Середньостиглі сорти капусти




Білокачанна капуста є надзвичайно популярним овочем. Не залежно від пори року страви з капусти йдуть нарозхват. Можливо, вони не такі вже й вишукані та делікатесні, зате добротні та ситні і підходять як на повсякдень, так і на свято.

Город також розпочинається та закінчується капустою. Її висаджують однією із найперших, а збирають останньою. Та нерідко серед літа виникає таке собі капустяне міжсезоння. Напевно, багато хто таке відчував. Ось, як би рання вже відійшла, а пізня ще не набралась. Цю нішу впевнено заповнять середньостиглі сорти і гібриди та, на жаль, вони не користуються великою популярністю. А дарма. По багатьох своїх характеристиках вони перевершують як ранню так і пізню капусту.




Середньостигла капуста стійкіша до розтріскування, а по вазі виростає більшою, як рання. В порівнянні з пізньостиглою вона ніжніша і солодша. Багато сортів та гібридів середньостиглої капусти придатні для квашення. Зберігається вона куди краще за ранню і мало що не дотягується до пізньої.

На наших грядках середньостигла капуста не новинка. Зараз навіть не зрозуміло, як без неї можна обійтися. Разом з середньопізньою на городі вона займає основний капустяний сегмент.

Вирощуємо її з самостійно отриманої розсади. При догляді основну увагу зосереджували на підживлені та поливах адже саме ці дві складові перш за все є запорукою хорошого врожаю. Звичайно, що велику роль відіграла покладена товстим шаром мульча із опалого листя та газонної трави. Не забували про захист від шкідників, так як в цьому році капустяна міль, садові мураха, білокрилка були особливо активні та наносили капусті великих збитків. Думали обійдеться народними методами відлякування. Поруч з капустою висадили залишки розсади селери. Скоріше за все комахи її не злякались, бо точили капусту хто як гаразд. В цьому напрямку нас сильно виручили інсектоциди Актара та Енжіо.




Капуста віддячила за турботу про неї непоганим врожаєм, готовим до першого збору ще в другій половині липня. Сьогодні зрізали останні головки і можна поділитися враженнями про середньостиглі гібриди які вирощували в цьому році.

Наомі F1.  ТМ KITANO, Японія.

Хороший гібрид, дуже задоволені. Достиг одним із перших. Окремі покривні листки на кінцях злегка рожеві. По мірі достигання колір стає більш насиченим. Головки середньої величини – 2,5-3 кг, красиві, округлі, тугі. Смакові якості високі. Добре витримує підвищені температури та брак вологи.

Кубок F1. ТМ Професійне насіння, виробник: Клоз Тез’є, Франція.

Кубок F1

Відмінний гібрид. Характеризується високою енергією росту та стопроцентною зав’язуваністю. У молодих рослин головки мають злегка конусовидну форму, але по мірі росту стають майже округлими. Капустини набрали вагу 2,5-3,0 кг, соковиті та хрусткі, чудово підходять для приготування салату із свіжої капусти. Гібрид добре протистоїть стресовим умовам, довго не втрачає товарні якості.

Пруктор F1. ТМ Садиба центр, виробник: Syngenta Seeds, Голландія.

Пруктор F1

Прекрасний гібрид. По строках достигання серед середньостиглих капуст  був найпізнішим. Хоча рослини не дуже потужні, головки формує великі – 3,0-3,5 кг, гарного вигляду, хорошої структури та смаку. Віддача врожаю дружна. Гібрид стійкий до розтріскування, тривалий час зберігає відмінну якість.

Вже тиждень стоїть прохолодна погода з помірними опадами. Але сьогодні ллє як із відра. Раніше планували в цей приїзд на дачу вибрати буряки, обірвати та полущити квасолю на зерно, залишки якої жовтіють на грядці, але куди ж в такий дощ. Та погода погодою, а збирати врожай треба, адже ось вони, перець, кабачки, шпарагівка, редиска, капуста так і просяться до кошика.

Редиска саме наросла. Восени вона ще більша, ніж була весною, грядка аж червоніє. Добре їй під агроволокном, затишно.  Від вологи соковита та хрустка. Пекінська капуста та салат також почуваються від такої погоди як в раю.

Збір кабачків вже майже завершуємо. Шкода, що ще ось трохи і ці рослини – сонцелюби під натиском холодів зовсім перестануть плодоносити. Та поки що маємо змогу насолоджуватись стравами з ніжних молоденьких кабачечків.

Як не дивно, адже максимальна температура 15 0С, помідорні грядки продовжують радувати врожаєм. Багато листя пожухло і повисло мокрим шматтям та від середини кущі ще зелені, окремі навіть продовжують цвісти, а на гіллі досить рясно висять плоди.

В цей час теплолюбним помідорам не солодко та і нам нема чого ловити гав. Якщо раніше збирали помідори лише після того, як вони добре зарум’яняться на кущі, то зараз зриваємо навіть ледь побурілі. В квартирі вони скоро дійдуть до кондиції, а ось на грядці з великою ймовірністю можуть захворіти та загнити. Так як йде дощ і плоди мокрі, кожний помідорчик приходиться ретельно протерти сухою шматиною, адже в вологій кучі вони зберігатись не будуть, а так за них можна бути спокійним.

Зараз найкраще гіркому перцю. На балконі йому тепло та світло. Вологи в ґрунті  також має скільки хоче. Навіть без підживлення на землі з-під розсади вимахав мало що не в людський зріст, продовжує цвісти і зав’язувати плоди.

24 вересня 2016р. (t: +10,5 /+15,6 0С)  




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь