Горох – випробування врожаєм




img_6102Горох поділяється на три сортогрупи:

  • Лущильний. Має гладенькі, круглі горошини, містить багато крохмалю та мало цукрів. Вирощують на сухе зерно, яке очищають від шкірки та використовують для приготування супів і пюре. В магазинах продають на вагу та пакетоване сухе зерно саме лущильного гороху.
  • Мозковий. Сухе насіння цього гороху зморшкувате і своїми звивинами схоже на мозок, звідси відповідна назва. Містить досить багато цукрів, завдяки чому йому притаманний солодкуватий присмак. Такий горошок смачний у свіжому вигляді. Також він чудово підходить для консервації та заморозки.
  • Цукровий. Стручки не містять пергаментного прошарку, через що використовують цілі плоди із недозрілим зерном.

Ми вирощуємо переважно мозковий горошок так, як у нього найбільш широке використання.

Щоб отримати хороший врожай, підбирається одна з найкращих грядок. З досвіду знаємо, що навіть в найменшому затінку горох погано плодоносить. На бідній землі без підживлення рослини слабо розвиваються, а зерно буде дрібне та несмачне. Якщо не внести вапно, на кислій землі горох також не вродить.




Посів здійснюємо дуже рано, ще в березні, як тільки стає можливим працювати із землею. Як правило, це друга половина березня. Практика переконує, що чим раніше сіємо, тим на більший врожай можна сподіватись. Затримайся з висівом хоча б на два тижні і це сильно позначиться на продуктивності. Справа в тому, що сходи гороху не бояться весняних приморозків, а ось води, як насінню для проростання, так і рослинам для розвитку треба багато.  Рано навесні ґрунт має підвищену вологість. Із зростанням середньодобових температур верхні шари ґрунту підсихають, але добре розвинена до цього часу коренева система гороху має змогу використовувати запаси вологи із нижніх шарів. Завдяки цьому рослини краще забезпечуються необхідними речовинами, швидше ростуть та успішніше протистоять шкідникам і хворобам.

Підживлення провели двічі, на самій ранній стадії розвитку рослин, 29.04 та 07.05. І ось сьогодні завершили збір врожаю гороху і можна підвести підсумки та порівняти отримані результати.

В поточному сезоні вирощували наступні сорти та гібриди гороху:

Преладо F1. Дуже ранньостиглий гібрид мозкового горошку. Рослини середньорослі, висотою 90-100 см та потребують опор. Цвітіння почалось приблизно через півтора місяці після сходів (21.05) і ще через 23 дні (13.06) дозрів перший врожай. В цілому вегетаційний період від сходів до першого збору склав 65 днів.

Плодоношення рясне. Віддача врожаю дружня, за тиждень все зібрали. Горошини середнього розміру по 7-8 шт. в стручку. Завдяки скоростиглості, зерно було чисте, зовсім не попсуте шкідниками. Враження посівів хворобами не помічено.




Хоча виробник  запевняє, що горошини мають підвищений вміст цукру, особливого солоду не спостерігалось. Не дивлячись на це, загальні смакові характеристики зерна молочної стиглості досить хороші.  Та слід відмітити, що горошини дуже скоро старіють і ще в повністю зеленому стручку набувають насиченого горохового смаку. В цілому, гібрид вартий уваги.

Авола. Середньоранній сорт мозкового горошку. Рослини міцні, надзвичайно красиві, середнього росту (біля 90 см) та на відміну від твердження виробника, потребують підв’язки.

Розпочав цвісти через 54 дні після сходів (02.06). Перший врожай збирали ще через 20 днів (22.06). Загальний період вегетації до першого збору – 74 дні.

Горошини середнього розміру. В стручку розміщено 7-8 зерен. Смак хороший. Плодоношення дуже рясне, стручки висять просто один біля одного. Достигання дружне, збір врожаю проведено за 2 рази із інтервалом в 6-ть днів, що дуже зручно при консервуванні. З 2,8 м/п грядки (0,038 сотки) зібрали 2,2 кг чистого зерна. Щодо Аволи, то можна сказати, що від перших ростків цим сортом не переставали любуватись. Спочатку красивими, міцними рослинами, потім дружним, рясним врожаєм, а під кінець чистим якісним зерном. Чудовий сорт по багатьох параметрах, просто відкриття сезону.

