Перший горох і кабачки

140620163675Як же красиво в червні за містом. Чи це луг, чи лісова галявина, та що там, навіть уздовж дороги повно різних квітів. А от волошка облюбувала поля. Живе вона там з діда-прадіда. ЇЇ як би за бур’ян мають, але краса з голубою далечінню просто неймовірна. До того ж, ще Гіппократ вважав, що рослина, яка так чудово виглядає повинна мати ряд цілющих властивостей і був правий. Лікувальний ефект цієї ніжної польової квітки беззаперечний, лише надміру експериментувати є нею не треба так як настої і відвари цієї рослини вважаються слаботоксичними препаратами.

У дачних квітів свій шарм. IMG_5548Є тут маленькі, непримітні, як ось випадково перезапилені садовою формою віоли (братики) дикі братчики (фіалка триколірна). Вийшли дуже милі кущики, вщент всипані квітами. З білими маргаритками вони дивляться особливо привабливо та пишно і як би доповнюють одні одних.

Є тут і аналоги лугових квітів, наприклад дзвіночків. Але розміром, різноманітністю форм та забарвлень вони вже давно випередили своїх первородних побратимів. У нас ростуть як багаторічні дзвіночки, так і такі, які приходиться щороку висівати.

Ростуть на клумбах рози поруч з ромашками, дельфініуми з наперстянками, ліхніс та ешольщія. Ввечері розпускається ароматна матіола.  Головне щоб для кожної рослини було достатньо місця. Лише так вона в повній мірі розкриє свій потенціал, покаже себе у всій красі. Не менш важливо, щоб на зміну тим квітам, що перецвіли, підходила пора для інших, щоб постійно, до пізньої осені розпускались бутони, та палахкотіли квіти.

Але йдемо від красивого до корисного. Тут з Рильським можна погодитись лише частково. Хіба не красивий стрункий і високий горошок сорту Телефон. Він зараз не тільки продовжує цвісти, а й почав нарощувати стручки. Його сьогоднішня висота 1,5 м ще не межа, ріст продовжується.

Горошок сорту Авола має всі шанси затриматись на наших грядка впродовж декількох сезонів. Рослини середньорослі, міцні, добре тримаються за опори, густо обсипані цвітом та зав’яззю. Сподіваємось на хороший врожай.

Та в основному мова піде за гібрид гороху Преладо F1. Насіння куплено ТМ «Садиба центр». Виробник Syngenta, Голландія. Посіяли 26.03. без передпосівної обробки. Через два тижні отримали дружні сходи. Рослини особливого догляду не потребували. 29.04 та 07.05 підживили комплексними мінеральними добривами з мікроелементами. Мульчування грядки та полив не проводили. Даний гібрид гороху виявився найбільш скоростиглим. Менш як за півтора місяці після сходів (21.05) рослини почали цвітіння, та треба було ще 23 дні, щоб отримати перший врожай. В цілому вегетаційний період від сходів до збору склав 65 днів.  За цей час рослини досягли висоти 90-100 см. Тобто, опори йому потрібні, але не дуже високі. Горошини середнього розміру по 7-8 шт. в стручку, непоганих смакових характеристик.

Стручки гороху зривали дуже обережно, притримуючи стебло рукою так як коренева система в нього слабка і рослину легко можна пошкодити або навіть взагалі висмикнути з ґрунту. Зібраний горох погано зберігається, а за підвищених температур втрачає цукристість, тому відразу його використали для приготування страв.

IMG_4387А на сусідній грядці підросли кабачки гібриду Мостра F1. Вирощувались вони через розсаду. Насіння сіялось 08.04 в паперові стаканчики і у віці 13-ть днів (28.04) рослини пересадили на грядку під тимчасове накриття. Посадки замульчували, підживлювали двічі: 10.05 і 21.05. Зацвіли наші кабачки 03.06, а ще через десяток днів зав’язь підросла до товарних розмірів.  В цілому від сходів до збору врожаю знадобилось 60 днів. Наші кабачки навіть вже трішки переросли, довжина плодів 16-17 см.

Даний гібрид кабачка має кущову форму, що дуже зручно для вирощування на вузьких грядках. Листя строкате: темно зелене із сріблястими мазками.  Якщо орієнтуватись на кількість закладених жіночих квітів, врожайність має бути дуже високою.

Одночасно з кабачком Мостра F1 сіялось насіння огірка Аристократ F1. Та чекати врожаю треба буде ще мінімум тиждень, адже він тільки розпочав цвітіння.

А гарбузи ще зовсім малі.  Спочатку насіння посіяли 29.04. Сходів чекали довго, не дочекались і 17.05 провели повторний посів. Нічого страшного, до осені ще виростуть. Поки що, гарбузову кашу варимо із заморожених плодів минулорічного врожаю. Страва виходить як із свіжих.

Також розпочали збір салату сорту Азарт. Його на розсаду сіяли як і кабачки та огірки 08.04. Розсаду віком 24 дні висадили у відкритий ґрунт без накриття. Поливи та підживлення не проводилось. Щоб вирости соковитим та хрустким салату сорту Азарт достатньо було сонця, роси та дощику. Розетки цього салату вже досить великі та свого максимуму ще не досягли.

14 червня 2016р. (t: +13,4 /+18,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь