Салат – який краще

img_4889Ну що б, здавалося, салат. Це так нудно. Трава травою і більш нічого. В кращому випадку прісна, бо може бути ще й гірка. На святковому столі придатна бути переважно лише декором, наприклад, вистелити тарілку з м’ясним. А як інакше. Купив пакетик подешевше та побільше. Вийшов весною на город, зробив де не шкода місця рівчак, сипонув туди добряче насіння за принципом: «Як посієш густо, то не буде пусто». Зійшло щіткою. Красотішша, а їсти його щось не дуже хочеться. Спочатку бо малий, а далі бо твердий. Відомі стереотипи, чи не так?

Насправді, салат це дуже захоплююче і цікаво. Його багатогранність по виду, формі, кольору, запаху, смаку не може не вражати. Тут кожен вибере щось під себе. Поруч в великою різноманітністю всім відомих листових чи качанних салатів, які ще називають латук, можна вирощувати ромен (римський салат), радіччо (червоний цикорій), оакліф (дубовий салат), ендівій, крес-салат та інші.

Велика гама смаків дає можливість створювати різноманітні гастрономічні композиції із декількох видів салатів.

Зараз у супермаркетах часто продають суміші салатів (месклан) із різними смаками, вже помитих та подрібнених. Та слід врахувати, що вирощений на городі салат має яскравіше забарвлення, насиченіший смак та більше корисних речовин, ніж промислово вирощений, який до того ж можуть обробляти препаратами, що збільшує термін зберігання. Головне не ставитись до нього як до культури-ущільнювача чи маркера, випроваджуючи його на задвірки городу і він з радістю розкриє весь свій немалий потенціал.

В світі вирощують біля 1000 видів різноманітних салатів. В цьому сезоні ми вирощували 6 сортів, що в межах нашого городу також немало. Вибір припав на наступні салати:

  • Афіціон, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
  • Кітаре, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
  • Рускай, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
  • Андромеда, Гавриш, Росія;
  • Азарт, GL SEEDS,
  • Уйсун, GOLDEN GARDEN (ПП “Ада-Сервіс”).

Дані сорти салату нарощують досить потужну масу, а тому для їх розвитку потрібен час. Щоб отримати ранню продукцію та забезпечити рослинам ріст за найбільш сприятливих погодних умов, салат вирощувався через розсаду без пікіровки.

Для продовження періоду збору продукції посів проводився в два строки:

1-й – 14.03 на розсаду було посіяно насіння салату сортів Уйсун, Афіцион, Рускай, Кітаре та Андромеда. Розсадний період становив 23 дні і 09.04 рослини висаджено на грядку з накриттям агроволокном, натягнутим на дуги. Поливи та підживлення не проводились. Перший салат почали збирати майже через місяць після висадки (05.05-10.05) коли салати досягли віку 49-52 дні. Загальний час вирощування (від посіву до першого збору) склав 2 місяці. Період збору продукції становив 1,5 місяці.

2-й – 08.04 на розсаду було посіяно насіння салату сорту Азарт. У віці 24 дні (07.05) рослини висаджено у відкритий ґрунт. Підживлення та полив не проводився. Збір салату розпочали 13.06 (через два місяці після сходів). Так як температура повітря була набагато вища, ніж оптимальна для салату в 16-18 0С, а дні довгі, рослини дуже скоро пішли в стрілку і збір закінчили 04.07, тобто, через 21 день після першого збору.

Висіяні сорти салату були досить різними, але в тій чи іншій мірі сподобались всі.

Афіціон. Салат сортотипу батавія. Цей сорт є чимось середнім між листовим та качанним видами салатів. Утворює великі розетки  діаметром 25-30 см. Листя широке, хвилясте по краях, ніжної текстури та солодкуватого смаку. Верхня частина листка має салатове забарвлення, ближче до основи світлішає. Черешок невеликий білувато-жовтуватий. Чудовий сорт. В окремих джерелах зазначалось, що для вирощування салату Афіціон необхідні спеціальні технології. Не знаю, які там застосовують технології, але за нашої технології також виріс на славу.

Кітаре. Дуболистий тип салату. Абсолютно не примхливий. Розетка велика (20-25 см) і складається з салатового кольору листків ніжної текстури та приємного смаку. Стійкий до перепаду температур, довго не стрілкується. Виробник запевняє, що салату притаманний насичений смак з горіховим відтінком. Сперечатись за відтінок не варто, але особливого горіха не відчутно. Та не зважаючи на це Кітаре є одним із вишуканих салатів дорогого цінового діапазону.

Рускай. Дуболистий тип салату. Цей салат по красі не має рівних. Якщо ще додати чудові смакові якості, вийде якийсь просто екзотичний коктейль. Із грядки розійшовся першим. Верх листя насиченого бордового окрасу, яке по мірі наближення до черешка світлішає та переходить в салатовий колір. Хороша текстура, чудовий смак. Розетка велика і об’ємна. Довго не стрілкується. Прекрасний сорт салату, нажаль, дорогого цінового діапазону.

26052012655Андромеда. Проміжний тип між листовим та качанним салатом. Для любителів похрустіти салатом. В цього сорту, як на мене, саме смачне, це черешок: соковитий, безволоконний, хрусткий, без гіркоти. Їсиш, як капусту. Розетка виростає великою, масивною, діаметром 30-35 см. Така собі добротна набірка цупкого, смачного листя красивого червонувато-зеленкуватого забарвлення. Сорт стійкий до стресових умов вирощування. З віком салат смакові якості не втрачає і навіть в жару не гірчить. Один із улюблених сортів, перевага якому віддається вже не один рік.

Азарт. Непримхливий та недорогий сорт листового салату. Продуктивність дуже висока. Кущ набирає вагу біля 400 г. І при цьому характеризується хорошим смаком та текстурою листя. Виробник насіння зазначив, що сорт стійкий до стеблування, а наш досить скоро почав випускати квіткові стрілки. Хоча тут судити важко, адже вирощувався в період найдовшого світлового для та при високих температурах, що сприяє цвітушності. Та не зважаючи на це, листя довго залишалось ніжним, соковитим, без гіркоти, що є додатковим вагомим позитивним фактом. Салат даного сорту ще буде висіяно на початку серпня для вирощування у осінній культурі.

Уйсун. Якщо про інші салати епітетом буде смачний, хрусткий, ніжний чи екзотичний, то по відношенню до спаржевого салату Уйсун найбільше підходить – щедрий. Саме з нього 05.05 розпочали салатний сезон. Адже Уйсун не треба зрізати під корінь. З того часу, як тільки підростуть його листочки – стрілочки, десяток – два кущів салату здатні повністю задовільнити потребу невеликої сім’ї у вітамінній зелені. Вузькі (5-8 см), приємного смаку , без гіркоти листки  досягають довжини 35-40 см і ростуть дуже швидко, аби встигав обламувати. Тільки обірвав знизу одні, як через декілька днів з чубчика наростають нові і щораз більше. З настанням теплих днів, коли кущі досить зміцніли (з 70-73-го дня після сходів), щоб мати молоду і ніжну зелень на верхівці, приходилось нижні загрубілі листки просто збирати та викидати так як використати такі обсяги зелені як дає цей сорт просто неможливо. До того ж, настала пора збирати більш вишукані сорти салату і Уйсун поступово відійшов на задній план.

280620163720Виробник зазначав, що салат формує спаржеве, соковите, потовщене стебло, висотою 80-100 см. Так як обривали нижнє листя, таке стебло, не спішило відростати і появилось, правда не настільки високе (до 50 см), лише в кінці червня, після сотого дня росту. До цього часу охота до листя вже давно пропала, а по мірі росту стебла воно почало грубішати та гірчити. І ось воно – спаржеве стебло. Те, що отримали ми, до малюнку на пакетику із насінням має ну дуже вже опосередковане відношення. Якщо оцінювати скептично – зовсім не таке. Не жаліючи зняли покривний шар знизу (досить жорсткий) і легенько обчистили верхню частину. Порізали на  шматочки, апетитні з вигляду, скуштували. Незвично, як і все нове, але смачно. Ще один плюс до переваг сорту Уйсун.

Нам дуже смакує салат із суміші батавії, дуболистого салату та латуку, які обов’язково подрібнюємо лише руками, трішки руколи (тут головне не переборщити так як вона має дуже насичений пряний смак та аромат),  відвареного яйця, кубиків сиру фета або бринзи і помідорчика, заправлених оливковою олією та збризнутих, за бажанням, лимонним соком. Такий салат чудово вгамовує голод. Можливо чоловікам ця страва особливої ситості не надасть та для жінок це може бути прекрасна вечеря.

img_6513Єдине, необхідно врахувати, що листя свіжого, якісного салату дуже ніжне, а тому не терпить грубого поводження. При механічних пошкодженнях у місцях розриву тканин виділяється молочний сік. В ньому дуже швидко розмножуються мікроорганізми які знищують зелень. До того ж, зрізаний салат швидко в’яне. Щоб цього не допустити, салат збираємо коли він найбільше насичений вологою – зранку або ввечері. Зрізані з кореня рослини відразу поливаємо водою, легенько струшуємо та обережно кладемо в целофанові пакети. По приїзді додому, салат розбираємо на листки і ретельно миємо холодною водою кожен зокрема. Помиті листки на 10-15 хвилин викладаємо на тканину, щоб стікла зайва вода від надлишку якої салат також буде псуватись або злегка його струшуємо. Після цього листки кладемо в целофан та поміщаємо в холодильник. Ще краще для цих цілей використати пластиковий контейнер. Качанний салат на листки не розбираємо, а все решта робимо як описано вище. За таких умов зберігання, салат залишається хрустким і пружним до 5-ти днів, головне випадково не заштовхати його до задньої стінки холодильника від якої він може підмерзнути.

На заміну салату поспішає ряд інших овочів. Баклажани не тільки пишно цвітуть, а й почнуть за декілька днів віддавати перший врожай.

Перці ховають в листі вже досить великі перчинки.

А гіркий перець, що вирощується вдома на балконі в розсадних ящиках вже навіть достиг.

Огіркові стебла стають все вищі та вищі. Хоча вони самостійно чіпляються вусиками за натягнутий шпагат та таким чином піднімаються догори, для надійності та впорядкованості розміщення пагонів, ми час від часу обкручуємо стебла навколо шпагату. Почали збирати перші солоденькі хрусткі огірочки, посіяні 28.04 безпосередньо в грунт.

Помідори досягли висоти 130-150 см і стоять густою стіною. Під вагою плодів індетермінантних сортів окремі опори почали прогинатись.

Це і не дивно, адже врожай формується непоганий.

У високорослих детермінантних та кущових сортів помідорів (Потрібний розмір, Рум’яні, Пудовка жовта) почали достигати перші томати.

Набирають силу «осінні» помідори.   Сорт Перцовка вже навіть зацвів.

А ось озимій цибулі та цибулі, що вирощується в однорічній культурі з насіння через розсаду, ще рости і рости.

img_6330Початок липня продовжує тішити буйним цвітом літніх квітів. Палахкотять не тільки однорічники (брахікома, сальпіглосис, чорнобривці, сальвія), масово цвітуть багаторічні квіти: пестемони, юка, лілейники, лілії, жоржини, аконіт, астільба, рудбекія, ромашки та інші, що разом створює неймовірну красу.

04 липня 2016р. (t: +14,1 /+22,5 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь