У дачі пік віддачі – картопля




Картопля у цілому світі дуже поширена культура. На сьогодні виведено понад 3500 сортів цього овочу з найрізноманітнішими характеристиками, включно з екзотичним забарвленням м’якоті. Статистика зазначає, що в Україні вирощують біля 200 сортів картоплі вітчизняної та зарубіжної селекції, а Вікіпедія пише, що  на городах України під неї відводять до 70 % площ.

На нашій дачі картопля займає менше 20% площі на якій вирощуємо від 7-ми до 11-ти сортів. Цікавість спонукає щороку випробовувати якусь новинку, а тому поруч з улюбленими сортами постійно появляються інші, хоча зазвичай достатньо мати в розпорядженні лише 3-5 сортів різних строків достигання. Цей рік вдався дуже врожайним. В середньому зібрали в перерахунку на сотку  487 кг картоплі, хоча були сорти, які із сотки дали більше 500 кг. Поділимося враженнями про сорти картоплі, які вирощувались в поточному сезоні.




Тайфун. Сорт польської селекції. Вважається одним із найурожайніших сортів Європи. В Реєстр сортів рослин України занесений в 2008 році. Група стиглості – середньостиглий. Кущі потужні, висотою 90 см. Цвітіння досить рясне, квіти чисто-білі. Сорт непримхливий, добре виносить посуху, стійкий до захворювань, чудово зберігається. На фоні високої, стабільної врожайності відмічається великоплідністю, дрібної майже немає, доля товарних до 95-98%. Бульби красиві, овальні, гладенькі, жовтого забарвлення, з неглибокими вічками.  М’якоть світло-жовтого кольору, із хорошими кулінарними та смаковими характеристиками. Воно і не дивно, адже виробник запевняє, що вміст крохмалю 18,8-20%. В цьому році Тайфун показав врожайність 511 кг з сотки. Та для нього це не рекорд. Виробник запевняє, що можна очікувати навіть 700 кг з сотки і вважаємо, що це реально. Чудовий і перспективний сорт.

Дезіре. Сорт виведений в Голландії (Нідерланди). Примхлива красуня. Сорт середньостиглий. Для високого врожаю, який за інформацією виробника може сягати 600 кг з сотки, потребує хорошого агрофону. В цьому році зібрали в перерахунку на сотку 471 кг, хоча в середньому цей сорт у нас давав 300 кг з сотки. Кущі середньої висоти, 70-75 см, в середині червня  вкриваються рясним білим з фіолетовим відтінком цвітом. Бульби овально-продовгуваті, переважно великі, доля товарних 83-92%, шкірка червона. Вічок мало, глибина залягання від мілкої до середньої. М’якоть світло-жовта, з підвищеним вмістом крохмалю, за інформацією виробника 15,5-21,5%, при термічній обробці не темніє, розварюється слабо, смакові характеристики хороші. Для сортів картоплі голландської селекції властива стійкість до різноманітних захворювань бульб, а ось стійкість бадилля помітно нижча. З сортом Дезіре все складається навпаки: бульби нерідко вкриваються паршею, а ось там, де інші сорти потерпають від фітофтори, цей сорт демонструє непогану опірність. В цілому сорт вартий уваги.

Кондор. Середньостиглий сорт голландської селекції.  Кущ середньорослий, цвітіння досить слабке, квіти біло-фіолетові. Бульби великі, світло-червоного кольору. Доля товарних картоплин 85-94%. М’якоть світло-жовта, помірної крохмалистості (14% за виробником), при приготуванні не темніє, розварюється слабко, хорошого смаку.  Урожайність висока. В окремі роки по цьому показнику Кондор перевершував навіть сорт Ароза і давав 541 кг/с. В поточному сезоні до Арози йому було далеко, але 477 кг з сотки отримали.  У цього сорту проявляється висока стійкість бульб до комплексу захворювань. На початку червня бадилля Кондору вразила фітофтора. Розвиток хвороби вдалося локалізувати,  але на здорові бульби та хороший врожай не сподівалися. Але по факту виявилось, що голландські селекціонери, створивши сорт Кондор, знову підтвердили свій високий професійний рівень і ми зібрали вагомий врожай великих бульб без ознак ураження фітофторою чи паршею.

Коннект. Досить нова для наших полів розробка фірми «Den Hartig B.V.», Голландія (Нідерланди). У нас вирощувався вперше. Строк достигання середній. Кущ висотою 65-70 см. Молоденькі листочки біля черешка мають салатове забарвлення.  Бульби красиві, овальної форми, рівненькі, по розмірах більше до середніх, як до великих, шкірка жовтого кольору, гладенька. Вічок мало і вони не глибокі. М’якоть світло-жовта, не розварюється, смачна. Потенціал сорту до 700 кг з сотки. Ми отримали в перерахунку на одну сотку 392 кг, але маємо підстави сподіватись, що в наших умовах для нього це не верхня планка. Сорт сподобався, обов’язково виростимо Коннект ще раз, але із власного посадкового матеріалу.

Ароза. Країна – походження: Німеччина. Виведений в 2009 році фірмою «Uniplanta Saatzucht KG». Один із найулюбленіших сортів. На грядці посадки Арози ну дуже вже гарні: кущі високі (100-110 см), потужні,  рясно вкриті цвітом. Листя – велике, темно – зеленого забарвлення. Хоча сорт відноситься до групи ранньостиглих, зі збором не поспішаємо. Товсті стебла довго залишаються зеленими, але після того, як кущ повністю посохне, копати таку картоплю одне задоволення. Бульби в землі просто не вміщаються, так і пруть з-під мульчі. Корч на лопату за раз не візьмеш, адже одна картоплина може важити біля 800 г, дрібної практично немає. Картоплини продовгувато-овальні з мілкими вічками, шкірка рожево-червона, драбчаста, м’якуш жовтий, помірної крохмалистості, хорошого смаку. Урожайність стабільно дуже висока. Навіть в роки з найскладнішими умовами давав не менше 370 кг з сотки, хоча традиційно маємо більше 500 кг з сотки. Цей рік був рекордним, зібрали в перерахунку на сотку 568 кг, хоча потенціал сорту за інформацією виробника набагато більший – 700 кг з сотки.

Лаура. Один із улюблених сортів. Країна походження – Німеччина, розробник фірма «Europlant Pflanzenzucht GmbH». Середньоранній сорт картоплі столового призначення. Кущі доволі високі, до 90 см. Цвітіння не дуже рясне. Квіти білуваті з легким фіолетовим відтінком. Бульби переважно великі, вирівняні, овальної форми, красивого червоного кольору. Вміст крохмалю 16 %. Сорт стійкий до несприятливих умов вирощування та демонструє високу опірність захворюванням. Врожайність стабільно висока, середня 385 кг з сотки. В поточному сезоні отримали 486 кг картоплі в перерахунку на одну сотку. Та не тільки за хорошу врожайність поціновуємо цей сорт. Лаура завоювала прихильність через надзвичайно чудові смакові якості і аромат. Особливо апетитним з неї виходить пюре, так як  завдяки м’якоті темно-жовтого кольору, здається, що ця страва щедро приправлена справжнім домашнім маслом.  Отак просто їж і ще хочеться. Від такого сорту важко відмовитися.

Престо. Дуже ранній і високопродуктивний сорт. Виведений в Німеччині, розробник фірма «Europlant Pflanzenzucht GmbH». Назва сорту перекладається як «Швидко». Дійсно, вихід продукції розпочинається досить скоро. Ось тільки кущі набрали висоту якихось 60-65 см, ще навіть не цвіли, вірніше, ця стадія взагалі обминається, а з другої половини червня вже починають жовтіти. На 09 липня (71-й день від сходів) шкірка на картоплі була  майже загрубіла. Бульби середнього, більше до великих,  розміру. Доля товарних картоплин 85-93%. Шкірка гладенька, чистенька, жовтого кольору. Під кущем може бути до 20-ти картоплин. М’якоть жовта і як у більшості ранніх сортів – малокрохмальна. Смакові характеристики відмінні, картопля особливо нам сподобалась у смаженому вигляді. Врожайність стабільно висока, нерідко сорт потравляє в трійку найурожайніших сезону. В цьому році отримали врожайність в перерахунку на сотку 510 кг. Ще однією перевагою в порівняння з іншими ранніми сортами є властивість добре зберігатись. Чудовий сорт.

Слов’янка. Країна походження – Україна (Кіровоградський інститут агропромислового виробництва НААН). Один з найбільш відомих сортів. По строках достигання – середньостиглий. Кущі висотою 80-85 см, цвітіння рясне, квіти рожево-фіолетові. Бульби видовжені, рожево-червоні, доля товарних 82-90%. М’якоть світло-жовтого кольору з низьким вмістом крохмалю, не розварюється, як на наш погляд, середніх смакових якостей. Хоча багато картоплин має великі розміри, від цього сорту ми не дочекалися суперврожаю. Максимальна урожайність, заявлена оригінатором 392 ц/га. Ми в середньому збирали 321 кг з сотки. Слід зазначити, що  прогнозувати об’єми виходу продукції досить складно. Величина урожаю може значно коливатись так як сильно залежить від зовнішніх факторів. Якщо в цьому році сорт дав 439 кг з сотки, то минулого лише  227 кг. Стійкість до захворювань посередня. Лежкість хороша. Довго придивлялися до цього сорту, проводили заміну посадкового матеріалу, але нашого особливого схвалення він так і не отримав.

12 вересня 2016р. (t: +12,3 /+29,2 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь