Захищаємо помідори

100720163902Щоб отримати хороший врожай городини, при вирощуванні багатьох культур замало лишень створити сприятливі умови в плані освітлення, живлення і водного забезпечення. Велику роль відіграє також захист рослин від багаточисленних шкідників та хвороб. Якщо говорити про помідори, то найбільшими шкідниками які можуть нашкодити є личинки травневого хруща та колорадський жук у всіх своїх стадіях розвитку. На щастя  нашим помідорам ці комах не завдають великої шкоди, а ось до можливої появи різноманітних захворювань відносимось серйозно.

Якщо говорити про інтегрований захист рослин то першочерговим завданням ставимо проведення заходів, які значною мірою перешкоджають розвитку грибків та бактерій. Неодноразово помічено, що сильні, потужні рослини краще протистоять різним напастям, ніж слабкі, відсталі в розвитку. В цьому плані допомагає комплексне підживлення, яке проводимо по вже не раз випробуваній та продуктивній схемі.

Хороший результат дає просторова ізоляція посадок. Здавалося б нічого складного: один рядок зверху із правої сторони городу, інший – знизу в лівій, чи щось приблизно таке, а в підсумку може бути, що ось тут рослини захворіли, а там ні. Так в цьому році було із картоплею коли на одній ділянці декілька кущів вразились фітофторою, а на іншій проблем не було. Ось тому наші чотири грядки з помідорами розкидані по цілому городу.

Чистота грядок та хороша провітрюваність також дають можливість уникати захворювань. Значною мірою цьому сприяє сам підхід до розбивки городу та розміщення культур на грядках. При широких проходах, як тільки прогляне сонечко, листя, зволожене дощами чи росами, швидко підсихає, внаслідок чого зникають умови для розмноження та росту патогенних мікроорганізмів.

Постійно слідкуємо за рівнем забур’яненості. Виходимо з того, що декілька травинок не є проблемою. Перетворювати своє дачне життя на реалізацію такої ідеї-фікс як повна стерильність городу не збираємось, але і надмірної кількості непрошених сусідів не допускаємо. Плоскоріз Фокіна та мульча сильно в цьому допомагають. Адже бур’яни не тільки виносять поживні речовини, а й сприяють створенню сприятливих умов для розвитку хвороб, більше того, в окремих випадках можуть навіть бути своєрідним розсадником для подальшого їх поширення.

Також не забуваємо проводити систематичне пасинкування, видалення нижнього листя та прорідження крони. За такого підходу помідорні кущі як би просвітлюються наскрізь, краще обігріваються та провітрюються.

Говорячи про захист рослин не можна опустити питання часу прогнозованої появи  хвороби, періоду вегетації рослин в який вони є найбільш вразливими та рівня поширення хвороботворного патогену. Сучасний розвиток науки дає можливість передбачати строки виникнення суттєвого рівня загрози на основі комп’ютерного імітаційного моделювання де враховуються дані спостереження за погодно-температурними умовами, результатами вилову спор у повітрі, інформації про вірулентність та патогенність збудника. На основі цього будується система захисту в оптимальні строки за найвищої результативності спеціально підібраних фунгіцидів. Та ці дані є доступними переважно для великих агропідприємств які мають змогу отримати такий комерційний продукт, який має відповідну ринкову вартість.

Хоча дачним городництвом займається велика кількість українських родин, по факту воно засунуте на задвірки агрономії, а тому в питанні захисту рослин переважно панує повна плутанина і застосовується хто на що гаразд.  «Помічники» і «Захисники», розрекламовані біопрепарати, незліченні народні способи, великий перелік хімії. Здавалося б є з чого вибрати. Та не все так просто. Необачне застосування не перевіреного препарату, фальсифікати, передозування навіть найбільш невинних на перший погляд речовин можуть завдати непоправної шкоди не тільки рослинам, а й здоров’ю людини.

Перш за все – коли кропити? По-друге – чим кропити? До середини червня, як правило, можна нічим не заморочуватись. В цей період хвороби рідко дошкуляють помідорам. Але сильно розслаблятись також не треба. Хвороби вже потихенько чагають, картопляні кущі найкращі індикатори. Як тільки виявили, що з першими листочками щось не так, паралельно з картоплею захищаємо і помідори. В цьому році фітофтора появилась в полі зору досить рано, а тому вже 08.06 для профілактики на помідорах застосували препарат контактної дії Купроскат.

З третьої декади червня рівень загрози інфікування помідорів різко підвищується. Хоча всі кущі здорові, без ознак захворювання, 18.06 застосували препарат системної дії Ридоміл Голд.

Як правило, в перших числах липня створюються найбільш сприятливі умови для масового поширення багатьох патогенних мікроорганізмів які вражають помідори. Правда, їх потужність рік на рік не приходиться. До того ж для розвитку деяких хвороб має значення вегетаційний період росту. Якщо для фітофтори це не має значення, вона як прийде згубить все, то альтернаріоз появляється коли на кущах вже нав’яжуться та підростуть плоди.

Зараз маємо помідори на різних стадіях розвитку. «Осінні» помідори, висаджені десять днів назад, лише починають цвісти,  а ось чері Батерфляй, Потрібний розмір, Пудовка жовта, Рум’яні, вже з 04.07 почали віддавати врожай.

100720163825Збирати стиглі помідорки звичайно здорово, але сезон тільки почався і не відомо, яка фітосанітарна ситуація складеться надалі. Маємо різкі перепади температури та високу вологість, як головні ознаки спалаху фітофтори і хоча листя на кущах помідорів насиченого кольору і без ознак захворювання, необхідно продовжити їх захист.

Найдоцільніше було б саме зараз ще раз застосувати системний фунгіцид з широким спектром дії, але зважаючи на збір врожаю і хороший стан рослин, вирішили обмежитись «легкою артилерією», а саме – щотижневою обробкою рослин за народними способами та біопрепаратами. Сподіваємось на ефективність застосування такого підходу. Тому, 04.07 помідори обкропили розчином харчової соди (4 чайні ложки) та йоду (6-8 крапель) на 4 л води. Сода має властивість змінювати рівень кислотності, а відомо, що грибки та бактерії не можуть вижити в лужному середовищі. Йод також виступає антисептиком.

09.07 помідори обробили розчином біопрепарату Циркон який позиціонують на ряду з іншими характеристиками як природний індуктор хворобостійкості. Він є одночасно стимулятором росту та, що найбільш важливо в даній ситуації, індуктором хворобостійкості. По своїй природі Циркон є сумішшю гідроксикоричних кислот які виробляє імунна система рослин для свого захисту. Збільшуючи рівень цих кислот в тканинах, підсилюється стійкість до захворювання. Наскільки дієво проведено захист з часом стане зрозуміло.

А навколо буяє літо. Природа продовжує вражати строкатістю барв, насиченістю кольорів, різноманіттям відтінків. Ця жива палітра є неперевершеною перш за все завдяки квітам, яких на нашій дачі дуже багато. На зміну гвоздикам, дзвіночкам, астільбам, ешольціям приходять жоржини, флокси, рудбекії. Квітує ніжна брахікома, загадковий сальпіглосис, невибаглива сальвія трибарвна. Кожного року вагаюсь яким квітам віддати перевагу, на яких зупинити вибір, а в результаті знову насіваю всяких різних щоб милуватися ними до самих морозів.

09 липня 2016р. (t: +11,9 /+17,7 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь