затінку качани не утворюються. Щоб ніжні, не загартовані рослини краще приживались, посадки  на 8 днів накрили агроволокном.

Тепер будемо висаджувати 6-ти денну розсаду (посів 20.04) кукурудзи гібриду Суперсолодка (GOLDEN GARDEN). Враховуючи те, що земля встигла вже досить добре прогрітись, також висіємо безпосередньо в ґрунт насіння сорту Русалочка (Велес) та гібриду Суперсолодка. Якщо кукурудзу посіяти раніше в холодну землю, багато насіння запліснявіє та загине, сходи з’являться слабкими та зрідженими. Врожайність з таких рослин як правило буває нижчою.

Та це ще не всі посіви. Ще один, останній, зробимо дещо пізніше, в останніх числах травня – на початку червня. Допоки буде підростати наша розсада, зберемо врожай редиски, посіяної 23.04, а на вивільнену площу висадимо кукурудзу. Такі ось плани.

07 травня 2016р. (t: +6,2 /+14,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь