Селеру на грядку

IMG_4300Виростити кореневу селеру довго та складно. Період проростання насіння дуже розтягнутий. Перше зійшло через 12 днів після посіву, але ще до 30-го дня появлялись все нові росточки. Молоденькі сходи дуже повільно розвиваються. Кінець лютого, розсадка малюсінька, початок березня маленька, середина березня, а це майже 50 днів від посіву, все одно мала.

Лише під кінець березня зарухалася, почала розростатись, міцнішати і ось сьогодні, на 75 день від сходів  будемо її висаджувати на постійне місце.

Виростити хорошу розсаду селери це лише півділа (слабкі рослини не дадуть хорошого врожаю). Не менш важливо правильно вибрати ділянку та посадити розсаду. Виходимо з того, що любить селера.  Вона вимоглива до родючості та вологості ґрунту.  Селера світлолюбна, при недостатньому освітленні коренеплоди не будуть великими. Грядка під селеру має бути з нейтральною кислотністю так як на кислій землі селера не росте.

Виходячи з цього місце під селеру вибрали в низинці яка добре освітлюється сонцем і при тому там достатньо волого. Підготовка ділянки традиційна, як для всіх культур (про це писали тут) . і включала внесення компосту, добрив, розкислення ґрунту та формування  грядки з бортиками. Неодноразово переконались, що найкращим супутником для селери є порей, тому висаджуємо їх поруч на одній грядці: біля одного бортика селера, а біля другого – порей.  Ямки робились загостреним кілочком на глибину коріння, відстань між рослинами в рядку 25 см.

Після того, як із розсадного ящика викопали рослини бачимо, що зразу під основою листкових черешків розрослося коріння. Якщо рослини так і висадити у ґрунт восени нічого окрім багаточисельних тоненьких мичок не отримаємо. Тому беру ножички і обрізаю навколо стовбурці всі бокові корінці. Лише в самому низу залишаю пучок коріння яке при необхідності теж злегка (приблизно на 1 см) вкорочую. Ось тепер розсада готова до висадки.

Розміщую коріння в землі таким чином, щоб зона із обрізаними корінцями була над поверхнею ґрунту так як саме тут буде формуватися головка. При цьому посаджені рослини спочатку лежать на грядці та з часом, по мірі потовщення місця росту коренеплоду, селера підніметься і набуде вертикального положення.

Розсада селери стійка до короткострокових приморозків і висаджена 2-3 декаді квітня дає кращий врожай, ніж висаджена в середині травня. Але під довготривалим впливом низьких температур, вона може стрілкуватись. Тому посадки селери закрили агроволокном.

Тим часом на балконі продовжує рости розсада теплолюбних перців та баклажанів яка незабаром також буде висаджена на грядки.

Помідори висівались в різні строки і самі перші вже ростуть під накриттям на грядках. А ось ті, що ще на балконі потребують все більше місця. Розсадні ящики розсунули максимально можливо.

Розкладають потужні сім’ядолі кабачки, за ними підтягаються огірочки. Якщо все вдасться, будемо з раннім врожаєм.

У кукурудзи також запущено конвеєр. Ось підростає висіяна 06.04 кукурудза сорту Сахарний поток, а 20.04 посіяно наступну партію Суперсолодка F1. І це ще не все, далі проведемо ще ряд посівів.

В той час як на грядці під агроволокном набирає сили група салатів, посіяних 14.03, на балконі піднімається молоденький салат сорту Азарт, посіяний 08.04. Йому сьогодні лише 15 днів після сходів.

23 квітня 2016р. (t: -0,7 /+13,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь