Качани до морозів




100720163935На навколишніх дачах посівна пора давно скінчилась, а ми продовжуємо закладати грядки з овочами. А як інакше. Ось звільнилась грядка на якій зібрали врожай  мозкового горошку. Стали вільними аж 3,5 метри родючої, збагаченої азотом 45-ти сантиметрової полоси землі. Не стояти ж їй із середини літа не задіяною.

Та для ефективної і максимально продуктивної віддачі кожного клаптику городу, все плануємо далеко наперед. Завдання стоїть доступне і зрозуміле – зробити сезон збору кожної культури максимально довгим. Щоб воно було ще простим, виходимо з наступного. За основу береться період  від першого посіву до останнього, який розбивається на приблизно рівні проміжки. З визначенням необхідної площі трішки складніше. Головне не засівати, а відповідно не вирощувати лишнього. Щоб не вийшло так, що зібрано врожай ще лише з першої площі, а вже все збридив, а там на підході друга, третя хвиля які навіть очі бачити не хочуть. Отож, ділянки закладаємо невеликі і найбільші в самий сприятливий для росту культури період. Вже розповідали, як вирощуємо редиску. Наразі мова піде за кукурудзу.




Щоб мати змогу збирати качани із липня і до морозів, зробили декілька посівів в різні строки. Перший здійснили ще 06.04, другий з інтервалом в два тижні – 20.04. Розсада до висадки на грядку росла на балконі де чудово почувалася так як молоді рослини кукурудзи добре виносять незначний брак освітлення та легко приживаються після пересаджування. Розсада висаджувалась на постійне місце у віці 16-ть днів перша (28.04) та 6-ть днів друга (07.05).  Для кукурудзи вік розсади в межах 20-ти днів абсолютно не принциповий. Головне, щоб рослинам було тепло, а тому застосовували накриття із агроволокна.

Третій посів провели 07.05 безпосередньо в ґрунт на грядку, заплановану для вирощування кукурудзи. Щоб сходи не були зріджені в гніздо через одне клалось по 2 насінини.

Наступний, четвертий, посів здійснили 17.05 у відкритий парничок. Планувалось, що кукурудза буде висаджена на ділянку після збору редиски, як першої культури. Сходи кукурудзи, як правило, появляються на 5-6 день, але цей процес може розтягнутись до 11-12-ти днів. Коли зрозуміли, що ростків марно чекати, наступну партію насіння висіяли 31.05 в лоток із підготовленим субстратом. Внаслідок  такого зміщення строків посіву, грядка після закінчення збору редиски ще 10-ть днів чекала розсаду кукурудзи. Рослини, віком 8 днів, висадили у відкритий грунт 13.06.




Та на цьому кукурудзяний марафон не завершився. Допоки на грядці достигав горошок, підростала розсада п’ятого посіву кукурудзи. Про неї ми подбали заздалегідь, густенько посіявши 22.06 зерно у спеціально для цього відведене місце – шкілку.

Сьогодні розсаду вік якої 12-ть днів розсадили на підготовлену грядку. Ці рослини ще зовсім маленькі, але сподіваємось, що до перших морозів вдасться зібрати весь врожай.

В цілому сформували посадки кукурудзи, які мають різні фази розвитку. Саму молоду, 12-ти денну розсаду, сьогодні тільки посадили. Передостання, четверта, впевнено набирає міцності і зараз має висоту біля 50 см.

Та найбільше радує сама перша, квітнева. Вона не тільки вимахала у висоту до 1,8 м, а й закладає качани.  Кукурудзяний конвеєр запущено. Будемо чекати результатів.

090720163794Та не тільки кукурудзяні качани ми маємо намір збирати до морозів. Хрумкі і соковиті качани, хоча правильно – головки, ранньої капусти, вирощені осінньою порою, набагато ніжніші та смачніші за своїх родичів, пізньостиглих сортів капусти. Для квашення вони саме те, що треба, а ось для салатів придатні мало, так як є твердуватими та гірчать. Щоб дійти до кондиції їм треба буде місяць – другий полежати. А в цей час рання осіння капуста – саме те, що треба.

 На наших грядках вже росте декілька видів білоголової капусти різних строків посіву. Серед них найближче до збору красуня рання капуста сорту Куор Ді Буе Гроссо із конусовидними головками. Після рясного дощику їй особливо комфортно.

Тішаться ранковим росам середньостиглі гібриди капусти.  У них зараз саме формується головка.

100720163847

Авак F1

Пізньостиглі сорти ще лише активно нарощують зелену масу. Згодом сформовані в листках запаси поживних речовин стануть основою для майбутнього врожаю.

Але разом з тим, маємо зовсім молоді насадження.  Вік цієї капусти лише 35 днів. Теоретично за хорошого догляду вона до морозів також має встигнути вирости. Та час покаже. Будемо не лише сподіватись, а й всіма силами допомагати їй в цьому.

Якщо вже говорити про головки, то не можна не згадати цибулю. Вона зараз на вершині свого розквіту: густа, потужна, висока. Ріпка ще не велика та з кожним днем стає відчутно більшою. Ще місяць і можна буде збирати врожай.

100720163912Але зараз найважливіше пильно слідкувати за її здоров’ям. Волога і тепла погода дуже сприяє поширенню хвороб цибулі і в першу чергу різних видів борошнистої роси. Вряди-годи окреме перо покривається сіруватим нашаруванням. Це серйозний сигнал, який свідчить, що посадки цибулі у великій небезпеці. Щоб вилікувати рослини та не допустити поширення зарази, цибулю оброблено препаратом природного походження Циркон. Якщо через 2-3 дні виявиться, що дія препарату була не ефективною, прийдеться вдатись до більш радикальних засобів захисту.

09 липня 2016р. (t: +11,9 /+17,7 0С)9




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь