Городні роботи червня

IMG_5730Завжди чогось думається, що ось посадимо город і на цьому гаряча пора скінчиться. Насправді вона тільки починається. Сіємо та висаджуємо почергово, а ось бур’яни пруть всі за раз. Добре, що вузькі грядки дають змогу легше та скоріше з ними справлятись. А ще треба підживити. Підживлення більшості городини закінчили ще 28.05. Та постійно висаджується щось нове, до того ж є культури для нормального росту яких 1-2 підживленнями не обійтись. Зараз підживлюється пізня капуста, кукурудза, перець, баклажани, селера і порей, огірки.

Вчора висадила розсаду кукурудзи четвертого (ще не останнього) посіву. Посадки цієї культури виглядають наступним чином:

№1 –  посіяно на розсаду 06.04, висаджено в ґрунт 28.04. Вирощується сорт Сахарний поток.

№2 – посіяно на розсаду 20.04, висаджено 07.05. Вирощується гібрид Суперсолодка.

№3 – 07.05 проведено прямий посів в ґрунт. Щоб в рядку не було прогалин, в окремі ямки клалось не по одній, а по дві насінини. При необхідності запасні рослини пересаджувались на ті місця де насіння не зійшло. Вирощується сорт Русалочка та гібрид Суперсолодка.

№4 –  планувалось, що ця кукурудза буде вирощуватись на місці редиски посіву 23.04, збір якої закінчимо на початку червня. Тому насіння на розсаду посіяла в ґрунт 17.05. Сходи не появились і 31.05 зробила повторний посів насінням домашнього збору, але не в грунт, а в лоток на балконі. Перед посівом насіння біля 5-ти годин намочувалось у воді. На момент висадки (13.06) розсада мала 8 днів від сходів.

Ось як виглядають наші посадки кукурудзи сьогодні.

Щоб у селери головки виросли великими та гладенькими, від них обережно відгорнуто землю та ножицями на коренеплоді обрізано всі бічні корінці, залишено лише ті, що знаходяться під головкою. Також до 5-6 верхніх видалено всі нижні листки.

Слідкуємо за посівами озимої моркви. IMG_5608  Внаслідок впливу холоду на сходи, морква може передчасно зацвітати. Тут важливо підібрати сорти стійкі до стрілкування. При проріджуванні такої моркви в гнізді залишаю не одну, а дві рослини. Якщо одна зацвіте, залишиться друга. Помічено, що морква сорту Шантане має набагато вищу схильність до стрілкування, як сорт Дарина, що росте поруч. На щастя цей процес не має такого масового характеру як в минулому році, коли морква сорту Курода Шантане дуже сильно цвіла. Виходить, що моркву сортотипу Шантане для підзимових посівів краще не використовувати. Вирвані через цвітушність великі морквини не викидаю. Так як вони тверді, для використання в їжу в подрібненому стані є не придатними, а ось якщо їх класти в цілими, страва набере приємного морквяного аромату та смаку. Після цього морквини забираю.

IMG_5663Цибуля також має схильність до стрілкування. Причин може бути декілька: неправильне зберігання посадкового матеріалу, завеликий розмір сіянки, холодний ґрунт. В нашому випадку найймовірніша остання причина так як цибуля висаджувалась під зиму. Проблеми немає, на грядку 1-2 цибуки – дрібниця. Зазвичай такі рослини використовуємо в їжу.

Загалом посадки цибулі здорові та сильні. Особливо підзимової. Червоноголовий сорт Ромі зарекомендував себе з найкращої сторони. Перо потужне, темно зелене. А ось цибуля із розсади хоча впевнено набирає силу, ще досить ніжна.

Підживлення підзимової цибулі провели 5 разів і закінчили 28.05, цибулі із розсади 6 разів, останній 13.06.

IMG_5537Ще в нас росте рогата цибуля. Саме вона дає навесні багато хорошої якості зеленого пера. Розмножуємо її через повітряні цибулинки. Зараз вони ще зовсім маленькі та скоро перетворяться в повноцінний посадковий матеріал.

Пора мульчувати пізньостиглу капусту. Ще декілька днів і до неї не доступишся. Для мульчування традиційно використано минулорічне опале листя та газонну траву. Вологолюбивій капусті це буде до вподоби. Без води хороші головки не отримати, а мульча навіть в жнивну спеку зробить поливи набагато ефективнішими.

Салатні види капусти хоча із втратами та відвоювали у мурашок. Цвітна та броколі взагалі чудово почуваються. Навіть поодинока рання капуста, яка постраждала найбільше, почала в’язати головку.

Для того, щоб все-таки в поточному сезоні вдосталь поласувати салатними капустами, 31.05 посіяла на розсаду по декілька насінин броколі Агассі F1 (Професійне насіння (Рійк Цваан Дістрібюшен, Нідерланди), цвітну Гудмен (Агропакгруп (Bejo Zaden, Нідерланди) та Амфора (SeedEra (Вассма Рітейл) і ранню Аліна F1 (Профнасіння, (НОНГ ВУ БІО ЛТД, Корея). Шлях до врожаю лежить довгий, складний, з багатьма перепонами, але спробуємо восени отримати з них товарні головки.  В минулому році через надзвичайно сильну та тривалу посуху зробити це не вдалося. Висадити цю капусту на грядку планується після збору врожаю гороху.

Проведено чергове пасинкування високорослих детермінантних та індетермінантних помідорів які вирощуються в одне стебло. Так як вже зав’язалось багато плодів, для кращого провітрювання та освітлення кущів щотижнево злегка (по 2-3 листочки за один раз) обрізаю нижнє листя та те, що загущує крону.

Щодо доцільності обрізання листя побутують діаметрально протилежні по змісту думки. З однієї сторони листя є органом продукування поживних речовин (фотосинтез) та забезпечення функцій життєдіяльності (випаровування, газообмін). З іншої сторони – зараження рослини небезпечними хворобами проходить переважно саме через листя. Думаю, що в південних областях України де сухіший клімат, обрізати листя особливої необхідності немає, а ось у нас на вологому заході це вимушений профілактичний захід.

Помідори дуже люблять рости на своєму бадиллі, а тому всі обрізані пасинки та здорове листя частково залишаю там же на грядці. Решта йде в компостну яму.

Розсаду «осінніх» помідорів, яка 13.06 мала 25-ть днів пересаджено в більші ємності.

IMG_5554Завдяки теплій та дощовій погоді ярий (весняний) часник дуже гарно розвивається. Стебла міцні, листки зелені. 28.05 було проведено останнє 5-те підживлення. Сподіваємось, що наступні півтора місяці, до збору врожаю, йому ніякого особливого догляду не буде потрібно. Часникова грядка є чудовим місцем для кропу адже ніякі препарати там не застосовуються, це не хворобливі помідори чи улюблениця шкідників капуста. В саму грядку його не пускаю, а ось скраєчку, повздовж бортиків нехай росте. Кропчику нам також  треба.

Картопля саме цвіте і в своєму цвітінні вона просто чарівна. Грядки із сортами Ароза, Тайфун, Слов’янка схожі на клумби, правда висота цих клумб від 80 – 110 см.

Не даремно на початку своєї подорожі по Європі картопля використовувалась у садах аристократії з декоративною метою. Або ще один загальновідомий факт стосовно того, що у Франції наприкінці XVIII століття багаті дами картопляними квітками додавали шарму своїм зачіскам. Та не всі сорти рясно квітнуть.  Слабенько цвіте Лаура, Моцарт. У сортів Кондор, Лабелла та  Лаперла лише де-не-де поодинокі квіти. Престо взагалі не утворює квіткових китиць.

Від фітофторозу шість днів назад застосували коктейль із препаратів  Купроксат, Імуноцитофіт та Потейтін. Так як нових вогнищ хвороби не виявлено, будемо сподіватись, що поширення фітофтори вдалося зупинити. Посадки картоплі мають потужні стебла та гарний, насичений колір листя. Доріжки між грядками стали непрохідними. Колорадські жуки завдяки передпосівній обробці картоплі препаратом Нупрід 600 не дошкуляють.  Дуже добре, що в землі є достатньо вологи адже в період цвітіння це запорука високого врожаю.

IMG_5680На баклажанах колорадських жуків також немає. Пластикові пляшки справно виконують покладені на них функції та чітко стоять на сторожі рослин.

Ну що ж, дача, до нових зустрічей.

14 червня 2016р. (t: +13,4 /+18,9 0С)

Вам також може сподобатись...

Залишити відповідь