Липневі городні турботи

img_6680Пора посадок та посівів залишилась ген там далеко-далеко. Зрідка щось таки досіваємо та досаджуємо та то вже не те. Відійшли в історію надоїдливі травневі виполювання бур’янів. Зараз на замульчованих грядках чистота та порядок, а на широких міжряддях плоскоріз Фокіна миттю усуває всі проблеми. Під щедрим липневим сонцем ніжаться баклажани, кольоріють помідорки, тужавіють перці. Вдосталь молодих овочів, щоб зварити червоний борщик. Красота… Та дуже розслаблятись не варто, рослини на городі ще сильно потребують нашої уваги та турботи, а тому до діла.

До середини липня у кущів перцю маємо розлогу крону обвішану досить великою зав’яззю. Враховуючи те, що пагони у перцю дуже крихкі, з метою уникнення їх обламування під вагою ростучих перчин, провели підв’язування синтетичним шпагатом, надаючи тим самим другий рівень опори. Молода зав’язь перчиків ніжна та вразлива. Для запобігання підгниванню, систематично оглядаємо її та знімаємо з неї перецвілі пелюстки. Також обриваємо некондиційні, пошкоджені перчинки. Толку з них все одно вже не буде, а поживу на себе відтягають. Якщо їх позбутись, здорові плоди ще краще розвиватимуться.  При вирощуванні перцю велику увагу приділяємо вологості ґрунту. Без води якісного врожаю не отримати, отож за лійку і гайда. Показником хорошого самопочуття перцю є більш світлий колір молодого листя в порівнянні з іншими. Наші перці саме так виглядають, а тому закінчили планові підживлення комплексними мінеральними добривами з мікроелементами яких провели 6-ть разів, останній раз сумішшю нітроамофоски та гумату калію. Подальше підживлення буде проводитись лише органічними настоями.

img_6701Високорослі помідори сіганули на висоту 150-160 см та потребують ще одного, вже четвертого рівня опори. Обов’язково підв’яжемо і це ще не останній раз. Не забуваємо злегка проріджувати крону для кращої циркуляції повітря. Також обрізаємо нижнє листя.  При вирощуванні помідорів з підживленням стараємось не переборщити, бо матимемо замість гігантів помідорів гігантське листя на товстелезних стеблах. Грунт у нас досить поживний, мульча також робить свій внесок, тому підживили 1-2 рази ще в травні комплексними мінеральними добривами з мікроелементами і досить. А ось деревного попелу не жаліємо. Він багатий на фосфор і калій, які так полюбляють помідори, а також кальцій.  До того ж,  достатній вміст калію і кальцію в землі стримує розвиток багатьох хвороб помідорів і серед них така собі не хвороба – вершинні гниль і грізний альтернаріоз. Молоді посадки «осінніх» помідорів навпаки зараз активно підживлюються, адже їм необхідно прискорено рости щоб мати силу протистояти різноманітним напастям і встигнути віддати врожай. Також обов’язково проведемо мульчування цієї грядки.

Найбільшою загрозою для помідорів сьогодні є хвороби. Завдяки сприятливим для їх розвитку погодним умовам, які складаються в цю пору, вони так і чагають навколо наших кущів та все норовлять всерйоз та надовго там оселитися. З перших чисел липня з щотижневою періодичністю проводимо захисні обробки посадок. Для цього послуговувались народним способом (харчова сода + йод) та використовували біопрепарат Циркон. Огляд стану рослин викликає певні сумніви щодо надійності вжитих заходів. Зрідка помітно окремі вражені листочки які зразу ж видаляємо чим не даємо можливості патогенам розростатись. Особливо потерпають «осінні» помідори. Хвороби ще не набули поширення і чекати цього ми не збираємось. Та є підстави вдатися до більш радикальних засобів.