280620163697Вера. Середньопізній сорт. Хоча на пакеті з насінням зазначено, що це лущильний горох, по всіх ознаках це мозковий горох. Рослини високі, 150-155 см та потребують опор. Цвітіння довготривале, розпочалось через 54 дні після сходів (02.06) і закінчилось через два тижні.

Біб злегка вигнутий човником. Горошини середнього розміру. В стручку знаходиться по 8-9 зерен. Смак задовільний.

Збір врожаю почали 25.06, на 77-й день вегетації та закінчили 09.07. З 1,1 м/п грядки (0,015 сотки) зібрали 0,8 кг чистого зерна.

Характеристика сорту, дана виробником, не витримує ніякої критики. Так на пакетику з насінням зазначено, що стебло має висоту 55-65 см і горох стійкий до полягання, але разом з тим рослини потребують опор. Звичайно, що потребують. Насправді горох вимахав у висоту на 150-155 см і за рахунок чого мав би проявити стійкість до  полягання не зрозуміло. Недостовірна інформація виробника щодо росту рослин призвела до того, що висоти виставлених опор абсолютно не хватало для нормального підв’язування.

Крім того, виробник зазначив, що цінність сорту проявляється у дружньому достиганні. Стосовно цього хотілося б сказати, що якби він мав по факту задекларовану висоту в 55-65 см, то достигання могло б бути дружнім. А так від початку цвітіння перших квіток він ще дві неділі ріс та цвів, цвів та ріс і як в такому випадку стручки можуть разом достигнути неясно. Дурня якась повна.

280620163695Телефон.  Середньопізній сорт мозкового гороху. Рослини потужні, високі, дійсно, як зазначає виробник, ліановидні, понад 1,8 м та потребують міцних і високих опор. Цвітіння як і віддача врожаю розтягнуті, що дає змогу протягом двох тижнів ласувати смачним, солодкуватим молодим горошком. Сильний гороховий смак набуває лише дуже стигле зерно. Горошини за розмірами великі по 6-7 шт. в стручку.

Збір врожаю розпочали 25.06, закінчили 09.07. Врожайність висока: з 3,5 м/п грядки (0,047 сотки) зібрали 2,7 кг чистого зерна. Чудовий сорт, улюблений.

Підсумовуючи викладене, можна відмітити наступне. Підбір сортів та гібридів гороху по строках достигання починаючи з Преладо F1 і закінчуючи сортами Вера і Телефон, дав можливість майже місяць мати вихід зеленого горошку (13.06 – 09.07). Переваги вирощування ранніх, низько та середньо рослих сортів і гібридів  наступні: немає проблем з опорами. В господарстві завжди можна знайти декілька невисоких кілочків. Завдяки ранньостиглості та дружньому достиганню низькорослого гороху Преладо F1 і Авола  отримали не пошкоджене шкідниками високої якості зерно та на звільненій площі провели посадку  розсади салатних видів капусти для осіннього збору.

280620163711Найвагоміші переваги вирощування середньо та пізньостиглих сортів високорослого горошку, це значний врожай з малої площі (витрачається менше ресурсів та часу на догляд), а у сорту Телефон ще й велике і солодке зерно, яке не тільки смачне у закрутках, а також яке із задоволенням вилущуєш із стручка та їси просто на грядці. Причому це можна робити довгий період, так як якщо нижні стручки вже досягли молочної стиглості, то на вершках рослини ще продовжують цвісти.

Найбільше по розмірах та найсмачніше зерно було у сорту Телефон.  Найкращу врожайність продемонстрували сорти Телефон та в два рази нижча зростом Авола.

09 липня 2016р. (t: +11,9 /+17,7 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь