Ой гарбузе ти перістий




Вибір гарбузів на сьогодні надзвичайно величезний. За бажанням можна виростити плоди круглі, як м’ячики, або у формі груш, чи схожі на грибочки. Поверхня також яка хочеш: гладенька, ребриста, пухирчаста. Щодо кольорів то тут різноманіття як у квітнику. Барви нерідко розкидані смугами, мазками, плямами, штрихами завдяки чому забарвлення гарбуза має строкатий, іншими словами – перістий, а іноді навіть химерний вигляд.

По вазі окремі просто карликові, але є справжні гіганти із світовим рекордом біля тисячі кілограмів. В Україні також ведеться фіксація найбільших гарбузових рекордів. Особливо приємно, що часто призові місця займали наші земляки волиняни. Так, в офіційному «Реєстрі рекордних українських гарбузів» зазначено, що на сьогодні рекордсменом є житель Любешівського району Абрамович Г.М. якому вдалося в 2014 році виростити  гарбуз сорту  Атлантичний гігант Діла вагою 131,7 кг. Це досягнення також зареєстровано в «Книзі рекордів України». На другому місці Кравчук П.А. з Любешова у якого гарбуз сорту Титан набрав 120,5 кг.




Різняться гарбузи не тільки формою, кольором та вагою плоду, а й призначенням. Одні сорти і гібриди використовуються на корм худобі, інші мають столовий напрямок, а є й такі, що стають чудернацькою прикрасою саду та інтер’єру. Наш підхід до вибору гарбузів набагато прозаїчний та практичній і полягає в наступному.

Гарбуз на вузьких грядках може бути не дуже зручною культурою і проблемою тут є його довгі, повзучі стебла які нерідко досягають 4-5-ть метрів, а в окремих сортів навіть до 15-ти метрів. Але завдяки селекційним розробкам кущові форми гарбуза стали далеко не рідкістю і саме таким сортам віддаємо перевагу. Завдяки їм економимо площу, біля них зручно працювати, а гарбузки лежать всі один біля одного, рясно вкриваючи грядку.

Ще однією нашою вимогою до сорту є плоди в діапазоні 2-3 кг. Розрізаний гарбуз має досить короткий термін зберігання, обмежений 4-5 днями. Невеличкий гарбуз за цей період якраз встигаємо використати, а тим часом інші плоди лежать неушкодженими і свіжими та чекають своєї черги. Гарбуз ласий до поживи і на родючому ґрунті навіть дрібноплідні сорти можуть набрати чималих розмірів, а тому систематичні підживлення не проводимо. Максимум одне на початку росту для хорошого старту і мульча як можлива альтернатива.




Але яким би компактним не був кущ і ідеальні по розмірах плоди, звичайно, що вирішальне значення має смак.

Якостями які хочемо бачити в гарбузах, наділений сорт Малишка від ТМ «Гавриш». Ним не можемо натішитись. Відноситься до ранньостиглих. Рослина кущового типу, компактна. Добре утворює зав’язь, урожайна. Плоди темного сіро-зеленого кольору з коричневим відтінком, невеликі, вагою 2-2,5 кг. М’якоть чудових смакових характеристик. Хоча як і більшість ранньостиглих сортів не відзначається особливою лежкістю, до січня зберігається добре. До речі, у гарбузів прослідковується наступна закономірність: чим пізніший сорт, тим краще він зберігається.

Щоб мати змогу ласувати гарбузовими стравами аж до літа, очищену від шкірки і прилеглої насіннєвої частини м’якоть, дрібнимо на невеличкі, 3-4 см кубики, які порційно в целофанових пакетах поміщаємо в морозильну камеру. Звичайно, що вітамінів при цьому у гарбуза меншає, але зберігається багато інших різноманітних корисних речовин, а також смак і аромат.

Улюбленою стравою залишається гарбузова каша. Для приготування нарізану кубиками м’якоть 20 хвилин відварюємо у невеликій (щоб ледь покрило) кількості води. Далі її розтираємо товкачиком  до однорідної маси і добавляємо молоко. Як все це закипить, засипаємо тоненьку вермішель чи локшинку, інколи використовуємо пшоно, солодимо, щіпка солі також не завадить і обов’язково кладемо грудочку масла. За 10-15 хвилин ароматна гарбузова каша готова.




Гарбузове насіння домашнього збору як посівний матеріал використовуємо дуже рідко, адже великі квіти легко перезапилюються вітром і доступні всім бажаючим комахам. Через перехресне запилення гарбуз швидко втрачає сортові ознаки, що нерідко супроводжується зниженням харчової якості. Тому зібране і підсушене на повітрі насіння викладаємо на деко та ставимо в духовку. Частенько заглядаємо до нього, ретельно перемішуємо і ось вже маємо смачнюсте смажене гарбузове насіння, або диньки, як казала баба.

Щоб отримати сортове насіння, жіночу квітку яка щойно відкрилась необхідно запилити вручну ростучим поруч пустоцвітом і зразу ж закрити її паперовим пакетом. Як би нічого особливо складного в цьому немає і при бажанні це можна зробити та переважно насіння купляємо.

Під гарбузи відводимо зовсім мало місця, 2,5-3,0 погонних метра грядки на яких робимо три гнізда по 2-3 насінини Цього достатньо, щоб виросло 8-10 гарбузок, а більше нам і не потрібно. В цьому сезоні насіння першого посіву, зробленого 29.04 не зійшло, а тому 17.05 прийшлось пересівати. Сходи появились в останні дні травня, але завдяки ранньостиглості сорту, плоди до середини вересня встигли добре визріти. Це дуже важливий показник і від нього залежить чи буде гарбуз гарно зберігатись. Ознакою визрівання стала підсохла, жорстка плодоніжка, насичене, яскраве забарвлення і чіткий малюнок поверхні гарбузів та тверда шкірка.

Допоки у вересні тривала суха і тепла погода, гарбузи не поспішали забирати з грядки, але перед марудними осінніми дощами плоди перенесли в прибудову. До того ж, це захистило їх від приморозку на початку жовтня який міг завдати непоправимої шкоди і звести нанівець перспективу довготривалого зберігання. З гарбузками поводились дуже обережно, щоб ненароком їх не травмувати. Слідкували, щоб бува не відламалась плодоніжка, щоб не тріснули, чи не пошкодилась шкірка, адже в такому випадку виникає загроза загнивання через інфікування грибковими хворобами місця розриву тканин. Окремо відклали молоді, недозрілі гарбузи. Їх використаємо першими. Такі плоди також довго лежати не будуть.




В прибудові гарбузам було добре і процес достигання та підготовки до зберігання підійшов до фінішу: випарувалась лишня волога, шкірка зміцніла, м’якоть стала більш цукристою та ароматною.

Сьогодні забираємо гарбузи поближче до дому. Складемо їх у підвалі будинку. Умови для зберігання там найкращі, адже приміщення сухе, прохолодне, темне і добре провітрюється. Декілька плодів перенесемо на засклений балкон, він також значною мірою відповідає зазначеним вимогам, от тільки ряденцем ці ягідки притінимо і з гарбузами буде наведено лад.

21 жовтня 2016р. (t: +4,8 / +6,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Please turn AdBlock off                               Будь ласка вимкніть AdBlock

Повідомлення для користувачів AdBlock

Будь ласка вимкніть блокування реклами для цього сайту. Це допоможе нам його розвивати та оплачувати хостинг.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.