Враховуючи те, що вже майже дві неділі збираємо стиглі плоди, використаємо Квадріс, у якого термін очікування після обробки лише 5 днів в комплексі з Імуноцитофітом (стимулятор захисних реакцій рослин який підвищує стійкість до захворювання) та плюс Хелатин Мікс, що являє собою набір мікроелементів у хелатній формі. Застосування цього препарату сприятиме підвищенню імунітету рослин.

Хелати допомагають рослині засвоювати поживні компоненти. Хелатуючий агент (хелант) як би охоплює мікроелемент і при контакті такої сполуки з клітинною мембраною сприймається нею як споріднена структура. Завдяки цьому підвищується ефективність підживлень. Так, якщо зазвичай мікроелементи рослиною засвоюються лише на 30-40%, то в хелатній формі більше як на 90%.

Баклажани також досягли продуктивного віку. На кущах зараз є не лише цвіт, а й плоди. Йшли до цього малюсінькими кроками, особливо у холодний та вітряний травень. Щоб виростити потужні кущі прийшлось провести 7 кореневих підживлень, останнє з додаванням гумату калію. Додатково здійснили листову обробку баклажанів комплексом препаратів аналогічно як помідорів (Квадріс + Імуноцитофіт + Хелатин Мікс).

Враховуючи те, що рослини досить великі та розгалужені, колорадські жуки вже мають змогу приземлитись зверху на листя. Вони  можуть не тільки об’їсти вершки, а й відкласти яйця для розмноження чисельного потомства. Ото тоді вже може бути серйозна проблема, особливо якщо навідуватись на дачу частіше, ніж раз в тиждень немає змоги.  Шкідників мало, тратитись на препарати не вигідно, тому оглядаємо посадки на наявність жуків і яєць та збираємо їх вручну.

img_6700Картоплі колоради також дошкуляють. Розвинулось вже нове покоління, а харчів починає бракувати, адже картоплиння вже давно полягло та починає жовтіти. Жирні личинки зараз картоплі особливої шкоди на завдадуть, бульба вже сформувалась та дивитись спокійно на цих обжор немає сили. Добре, що сидять лише на окремих кущах. Пробіжусь по грядках з відерком раз, другий, пострушую і проблему буде вирішено.  На ранніх стадіях розвитку картоплі і до цвітіння з нашестям жуків добре справлявся препарат Нупрід 600, яким обробили посадковий матеріал, а тому потреби додатково застосовувати щось від шкідників не було.

Систематично оглядаємо кукурудзяні посадки на предмет наявності сажки. Цей своєрідний гриб може вражати рослини протягом всього періоду вегетації та найбільш висока сприйнятливість кукурудзи до даного захворювання в період від появи волоті до набуття зерном молочної стиглості, тобто саме зараз. Сорт Сахарний поток (№1) закінчує цвітіння та наливає зерно. Висота рослин 2,2 м. Суперсолодка F1 (№2) активно цвіте. Висота рослин до 2,0 м. Сорти Русалочка та Суперсолодка F1 (№3) лише починають викидати суцвіття. До того ж, якщо проґавити розвиток гриба на дорослих рослинах, можуть постраждати наші молоді посадки №4  і №5. Сажка найчастіше росте на качанах і являє собою пухирчасте утворення, заповнене спочатку сірувато-білою, а згодом, при дозріванні, чорно-оливковою масою теліоспор. При дозріванні гриба, покривна оболонка тріскається, а спори розносяться вітром. З метою уникнення поширення зараження і, що дуже важливо – ґрунту, адже життєздатність спор зберігається до 4-х років, при виявлені сажкові утворення негайно будуть видалятись та утилізуватись. До речі, дозрілі спори сажки є отруйними і вражені рослини на корм тваринам не використовують.

Підживлення кукурудзи проводиться лише на останній, п’ятій по строках, грядці, на яку 09.07 висадили 12-ти денну розсаду.

img_6670Цибуля, посаджена під зиму, вже починає самостійно полягати. Хоча побутує думка, що для пришвидшення достигання цибулин стебла треба викладати, цього не робимо, так як вважаємо, що матінка-природа сама краще знає, що і коли необхідно робити. Під час примусового заломлювання різко зменшується перетікання поживних речовин з пера в головки, а також відбувається механічне пошкодження, розрив живих тканин. В утворені рани проникають хвороботворні мікроорганізми які спричиняють розвиток різноманітних гнилей та роблять цибулини непридатними  для довготривалого зберігання. Тобто, своїм трудоголізмом можна завдати рослинам  більше шкоди, ніж вигоди.

Цибуля, яку вирощуємо з насіння через розсаду, тиждень назад мала на окремих листочках брудно-сіруватий

покрив, викликаний несправжньою борошнистою росою (пероноспороз). Для захисту здорових рослин, а також з лікувальною ціллю провели обприскування біологічним препаратом Циркон.  Дія препарату виявилась дуже ефективною з відмінним результатом. Хвороби як не було. Перо чисте, зелене.

Для профілактики та стійкості через тиждень покропили цю цибульку, а також огірки ще розчином Квадрісу, Імуноцитофіту і Хелатину Мікс.

img_6771На огірках 09.07 Циркон застосували також. Якщо вогнище захворювання виявлено на цибулі, огірки автоматично потрапляють в зону ризику і потребують профілактичного захисту, адже борошнисті роси дуже полюбляють розвиватись на цій культурі.

Огірки завдяки вусикам можуть підтримувати свої сланкі стебла у вертикальному положенні. Та все ж регулярно проводимо контроль і направляємо огудиння в потрібну сторону, особливо молоде.  Якщо цього не робити, стебла, що ростуть із листкових пазує і які є  менш міцними за центральні, будуть обвисати та стелитись по землі. Прагнемо цього не допустити та сформувати шпалеру з рівномірним навантаженням на опори.

Липень для огірків саме пора активного плодоношення, а тому продовжуємо підживлення. Для цього використовуємо трав’яний настій чергуючи з сумішшю нітроамофоски та гумату калію. Поживу вносимо виключно під корінь. Добрива розчиняємо у воді, так одночасно здійснюється ще й полив. За відсутності необхідної кількості поживних речовин  плоди викривляються, а брак вологи робить рослини більш вразливими для заселення шкідниками. В цьому випадку особливо небезпечним є павутинний кліщ. Колонії цих малюсіньких комах  в першу чергу роблять облогу ослаблених від обезводнення рослини та своєю життєдіяльністю доводять кволу рослину до загибелі. Кріп, що росте поруч, дещо відлякує кліщів та полив це не заміняє. Отож, підживили, а тоді з врахуванням стану землі виливаємо ще декілька відер нагрітої сонцем дощової води з бочки.

Рання, цвітна капуста та броколі почали віддавати врожай, а тому особливого догляду вже не потребують. На вивільнені місця сіємо кріп. Середньостигла капуста також має чималі головки, пізня наростила хороший листовий апарат через що підживлення вже не проводимо. На цих посадках зараз головне не допустити розвитку і поширення різноманітних гнилей. Регулярно оглядаємо рослини та при виявленні забираємо та вивозимо з дачі пожовтіле, з ознаками захворювання  листя. З профілактичною метою від захворювань капусту обробили Цирконом.

Інше діло цвітна, рання капуста і броколі для осіннього збору. Висадили їх на грядку 26.06 зовсім маленькою у віці 24 дні.   За час що пройшов вона відчутно підросла, зміцніла. Окрім тепла та вологи цьому сприяють мінеральні підживлення які вже провели та ще будемо проводити. Попіл також даємо щедро. Адже він не тільки джерело поживних речовин. Завдяки високому вмісту кальцію він чудово покращує якість ґрунту нейтралізуючи кислотність, що дає змогу запобігати розвитку кили. На черзі мульчування.

З морквою та бобами взагалі немає ніяких проблем. Замульчована з цибулинням грядка стала не до вподоби морквяним мухам, а боби навіть на узбіччі городу непогано почуваються та дружно цвітуть.

16 липня 2016р. (t: +13,5 /+26,0 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь