Вибираємо субстрати для розсади




Життя рослини розпочинається в землі. Саме там пробуджується насінинка і те, що з неї виросте, буде настільки гарним та здоровим, як ґрунт в якому вона росте.

В овочівництві в багатьох випадках без розсади не обійтись. Однією із важливих складових успішного вирощування розсади є правильний підхід до формування земляної суміші власного приготування та вдалий вибір готових  субстратів у мережі спеціалізованих магазинів і тут необхідно бути особливо перебірливим. Самостійно готуючи земляну суміш хоч приблизно орієнтуєшся чого і скільки давав, а готовий субстрат – це дійсно може бути кіт в мішку якщо це не авторитетний виробник. Адже в магазині візуально не подивишся що ж там насипали і підходить це нам чи ні. Приходиться покладатись виключно на інформацію подану виробником щодо складу поміщеного в пакет добра і сподіватись, що обманом там не пахне.




Відразу хочеться зазначити, що питання вибору непроста справа, адже виробників на ринку дуже багато, а їх асортимент продукції ще більший. Отож ходимо і вивчаємо. Задача зрозуміла і зводиться до двох умов: надійно і не дуже витратно.

Найправильнішим є варіант підбору субстратів на яких прямо вказується, що він призначений для вирощування розсади. Але якщо такий відсутній, то вибираючи щось серед наявних, орієнтуємось на наступні критерії.

Дивимось на склад. Нажаль в Україні відсутні державні стандарти які зобов’язують виробників вказувати детальний перелік компонентів і ґрунтом можна назвати що хочеш, навіть перемелений картон. В кращому випадку все зводиться до простого списку найменувань складових без зазначення пропорцій їх змішування та норм наявності, як от мікроелементів.

Якщо на пакеті зазначено, що до складу входить курячий послід чи перегній це для вирощування розсади не використовуємо так як, скоріше за все, ця суміш призначена для підживлення або вирощування дорослих рослин, а в молоденької розсади викличе надмірне наростання зеленої маси на фоні зниження загальної міцності та стійкості.




Варіант із верховим і низинним торфом, піском, керамзитом, вермикулітом чи агроперлітом та додаванням мінеральних добрив нам вже більше підходить. Така суміш є пористою, пухкою, водо- і повітропроникною та добре утримує кореневу систему рослин. Нерідко виробники ще добавляють кокосове волокно, мелену кору, сфагнум та інше, але тоді необхідно зважати наскільки це підійде для посіву та проростання дрібного насіння, адже глибина загортання буде мінімальна і шматок кори це явно не те, що треба.

Далі звертаємо увагу на кислотність, адже більшість городини добре росте лише при нейтральному рівні. Отож, орієнтуємось на діапазон 5,5-6,7 і все що в нього не вписується зразу ж відбраковуємо.

Важливий показник – вміст азоту, фосфору і калію. Для проростання насіння та розвитку молодої розсади найбільш прийнятною є норма до 300-350 мг/л.  Особливо небезпечним є перевищення рівня азоту. Тому цією інформацією ніколи не нехтуємо. Це як пересолений суп. Краще при потребі потім дещо підживити рослини як ламати голову, що з цим хворобливим буйством робити.

Ще одна деталь. Якщо уважно придивитись до написів на пакетах, можна помітити, що склад у багатьох торф’яних субстратів приблизно однаковий, але по факту якість виходить різною. З цим також неодноразово  стикались. Нерідко виробники в гонитві за привабливою ціною економлять на важливих, якісних і дорожчих компонентах. В переліку на пакеті як би все внесли, а реально це мізер або взагалі відсутнє. Тому, купуючи субстрат необхідно звернути увагу на цінник і не бігти стрімголов до каси, тішачись низькій вартості, адже коротка радість від здавалося б вдалого придбання може повернутися великим розчаруванням та глибокою гіркотою від отриманої невдачі при вирощуванні навіть найбільш витривалих рослин.




Звичайно, що купляючи субстрат невідомого виробника віримо йому на слово, адже товар добре запакований і недоступний. Але все ж момент істини великою мірою відкривається після того як розріжеш пакет. Навіть без складних лабораторних аналізів вдається в цілому визначитись чи підходить він нам. Зір, нюх та дотик навіть новачкам справи можуть передати дуже корисну інформацію та допомогти відрізнити хороший субстрат від поганого. Субстрат придатний для вирощування розсади має темно-коричневий колір, містить видимі перепрілі рослинні рештки дрібної фракції, видає приємний грибний запах землі, пухкий, пропускає повітря і добре вбирає та утримує вологу. Гарно замочений водою, при стисканні виділяє рідину жовтого-коричневого забарвлення. Якщо придбаний субстрат повною мірою відповідає зазначеним критеріям, сміливо розпочинаємо наповнювати ящики та висівати насіння.

Субстрати чорного кольору які бруднять руки, порохоподібні, які у вологому стані перетворюються в болото, збиваються в грудку чи розлазяться як глина, а також з великими органічними елементами під розсаду в чистому вигляді не даємо і якщо вже такий ненароком купили, використовуємо його лише як один із компонентів для приготування ґрунтових сумішей.

В ході вирощування розсади випробовували готові субстрати від різних виробників переважно середньої цінової категорії із універсальним призначення або для вирощування розсади. Враження маємо наступні.




Торф’яний субстрат для розсади. Торгова марка «Агро Світ», виробник ПП «Тиква», (м.Рівне, вул.Млинівська, 18). Склад: якісний, екологічно чистий верховий та низинний торф, кварцовий пісок, глина, агроперліт, мінеральні добавки та мікроелементи (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo). Субстрат пухкої текстури, надзвичайно дрібненький.  Дуже добро вбирає воду. Видно, що містить добрива та агроперліт. Придатний для посіву навіть найдрібнішого насіння. Надзвичайно задоволені якістю.

Субстрат Універсальний для кімнатних рослин. Виробник ДП «Агроторф» ВАТ «Івано-Франківськ торф» (м.Івано-Франківськ, вул.Б.Хмельницького,69). Склад: суміш сфагнового торфу низького та високого ступенів розкладу, добрива, що містять макро- та мікро- елементи, крейда. Субстрат темного кольору, нормальної зволоженості, пухкий. Попадаються невеликі неперепрілі рослинні рештки у вигляді патичків та дерев’яних пластинок які особливих проблем не створюють і легко вибираються. Субстрат можна використовувати для посіву насіння будь-якого розміру. Розсада почувалася добре. Сподобався.

Субстрат «Поліський», Універсальний. Виробник ТОВ «Річ Ленд» (Рівненська обл., смт. Квасилів, вул.Індустріальна, 16а). Склад: верховий та низинний торф, митий річковий пісок, агроперліт, мінеральні добрива: азот 100-200 мг/л, фосфор 140-260 мг/л, калій 120-200 мг/л, мікроелементи (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo). Субстрат хорошої якості: темно-коричневого кольору, помірної зволоженості, пухкий, дрібної текстури, добре вбирає та утримує вологу. Придатний для посіву навіть найменшого за розмірами насіння. Візуально видно, що його основою є перепрілі рослинні рештки. Для вирощування розсади використовується вже декілька років і є одним із найкращих по критерію ціна-якість. Рослини добре ростуть, захворювань на чорну ніжку помічено не було.

Субстрат Універсальний для овочів, квітів та ягід. Виробник ПП «Ренесанс», (Рівненська обл., Острозький р-н, с. Новородчиці). Виробник запевняє, що до його складу входить верховий та низинний торф, річковий пісок, агроперліт, поживні речовини в доступній для рослин формі: азот 100-160 мг/дм3, фосфор 120-200 мг/ дм3, калій 120-140 мг/ дм3, мікроелементи (Fe, Mn, Cu, В, Zn, Mo). Субстрат густого чорного кольору, повністю однорідний, непогано утримує воду, але при пересиханні стає як перетертий в порохи камінець, тобто, сипучість зберігається, а волога не вбирається і довго стоїть кулькою на поверхні. Поживність цього субстрату також викликає сумніви і вирощувати виключно на ньому розсаду великий ризик. Застосовували переважно в суміші з луговою землею та компостом.

Субстрат «Floriо», виробник ТОВ «Рекорд» м.Рівне, вул. Павлюченка, 31  – темно-коричневого кольору. Містить багато середньофракційних неперепрівших, волокнистих рослинних рештків, шматки деревини. Не придатний дня посіву дрібного насіння так як через дуже грубу текстуру з нього неможливо  сформувати тонесенький покривний шар. Не видно в ньому і гранул добрив, що дає підстави також сумніватись в його поживній якості. Не сподобався.

Субстрат виробництва ТОВ «Макошь», Рівненська обл., с.Кустин. Субстрат був занадто сухий та погано вбирав воду. Скоріше за все містив високий процент низинного торфу. Для вирощування розсади малопридатний. Не сподобався.

01 лютого 2017р. (t: -6,8 / -2,2 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь