Редиска раз, два, три і чотири

IMG_4505Коли йде мова за весняні овочі та салати з них, перш за все згадується редиска. Чи з цибулькою та сметаною, чи просто так, без нічого, вона незмінно популярна. І не дарма, адже редиска чудово підвищує імунітет після довгої зими. До речі, їстівні не лише коренеплоди, молоденьке листячко також. Його добавляємо в салатні мішанки.

Сортів та видів редиски є дуже багато. Різняться вони не тільки технологією вирощування, а й формою, розміром, кольором та поживними характеристиками. Те, що називається на всі смаки. В цьому році вирощували чотири сорти:

  • Джолі, Професійне насіння (Клоз Тез’є, Франція)
  • Рудольф, Агропакгруп (Bejo Zaden, Нідерланди)
  • Сора, Професійне насіння (Нунемс Заден)
  • Кримсон Гігант, Профнасіння (Ансем С.п.а., Італія)

Редиска вирощувалась як попередня культура, після її збору грядка засаджувалась іншими овочами. Щоб період збору врожаю був як можна довшим, посів редиски проводився чотири рази:

1-й – 26.03. Посіяно сорти Джолі та Рудольф. Протягом всього періоду росту посіви були накриті агроволокном, натягнутим на дуги. Сходи появились на 9-й день, збір врожаю розпочався 05.05, через 31 день після сходів. На вивільнену грядку було висаджено розсаду пізньостиглої капусти.

2-й – 11.04. Вирощувались сорти Джолі та Сора. Посіви не накривались. Сходи появились через 6 днів. Збір продукції розпочався 21.05 (34 день після сходів). Після того, як звільнилась грядка,  місце редиски зайняла розсада пізньостиглої капусти.

3-й – 23.04. Висіяно насіння сортів Сора та Кримсон Гігант. Перші сходи появились через 8 днів і через 28 днів, 29.05, розпочався збір коренеплодів.  Місце редиски зайняла розсада кукурудзи.

4-й – 29.04. Це був ущільнюючий посів. По самому центру грядки робились два рядки які для відлякування ґрунтових шкідників і покращення характеристик коренеплодів, посипались кухонною сіллю. Насіння проросло через 6 днів, а ще через 2 дні по обох краях грядки висіяно насіння квасолі.  При такій черговості проведення посіву цих двох культур, рослини добре розвиваються та не заважають одна одній, адже квасоля зійшла лише 21.05, а вже 30.05 розпочався збір редиски яка на цей час мала 25 днів після сходів. Побутує думка, що за таких сумісних посівів редиска має особливо ніжний смак та великі коренеплоди. Не можу однозначно це підтвердити, але отримати на одній грядці знову ж таки два врожаї цілком вдається.

Ось як дивились всі чотири посіви 08.05. Протягом періоду вирощування поливи та підживлення не проводились.

В травні, особливо після 5-9 числа, редиску вже не сію так як можна просто бездарно перевести насіння, працю та час, адже за довгого дня та підвищених температурах отримати якісну продукцію практично не можливо. Також не сію редиску як маячну культуру для картоплі, цибулі з сіянки, моркви та інших овочів, як рекомендують в багатьох виданнях.170520163446 Маякувати дорогим насінням в наш час велика розкіш, а при вирощуванні на товарну продукцію можуть бути проблеми. Картоплю ми посадили 09.04 і одночасно нехай би посіяли редиску. Для сходів їй потрібно 6-9 днів та ще місяць для росту. Всього 35-40 днів.  А ось яка вже була картопля 17.05, хорошої редиски в такому загущенні не отримати. В посівах моркви чи цибулі з чорнушки, редиска своїм широким листям глушить основну культуру, а для цибулі із сіянки створює підвищену вологість, що може спровокувати розвиток різноманітних хвороб. Ні, краще нехай вже все росте на своїх місцях та окремо.

А тепер про сорти редиски, що вирощувались в цьому році.

Сорт Джолі. Отримали коренеплоди відмінної якості: однорідні, округлої форми, червоного кольору, соковиті, хрумкі, без надлишкової гіркоти, не пошкоджені шкідниками. Середня вага одного 22-26 г, окремі 32 г. Рослина має коротку гичку. Віддача врожаю розтягнута і розпочалась на 31-34 день після сходів. Добре виносить часткове затінення адже весь період вегетації проходив під агроволокном. Навіть перестиглі плоди не випускали квіткові стрілки та мали хорошу внутрішню структуру.

Сорт Рудольф. По ціновій категорії сорт дорожчий, ніж сорти Джолі та Сора. Але він того вартий – редиска смачна, красива та велика. Добре росте в умовах закритого ґрунту. Перший врожай можна було б збирати вже на 25-й день після сходів, але почекали до 31-го, коли ріпки набули ваги 33-35, а окремі 40-42 грами. Коренеплоди округлі, вирівняні. М’якуш білосніжний, хрумкий, приємного смаку.

Сорт Сора. Відмінний сорт із стабільно високим результатом. Основні переваги: швидкостигла, великоплідна, стійка як до низьких так і підвищених температур, добре плодоносить навіть в легкому затіненні, чудові смакові якості. Редиска готова до збору вже через 25 днів. До цього часу коренеплоди набирають вагу 36-44 г.  Редисочки одна в одну, красивої форми, з маленькою гичкою.

Сорт Кримсон Гігант. Нажаль, отримати врожай редиски цього сорту не вдалося. Вся редиска не утворюючи коренеплід випустила квіткові стрілки. Сорт висівався в два строки на окремих грядках поруч із сортом Сора. В обох випадках результат однаковий – 100% цвітушність. Там де Сора радувала щедрим урожаєм, Кримсон Гігант давав лише сировину для компостної ями. Спробую провести контрольний осінній посів із подвоєним інтервалом між рослинами в рядку.

Збір редиски завершено. За весняний сезон було отримано біля 10 кг коренеплодів. Наступні посіви проведемо аж під осінь.

03 червня 2016р. (t: +11,5 /+21,3 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь