Кукурудзяний конвеєр в дії




Кукурудзу вирощуємо для того, щоб ласувати вареними качанами із зерном молочної стиглості. Цукрова кукурудза дуже смачна та отримана продукція не відзначається особливою лежкістю. Враховуючи те, що температурний період сприятливий для росту кукурудзи є досить довгим, насіння висіваємо в декілька строків, що дає змогу зібрати не один врожай. Основи кукурудзяного конвеєру вже не тільки закладені, а й реалізовані, більше того, сьогодні навіть можна підвести підсумки.

Кукурудза вирощувалась переважно через розсаду та один раз прямим посівом в ґрунт.  По іншому не виходить, адже в квітні сіяти кукурудзу на грядку ще зарано, а грядки під кукурудзу кінця травня – червня ще були зайняті редискою та горохом. Розсада в цьому випадку стала ідеальним рішенням, яке усунуло цілий ряд проблем.




Всього зробили 5-ть посівів. Інтервал між ними не був ідеально рівномірним та головне, що качани збирались одні за другими, тільки на одній грядці відходять, на іншій розпочинаються. Строки висіву насіння виявились достатньо раціональними за винятком останнього, 22.06. Кукурудза цього посіву росла в найскладніших умовах. По-перше, брак вологи. Дощі майже не проходили, палюче сонце віджимало залишки води які ще залишались в землі. Забезпечити повноцінний полив ми не мали змоги так як зламалась башта, а привозною не наполиваєшся. По-друге – висока температура повітря. Оптимальною для кукурудзи є 18-24 0С, по факту з серпня маємо 30 0С, плюс, мінус декілька градусів. Зараз ця кукурудза не така потужна, як рослини попередніх посівів і лишень починає цвісти.

Якщо від цвітіння качана до набуття зерном молочної стиглості має пройти 20-25 днів, можемо на початку жовтня попасти під приморозки і позбутись врожаю. На наступний рік необхідно буде змістити термін проведення останнього посіву хоча б на тиждень і провести його десь в середині червня.

Догляд за кукурудзою для посівів всіх строків проводився однаковий і полягав в 3-х разовому підживленні комплексними мінеральними добривами з мікроелементами, мульчуванні та поливі.

Результати застосування конвеєрного вирощування кукурудзи в цьому сезоні досить непогані, головна ціль досягнута, адже з кінця липня і до цього часу  щотижня смакуємо  зібраною кукурузкою. В табличному варіанті узагальнена інформація дивиться наступним чином:

ПосівДата: посів/сходи/висадкаПеріод збору врожаюКількість днів від сходів до 1-го зборуВік розсади, днів
№1 – розсада06.04 / 12.04 / 28.04    28.07 – 20.08       107       16
№2 – розсада20.04 / 01.05 / 07.05    07.08 – 27.08       98       6
№3 – на грядку07.05 / 14.05 / –    20.08 – 04.09       98       –
№4 – розсада17.05 / не зійшла           –       –       –
№4 – розсада31.05 / 05.06 / 13.06    10.09 –       97       8
№5 – розсада22.06 / 27.06 / 09.07       12

Якщо придбати сорти чи гібриди справжньої цукрової кукурудзи, гарячі, солодющі качани йдуть просто нарозхват. Але тут стоїш перед вибором, яке насіння краще купити: чи від відомих виробників, якість продукції яких перевірена часом, але за яке прийдеться віддати чималі гроші, наприклад, Санденс F1, 5 г – 11,60 грн., це приблизно 30-40 насінин, чи шукати щось дешевше, а там вже дивитись, виграв чи програв? В цьому році вирішили спробувати отримати хорошу кукурудзу за малі гроші. От що з цього вийшло.




Сахарный поток (Цукровий потік). ТМ DGН, виробник – ПП «Агрофірма «Сортцветовощ». Ціна 5,50 грн. за 5 г. Цей сорт посіяли найпершим. Рослини потужні, високі, до 2,2 м. По строках достигання сорт не є ранньостиглим, як інформує виробник. Ранньостиглість для кукурудзи це 70-80 днів від сходів, а ми перші качани отримали на 107 день. Зате які качани! Великі, грубасті, всі один в один, густо наповнені зерном. Виробник зазначив, що качани мають бути жовтого кольору. Нііі…! Не жовтого. Білого, всі до єдиного, легка жовтизна появляється лише при варінні. Можливо насправді в пакетик насипали насіння не того  сорту, можливо помилка при наборі тексту, але коли спробували, вирішили, що яка там різниця, те чи інше, білий чи жовтий. Головне, що маємо чудовий, солодкуватий смак, м’якеньку шкірочку зерна, одне задоволення їсти таку кукурудзу. До того, ще й зерно довго не старіє, достигання розтягнуте. Кукурудза просто супер. Нажаль в пакетику було лише біля 40 насінин, тому вирішили один качан залишити на насіння. А чому б і ні. На навколишніх дачах навряд чи росте кукурудза посіву 06.04 щоб перезапилити нашу. Отож із Сахарним потоком будемо ще й на наступний рік, отам і перевіримо стійкість до посухи якою похвалявся виробник.

Русалочка. ТМ Велес. Виробник – СПД Могилевський А.В.  Ціна 5,00 грн. за 20 г. Цей сорт цукрової кукурудзи став ще одним відкриттям сезону. Тут з характеристиками виробника особливо не посперечаєшся. Рослини міцні, висотою більше двох метрів. Збір врожаю розпочали на 98-й день від сходів. Качани довгі, великі з чималими, щільно прилеглими, продовгуватими зернами білого кольору, чудового смаку. Цю кукурудзу навіть можна назвати «зубатою», настільки незвично великі у неї зерна. А ось в пакетик насипано насіння різного калібру і є багато ну дуже вже дрібного та занадто сухого. Просто не віриться, що з нього виросли такі чудові качани.

Суперсолодка F1

Суперсолодка F1. ТМ GOLDEN GARDEN. Виробник –ПП “Ада-Сервіс”. Ціна 6,55 грн. за 15 г. У гібридів цукрової кукурудзи, як правило проявляється така закономірність: ранньостиглі – низькорослі, пізньостиглі – високорослі. Коли вперше вирощували ранньостиглий гібрид Сандас F1, просто розгубились, адже відросла від землі, як кажуть метр з кепкою, вірніше 155-165 см і розпочала цвітіння. Спочатку подумали, що або недокормлена, або захворіла. Лише побачивши розміри дозрілих качанів заспокоїлись, все нормально. Кукурудза гібриду Суперсолодка F1 виросла на висоту біля 2,2 м. Перший врожай зібрали на 98-й день від сходів. Качани середнього розміру, добре наповнені зерном біло-кремового кольору, хорошого смаку. Непоганий гібрид за доступною ціною, але на ранньостиглість і вміст в зернах цукру більше 25%, рекламованих виробником, не варто розраховувати.

10 вересня 2016р. (t: +11,9 /+27,8 0С)




Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь